Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Voormalig warenhuis krijgt oorspronkelijke allure terug

Het voormalige pand van warenhuis Galeries Modernes op de hoek van de Oude Gracht en de Lange Viestraat in Utrecht krijgt stilaan zijn oorspronkelijke allure terug.

HOUSE MODERNES2_House Modernes Utrecht – Heilijgers xl(ENT_ID=1 kopiëren
Heilijgers Bouw kreeg de opdracht om dit project uit te voeren. Zo werd de gevel zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Heilijgers Bouw

4 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ZZDP Architecten startte hoofdaannemer Heilijgers Bouw eind november 2019 met de voorbereidende werkzaamheden en het slopen van de niet-constructieve delen. Vandaag is de nieuwe opvallende gevel met een duidelijke knipoog naar het verre verleden zichtbaar en wordt gewerkt aan de afronding van negen verdiepingen met unieke werkplekken, winkels, leisure en een fietsenstalling.

Het totale project omvat zeven verdiepingen met winkels en kantoorruimte. In de kelder bevinden zich een fietsenstalling en een bijkomende locatie voor retail. (Beeld: Andre Russcher)

House Modernes heeft een totale oppervlakte van ca. 12.429 m² VVO, verspreid over negen verdiepingen. Op de begane grond en zes verdiepingen komt 7.370 m² VVO aan kantoren. De winkelruimtes zijn verspreid over de begane grond (1.471 m² VVO) en eerste etage (1.139 m² VVO). In de kelder wordt een openbaar toegankelijke fietsenstalling van 1.450 m² ondergebracht en op niveau -2 is ruimte voor leisure (999 m² VVO) met een rechtstreekse verbinding met de vier werfkelders aan de Oude Grachtzijde voor de bevoorrading. “Opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance nam ons in de arm om de haalbaarheid van het project te bekijken”, vertelt projectleider Wim Huenestein van Heilijgers Bouw uit Amersfoort. “Ze wilde het gebouw zo nauwkeurig mogelijk in de originele staat herstellen, rekening houdend met de huidige duurzaamheidseisen. Bovendien veranderde de plattegrond van één groot warenhuis naar een multifunctioneel gebouw met andere noden en behoeften. Het project lag ook nog eens middenin de drukke binnenstad. Dat betekende een aaneenschakeling van uitdagingen, die we graag aanpakten.”

Niet-constructieve delen, zoals binnenwanden, deuren en plafondplaten werden gesloopt en verouderde dekvloeren en roltrappen verwijderd, gevolgd door de liftschachten en staalconstructies.

Originele elementen opnieuw zichtbaar

In november 2019 startte de hoofdaannemer met de voorbereidende werkzaamheden en het slopen van de niet-constructieve delen, zoals binnenwanden, deuren en plafondplaten. De verouderde dekvloeren en vier roltrappen werden verwijderd, gevolgd door de liftschachten en staalconstructies . Aangezien de versterking van het beton aangetast was, moesten ook delen van de betonvloer verwijderd of hersteld worden. Bepaalde delen van het gebouw waren in het verleden al verbouwd en er waren nauwelijks tekeningen beschikbaar. Nadat een deel van het gebouw gesloopt was, werd alles dan ook in 3D ingemeten, om zo op termijn het beste resultaat te realiseren. “Een deel van de gesloopte materialen wordt geüpcycled en opnieuw gebruikt, maar de rest moest afgevoerd worden om te recycleren. Geen sinecure, als je weet dat aan de bouwplaats dagelijks zowat 1.200 bussen, maar ook auto’s, fietsers en voetgangers voorbijkomen”, licht de projectleider toe. “De bestaande gevel werd helemaal gesloopt, de blauwe beplating werd verwijderd en de kozijnen werden vervangen door nieuwe slanke stalen kozijnen met hoogrendementsglas. Door die sloopwerken werden ook enkele originele elementen, zoals een metselpenant, opnieuw zichtbaar. De bakstenen om die penant te herstellen, worden echter niet meer gemaakt. Soortgelijke stenen werden echter ook gebruikt voor het gemeentehuis van Hilversum en dankzij die gemeente konden we die bakstenen toch nog recupereren.”

Alle technieken worden zichtbaar onder het plafond bevestigd.

Hoogwaardige afwerking

Ook het dak onderging een grondige renovatie: isolatielaag en bedekking werden vernieuwd en bovenop kwamen de koelmachines en luchtbehandelingskasten. “We zijn bezig met de binnenafwerking, waarbij onder meer de trappen in hun originele staat hersteld worden en alle technieken zichtbaar onder het plafond bevestigd worden”, sluit Huenestein af. “Flexibiliteit en een goede planning waren cruciaal vanaf dag 1, want in elke fase hebben we zaken moeten bijsturen. Neem daar nog eens de maatregelen rond COVID-19 bij en dan weet je hoe uitdagend dit project wel is.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Amsterdam

Architect 
ZZDP Architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer 
Heilijgers Bouw, Amersfoort

Gevelbouwer 
JM van Delft & zn, Drunen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details