Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Voormalige keukenshowroom  krijgt nieuwe functie én  een nieuw klimaatsysteem
Kanalenwerk op het dak.

Voormalige keukenshowroom krijgt nieuwe functie én een nieuw klimaatsysteem

Op de Van de Reijstraat in Breda wordt een voormalige keukenshowroom getransformeerd naar een kantoorgebouw voor twee huurders. De bovenste verdieping wordt verbouwd voor e-mailmarketeer MailCampaigns, terwijl glasspecialist Saint-Gobain haar intrek neemt op de begane grond en eerste verdieping. In opdracht van C-M-C Bouwkundig adviesbureau en in bouwteamverband verzorgt BLR-Bimon de verwarming, koeling en luchtbehandeling van alle verdiepingen. Daarbij gaat de klimaatexpert uit Montfoort niet over één nacht ijs…

BLR-Bimon heeft diverse sparingen door het dak moeten maken, om de verbinding tussen de diverse compartimenten en de klimaatinstallaties te kunnen maken.

Aanvankelijk zou één centraal systeem voor beide huurders worden aangelegd, vertelt Dennis Westhuis, Technisch Adviseur bij BLR-Bimon. “Gaandeweg de ontwerp- en engineeringsfase is echter besloten om het project installatietechnisch in tweeën te knippen. Beide huurders krijgen hun eigen luchtbehandelingskast, warmtepompen en afgiftesystemen. De installaties voor de bovenste verdieping zijn inmiddels bijna gereed. Binnenkort worden hier de wanden geplaatst, waarna men kan starten met de binneninrichting.”

Het VRV-systeem wordt slim gecombineerd met vloerverwarming, dat voor de gewenste bijverwarming zorgt.

VRV-warmtepompsysteem

Gekozen is voor een 3-pijps Daikin Variable Refrigerant Volume (VRV) systeem; een lucht/lucht-warmtepompsysteem met twee warmtepompen waarmee alle ruimtes straks energetisch en individueel gekoeld en/of verwarmd kunnen worden. “Het VRV-systeem wordt slim gecombineerd met vloerverwarming, dat voor de gewenste bijverwarming zorgt. Een luchtbehandelingskast op het dak voorziet bovendien in de vraaggestuurde toevoer van verse, geconditioneerde buitenlucht en afzuiging van gebruikte buitenlucht.”

In de dekvloeren van zowel de bovenste verdieping als begane grond wordt 950 m2 aan vloerverwarmingsleidingen ingefreesd.

Op de begane grond en eerste verdieping installeert BLR-Bimon een vergelijkbaar systeem als hierboven, maar dan met vier warmtepompen, een luchtbehandelingskast en vloerverwarming op de begane grond. “Omdat de middelste verdieping relatief laag is, wordt op dit moment een alternatief afgiftesysteem uitgeëngineerd die zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.”

Vloerverwarming met hydroboxen

In de oude situatie was het gebouw nog niet voorzien van vloerverwarming, vertelt Westhuis. “In nauwe samenwerking met vloerverwarmingsspecialist Braakman B.V. hebben wij een passend systeem voor dit project getekend en berekend. In de dekvloeren van zowel de bovenste verdieping als begane grond wordt 950 m2 aan vloerverwarmingsleidingen ingefreesd, in combinatie met zes 14-groeps kunststof vloerverwarmingsverdelers. De vloerverwarming is per verdieping onderverdeeld in 31-40 groepen en wordt gevoed door lage temperatuur hydroboxen met buffervaten, met een inhoud van 100 liter per stuk. Omdat het gebouw zeer goed geïsoleerd is en omdat de tussenverdieping kan profiteren van de warmte van de boven- en onderliggende verdiepingen, is hier volgens onze berekeningen geen vloerverwarming nodig.”

Gekozen is voor een 3-pijps Daikin VRV-systeem; een lucht/lucht-warmtepompsysteem waarmee alle ruimtes straks energetisch en individueel gekoeld en/of verwarmd kunnen worden.

Bouwkundige uitdagingen

Om het gebouw geschikt te maken voor zijn nieuwe functie, was niet eenvoudig, benadrukt Westhuis. “Het dak van de bovenste verdieping loopt schuin af. Bovendien hebben we hier te maken met een stalen draagbalkconstructie en compartimenten. We hebben diverse sparingen door het dak moeten maken, om de verbinding tussen de diverse compartimenten en de klimaatinstallaties op het dak te kunnen maken. De meest efficiënte plek voor deze installaties bleek het midden van het dak. Echter lagen hier al zonnepanelen, die zijn verplaatst richting de dakranden. Hierdoor komen in de nieuwe situatie een optimaal binnenklimaat én eigen energieopwekking perfect samen.”

Samenwerking in BIM

Omdat de twee luchtbehandelingskasten en zes warmtepompen aanzienlijk meer wegen dan de oude zonnepanelenconstructie, heeft een constructeur de draagkracht van het dak berekend. “C-M-C Bouwkundig adviesbureau realiseert bovendien een metalen frame, die verschillende draagbalken overlapt en waar onze units bovenop worden gezet. Hierdoor wordt de dakconstructie efficiënt ondersteund.” Om alle installatietechnische en bouwkundige uitdagingen het hoofd te bieden, hebben alle bouwteampartners actief samengewerkt in BIM. “We hadden één keer per week bouwoverleg en continu mailcontact, waarbij tekeningen zijn uitgewisseld en geclasht”, aldus Westhuis. “Dit heeft zich vertaald in een soepele uitvoering van de bovenste verdieping. In fase 2, de realisatie van de begane grond en eerste verdieping, geven we hier graag vervolg aan.”

Bouwinfo
  • Aannemer C-M-C Bouwkundig adviesbureau
  • Elektrotechnisch installateur FVDL Totaaltechniek
  • Verwarming en luchtbehandeling BLR-Bimon
  • Vloerverwarming Braakman B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details