Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Volta School Beilen start in fris en duurzaam gebouw
Het nieuwe gebouw is fris en licht met veel houten elementen aan zowel de buiten- als de binnenkant.

Volta School Beilen start in fris en duurzaam gebouw

In het Drentse Beilen is hard gewerkt aan de nieuwe Volta School. In de eerste week van oktober vond de sleuteloverdracht plaats en het is de bedoeling dat de middelbare scholen Dr. Nassau College en CS Vincent van Gogh hier in januari 2022 samengaan. De school wordt dan het nieuwe terrein van 650 leerlingen en 75 leerkrachten.

Door de split-level indeling kreeg de school een open indeling.

Het heeft even geduurd voordat de plannen concreet waren, maar nu is het gebouw dan toch opgeleverd. Het duurde meer dan veertien jaar voordat de schoolbesturen het eens waren over de locatie, maar uiteindelijk werden ze allebei enthousiast over het gebied De Haven, een centrale plek in Beilen. Aan Brands Bouw de taak om de nieuwe school te bouwen.

Het atrium met podiumtrap, van waaruit je zicht hebt op iedere verdieping.

Split-level

Het nieuwe gebouw is fris en licht met veel houten elementen aan zowel de buiten- als de binnenkant. Het centrale deel vormt het atrium met podiumtrap, van waaruit je zicht hebt op iedere verdieping. Het gebouw kreeg een split-level indeling, waardoor de verdiepingen steeds contact maken met elkaar. Bij de keuze voor de materialen is er rekening gehouden met zowel de uitstraling als de praktische kant. Zo bevat de school een bedrijfskeuken, een BiNaSk-ruimte en technieklokalen met (stootvaste) rubberen vloeren. De keukens werden voorzien van gietvloeren.

Er werd gebruik gemaakt van duurzame materialen, waaronder veel hout.

Omdat het gebouw een jongerencentrum bevat en het dus ook buiten schooltijden wordt gebruikt, kwamen er aparte ingangen voor de verschillende functies. Ook Gymzaal De Sprong heeft een publieksfunctie. Deze ligt van het schoolgebouw af, is via de nieuwe brug te bereiken en ligt in het groen en aan het water. De gymzaal beschikt over veel bergruimte, kleedvoorzieningen en een kunstgrasveld voor voetbal en basketbal.     

Een lichtstraat in het plafond van het atrium brengt extra daglicht binnen.

Duurzaam en fris

De bouw was vrij traditioneel met heipalen, een betonfundering, een staalconstructie en kanaalplaatvloeren, maar er werd ook erg duurzaam en circulair gebouwd, vertelt Richard Menzen, projectleider bij Brands Bouw. “Binnen hebben we bijvoorbeeld vloeren toegepast van bamboe en er is veel gebruik gemaakt van fraké hout. Het pand is bijna energieneutraal en heeft energieklasse A+++ dankzij 400 PV-panelen op het dak, een energiezuinige installatie met luchtwarmtepomp en overal LED-verlichting”

Ook op het gebied van binnenklimaat werd er uitgepakt met het scholenconcept van Klimaatgroep Holland, waardoor het gebouw voldoet aan klasse B van het Frisse Scholen concept. Per lokaal regelt een unit de ventilatie, verwarming, koeling, zonwering en verlichting automatisch.

Op het dak liggen 400 PV-panelen.

Vlotte bouw

Eigenlijk was het de planning om de school in juli van dit jaar op te leveren, maar onder invloed van de PFAS-regels en de coronacrisis werd dit niet gehaald, vertelt Menzen. “Omdat de grond eerst gecontroleerd moest worden, konden we pas later starten. Vanaf begin dit jaar hadden we te maken met de aanlevering van minder materialen door corona. We hebben de planning toen bijgesteld naar eind november, maar uiteindelijk hebben we het alsnog terug weten te brengen naar begin oktober.”

Dat de bouw uiteindelijk zo vlot verliep, is te danken aan de goede verstandhouding binnen het bouwteam. Het resultaat mag er zijn, vinden ook de docenten en leerlingen. Menzen: “Toen zij mochten komen kijken, waren ze super enthousiast. Dat is mooi, want we bouwen niet voor onszelf. We bouwen voor de docenten en leerlingen.”  

Veilig werken met stalen en aluminium steigers

Om de werkzaamheden voor de nieuwbouw van Volta veilig te kunnen doen, werden er stalen steigers gemonteerd binnen en buiten het schoolgebouw. Dit werd gedaan door Derks Steigerbouw uit Nieuw Weerdinge. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het monteren, demonteren en verhuren van stalen en aluminium steigers. Dit doet het bedrijf voor particulieren, de bouw en de industrie. 

Het allereerste onderdeel van de nieuwe school dat in de steigers werd gezet, was de sporthal, eind 2020. Daarna volgden het schoolgebouw en het atrium. Opdrachtgever van Derks Steigerbouw was Brands Bouw, vertelt Eppo Derks. ”Voor ons is het project goed verlopen. Af en toe een beetje druk, maar dat hoort erbij. De samenwerking met Brands Bouw loopt altijd goed. We kunnen prima met de medewerkers overleggen en passen ons aan wanneer dat nodig is. Bij dit project hebben wij alleen met hen samengewerkt en niet met andere partijen.”

210 ton aan staalconstructie

Maar liefst 210 ton aan staalconstructie leverde Visser Konstruktie Veenwouden BV bij Volta in Beilen. De hoofddraagconstructie bestaat uit split-level bouwlagen, die in fases geleverd werden vanaf november 2020. Ook leverde en monteerde Visser de constructie voor de podiumtrap, het dakscherm, de gevelschermen aan de dakranden en de balusters voor de borstwering rondom de vide in het atrium. Aan het begin van dit jaar waren de werkzaamheden klaar.

“Omdat de schijfwerking van de constructie wordt verzorgd door de vloerplaten, was het een uitdaging om het geheel stabiel en veilig te plaatsen. Daarnaast moest de constructie goed waterpas gezet worden. Dit is gedaan door het aanbrengen van trek-/drukschoren en diverse takels als schoren”, vertelt Eelke Hofman, projectleider bij het constructiebedrijf. “Aangezien er relatief veel bouwkundige raakvlakken waren, was de engineering vrij intensief. Door goed contact met de aannemer, kwam dit gelukkig vlot van de grond. Dit wierp zijn vruchten af in de werkplaats en op de bouw, waardoor een korte doorlooptijd werd bewerkstelligd.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Midden-Drenthe
Ontwerp en bouw Wind Design & Build
Architect WAA Architecten
Hoofdaannemer Brands Bouw
E- en W-installatie Harwig
Infra De Waard
Bouwperiode april 2020 – oktober 2021
BVO school 5.733 m2
BVO gymzaal 622 m2

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details