Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Voormalig industrieterrein wordt woonwijk
Blok C valt op door zijn rode kleur en grote raampartijen. Kozijnen, balkons, metselwerk, … alles lijkt dezelfde kleur te hebben.

Voormalig industrieterrein wordt woonwijk

De blokken verschillen qua gevel en hoogte, maar vormen toch één geheel. Het totaalproject, ontworpen door drie architectenbureaus, omvat 54 vrije sector huurappartementen, 97 studio’s voor sociale huur en 500 m² kantoorruimte. De bouwwerkzaamheden startten begin 2019 en het project is op 26 november 2020 aan de woningcorporatie overgedragen.   

Het was ooit een scheepswerf, daarna een plek voor zware industrie, maar nu worden op Oostenburgereiland in totaal circa 1.800 woningen gerealiseerd. Woningcorporatie Stadgenoot bouwt zelf circa 500 sociale huurwoningen, terwijl de resterende woningen door beleggers voor de vrije sector ontwikkeld worden. “Heijmans Woningbouw en Stadgenoot hebben een Design & Build overeenkomst getekend voor de realisatie van de vijf blokken op het voormalige industrieterrein. Architectuur Lokaal schreef vervolgens een prijsvraag uit om te komen tot het ontwerp van deze blokken”, vertelt projectleider Hindrik de Vos van Heijmans. “Drie architecten werden uiteindelijk gekozen om het project uit te werken. Bureau Fraai uit Amsterdam tekende de gebouwen A en C, Laura Alvarez Architecture, eveneens uit Amsterdam, ontwierp Blok B en Architectuur Maken uit Rotterdam was verantwoordelijk voor het design en de materialisatie van de gebouwen D en E. Inbo heeft de ontwerpen vertaald naar een gecombineerd plan.”

In Blok E zijn 97 jongerenwoningen ondergebracht. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de opvallende groene kleur van oude machines, die zowel in de staalconstructie als het metselwerk te vinden is.

Verschillende blokken, één geheel

Het resultaat is een combinatie van blokken met afwijkende gevels en verschillende hoogtes die toch op elkaar aansluiten. Blok A, dat 500 m² aan kantoorruimte omvat, is opgetrokken uit prefab betonnen sandwichelementen, bekleed met antracietkleurige panelen met een driehoekige 3D-print, waardoor een zeer levendig beeld ontstaat. De grote uitdaging was echter om de immense elementen met een breedte van 5 meter en hoogte van 3 meter door Amsterdam naar de bouwplaats te transporteren. De gevel van Blok B is bekleed met geglazuurde stenen. Laura Alvarez Architecture ontwierp een patroon met onderaan veel geglazuurde stenen en bovenaan een stuk minder. Het spel tussen stenen en zon zorgt voor een speciale schakering. “Blok C valt op door zijn rode kleur en grote raampartijen. Kozijnen, balkons, metselwerk, … alles lijkt dezelfde kleur te hebben. Blok D, de fietsenstalling, bestaat zoveel mogelijk uit natuurlijke en circulaire materialen. Het casco is opgetrokken in houtskeletbouw en hout keert ook terug in de kozijnen, vloerdelen en als gevelbekleding in combinatie met stukken in strekmetaal”, aldus de projectleider. “In Blok E zijn 97 jongerenwoningen met een oppervlakte tussen de 25 en 30 m² ondergebracht.” Dankzij een modulair bouwsysteem kan men flexibel inspelen op toekomstige vragen naar grotere wooneenheden. “Op de begane grond werden kleine appartementen voorzien, waarvan er vier geschikt zijn voor mindervaliden. Dit gebouw wordt gekenmerkt door de opvallende groene kleur van oude machines, die zowel in de staalconstructie als het metselwerk te vinden is. Tussen de gebouwen bevinden zich brede galerijen waar bewoners van de buitenruimte kunnen genieten. Achter het gebouwencomplex ligt nog een gezamenlijke binnentuin voor de huurders.”

In opdracht van woningcorporatie Stadgenoot heeft Heijmans een project met in totaal vijf blokken gebouwd. Die zijn verschillend, maar vormen toch een eenheid.

Recent overgedragen aan wooncorporatie

Na een jaar van ontwerpen werd in december 2018 de bouwvergunning verleend, waarna met de aanleg van een collectief warmtenet gestart werd. In februari 2019 werd er gestart met de heipalen en net voor de kerstvakantie waren de panden op hoogte. Afgelopen zomer waren alle gevels gereed en op 26 november werd het totale project aan Stadgenoot overgedragen. Inmiddels hebben de eerste bewoners Oostenburgereiland betrokken. De komende jaren zal dit voormalige industrieterrein transformeren tot een levendige woonwijk.  

Projectinfo

Soepel verlopen realisatie E-installaties nieuwbouwproject K2 Oostenburgereiland

Hoofdaannemer Heijmans contacteerde SDR Elektrotechniek voor de elektrotechnische installaties in het woon- en kantoorproject op het Oostenburgereiland, dat in opdracht van woningcorporatie Stadgenoot werd gerealiseerd.

“We hadden in het verleden voor beide partners al opdrachten uitgevoerd. Zo kwamen ze opnieuw bij ons terecht. We hebben de sterk- en zwakstroominstallaties, verlichting, toegangscontrole en videofooninstallatie, brandbeveiliging en noodverlichting gerealiseerd”, vertelt projectmanager nieuwbouw projecten André Praat. “We ontvingen de opdracht eind 2018 en zijn toen onmiddellijk gestart met de voorbereiding, het gedetailleerde ontwerp en de engineering van alle installaties. In mei vorig jaar begonnen we met de installatie in de verschillende blokken met appartementen, studio’s en kantoren.”

De uitvoering van het project verliep soepel, mede dankzij de genomen logistieke maatregelen om te kunnen bouwen op deze locatie. Er was weinig ruimte op de bouwlocatie en er is slechts één toegangsweg waar al het bouwverkeer voor meerdere projecten langs moest. Hiervoor werden tijdsblokken ingesteld, die gereserveerd konden worden door de bouwpartners. Deze werkwijze vereist een goede samenwerking tussen de bouwpartners en een nauwkeurige planning van de aanvoer van materialen. Geen probleem voor SDR, in november is het project dan ook geheel volgens planning opgeleverd.

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Woningcorporatie Stadgenoot, Amsterdam

Architect 
Bureau Fraai, Amsterdam, Laura Alvarez Architecture, Amsterdam en Architectuur Maken, Rotterdam

Hoofdaannemer 
Heijmans Woningbouw, Amersfoort

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details