02:23
12-07-2018

‘Voor elk project een funderingstechniek op maat’

Flexibiliteit, resultaatgerichtheid, innovatie, ondernemerschap én teamwork. Dat zijn de kernwaarden van Franki Grondtechnieken BV. Sinds 1934 biedt deze gespecialiseerde funderingsaannemer een compleet pakket aan funderingsoplossingen en een uitgebreide knowhow, die inmiddels hebben geleid tot een indrukwekkende referentielijst. Van het advies en ontwerp tot en met de uitvoering van funderingswerken voor bouw, utiliteitsbouw en civiele projecten.

Het verhaal van Franki Grondtechnieken BV begint al in 1909, toen Edgar Frankignoul een in de grond gevormde, slanke betonnen heipaal met een verbrede voet en groot draagvermogen in de markt introduceerde. De zogenaamde Franki paal bleek een groot succes, vertelt Jan-Wim Verhoeff, directeur van Franki Grondtechnieken BV. “Voor 1914 werden al Franki palen geheid in Rusland, Roemenië, Egypte, Spanje, Zwitserland en Italië en in 1940 werd de techniek zelfs wereldwijd toegepast.” In 1934 werd de Nederlandse dochteronderneming van Franki opgericht: Franki Grondtechnieken BV. Vanuit deze vestiging worden bouw-, utiliteitsbouw- en civiele werken uitgevoerd in heel Nederland, waarbij het bedrijf gebruik kan maken van het volledige materieelpark van Franki Foundations Belgium, zoals de groep sinds 2010 heet. Franki Foundations Belgium heeft anno 2018 vestigingen in onder andere België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Luxemburg en de Verenigde Arabische Emiraten en maakt sinds 2009 deel uit van de BESIX GROEP.


‘In slechts zes maanden tijd hebben we onder meer de soil mix wanden, het betonwerk, de verankeringen, de bodeminjectie, de funderingspalen, het koppensnellen en alle grondwerk verzorgd.’

Businessunits en technieken
Franki Grondtechnieken BV heeft zich met name gespecialiseerd in bijzondere toepassingen, waaronder grote en zware werken en werken in gevoelige omgevingen, vertelt Verhoeff. “Denk bijvoorbeeld aan binnenstedelijke en petrochemische projecten, waarbij niet alleen trillingsarm maar vaak ook geluidsarm gewerkt moet worden.” De technieken van het bedrijf zijn opgedeeld in vijf businessunits. “Allereerst hebben we de paalfunderingen, waar onder andere de door Franki ontwikkelde grondverdringende Atlas en Omega schroefpalen onder vallen. Een tweede businessunit omvat onze diepwanden en geboorde palen, waarmee we inspelen op de toenemende vraag naar ruimte in stedelijke gebieden, de ontwikkeling van grootschalige infrastructuurprojecten en het verwezenlijken van ingewikkelde ontgravingen.” De afgelopen jaren heeft Franki Grondtechnieken BV haar diepwanden onder meer aangebracht bij de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, de nieuwe spoortunnel in Delft en een tweetal parkeergarages in Leiden. “Onze geboorde palen betreffen voornamelijk palen met grotere afmetingen, met diameters tot 2 meter en lengtes tot 65 meter.”

De businessunit micropalen, ankers en kerende wanden focust zich vooral op projecten waarin de ruimte beperkt is, waarbij met machines wordt gewerkt die zelfs door de deur passen, vertelt Verhoeff. “Binnen deze businessunit vallen bovendien de kerende palenwanden, die uitermate geschikt zijn voor bouwputten met grillige vormen, moeilijke contouren en beperkte afmetingen.” De businessunit utilities ten slotte maakt gebruik van alle technieken uit bovenstaande businessunits, om de beste fundering voor bijvoorbeeld hoogspanningsmasten en windmolens te realiseren. “Recent hebben we bovendien een afdeling injectietechnieken en betonreparatie aan ons bedrijf toegevoegd, gericht op constructieve of horizontale bodeminjectie en betonreparaties.”


‘Waar we normaal gesproken als gespecialiseerd onderaannemer actief zijn, hebben we de nieuwbouw voor het RIVM en CBG als geheel aangenomen.’

De beste oplossing voor ieder project
“Doordat wij een compleet pakket aan funderingsoplossingen aanbieden, kunnen we voor ieder project de beste techniek selecteren”, vertelt Verhoeff. “Om hier maximaal invulling aan te geven, worden we graag al in de adviesfase betrokken. Op basis van de wensen van de klant, het beschikbare budget, bodemsoort en -gesteldheid én omgevingsomstandigheden maken we de voors en tegens van de verschillende technieken inzichtelijk, zodat klanten een weloverwogen keuze kunnen maken. Waarbij we waar nodig ook technieken combineren.” Als voorbeeld noemt hij de nieuwbouw voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het agentschap van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In opdracht van hoofdaannemer Strukton realiseerde Franki hiervoor de complete bouwput. “Waar we normaal gesproken als gespecialiseerd onderaannemer actief zijn, hebben we dit project als geheel aangenomen. In slechts zes maanden tijd hebben we onder meer de soil mix (CSM) wanden, het betonwerk, de verankeringen, de bodeminjectie, de funderingspalen (diameter: 1,85 m, lengte: 58 m), het koppensnellen en alle grondwerk verzorgd, met een complete en op diepte afgewerkte bouwput van 80 bij 160 meter als resultaat.” Binnen Franki/BESIX wordt dit de ‘One-Stop-Shop’ oplossing genoemd, waarbij de opdrachtgever te maken heeft met slecht één aanspreekpunt en maximaal wordt ontzorgd. “Dit project is een mooi voorbeeld van een zeer goede samenwerking tussen hoofdaannemer, Franki en haar onderaannemers, waarbij gezamenlijk werd gezocht naar de beste projectoplossing.”

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Franki Grondtechnieken BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

FRANKI GRONDTECHNIEKEN BV
Gebouw Vaandrecht
Trondheim 8
2993 LE Barendrecht (Nederland)

T  +31 (0)180 64 19 98
info@franki-grondtechnieken.nl
www.franki-grondtechnieken.nl