Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De optopping wordt uitgevoerd met maisonnettes.

Volledig gestripte flat wordt gewilde woonplek

Amstelveen krijgt met renovatie 34 duurzame huurwoningen erbij

In opdracht van woningcorporatie Eigen Haard renoveert TBI-onderneming ERA Contour het appartementencomplex Aquarius in Amstelveen-Zuid. De renovatie wordt in onbewoonde staat uitgevoerd, om uitbouwen te realiseren en gevels, installatietechniek, woningdifferentiatie en sociale veiligheid up-to-date te brengen. De werkzaamheden zijn medio 2021 gestart. Naar verwachting worden alle woningen nog in 2023 opgeleverd.

Na strippen tot op casco is het complex voorzien van nieuwe entrees en een optopping.

Zo’n beetje alles wordt aangepakt in de flat Aquarius, gesitueerd aan de Watercirkel in de Amstelveense wijk Groenelaan – een mix van naoorlogse laagbouw en hoogbouw. Een ingrijpende renovatie waarbij de twee gebouwen helemaal gestript zijn tot op het casco. De buitenkant van het vijf verdiepingen tellende Aquarius krijgt een complete, ‘frisse en moderne’ make-over met nieuwe puien, een optopping en een uitbouw. Borstweringen en buitenspouwbladen zijn verwijderd en worden vervangen door geïsoleerde minerale steenstrips. Op het dak komen zonnepanelen. 

Voorbeeldproject

Aquarius, ontworpen door AG Nova, krijgt meer variatie aan woningtypes – verdeeld over grotere en kleinere appartementen. Het eindresultaat is 182 in plaats van 148 woningen, aangeboden in een mix van sociale en vrije sector huur in het middensegment. Om de schaalsprong mogelijk te maken, is een vijf verdiepingen tellende uitbouw aan het bestaande complex geplaatst. Bovenop beide gebouwen komt een extra laag met woonruimte. De optopverdieping wordt uitgevoerd als tweede verdieping van de onderliggende appartementen – in houtskeletbouw; dat worden maisonnettes. Projectmanager Jeroen Eijkelboom van ERA Contour legt uit: “Een deel van de oude topgevel en de nieuwe toplaag worden schuin uitgezaagd voor een gevarieerd gevelbeeld. De kopgevels worden voorzien van steenstrips en vleermuiskastjes.” 

Het nieuwe Aquarius biedt zowel differentiatie in woningaanbod als een verbeterde uitstraling in de wijk. Eijkelboom: “Aquarius was vroeger een sociaal huurcomplex dat aandacht nodig had. Je herkent het straks bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen. Een dertigtal bewoners keert terug, en is al zeer enthousiast, voor de overige bewoners is elders een woning gevonden. Wij krijgen veel bezoek van vertegenwoordigers uit de corporatiesector en overheid. Dit soort renovatietrajecten biedt immers de mogelijkheid om snel op te schalen in de woningproductie en haalbaar te verduurzamen.”

Uitbreiding entrees

Het complex heeft straks vier entrees, en het aantal liften en trappenhuizen wordt evenredig uitgebreid. “De sociale omgeving wordt sterk verbeterd door het gebouw op te splitsen in delen”, zegt Eijkelboom. “In de oude situatie was sprake van lange gangen. Met vier entrees in plaats van één hoofdentree komen minder woningen uit op dezelfde plaats. Daarmee creëren we meer ruimte voor onderling contact en dus meer sociale veiligheid. Ook komt er nieuwe verlichting aan de buitenzijde.”

De gebouwen worden toekomstbestendig uitgerust met geïsoleerde gevels. Kunststof buitenkozijnen worden voorzien van tripleglas en een cascadesysteem voor collectieve cv-verwarming. “Dat houdt in dat het gebouw voldoet aan actuele isolatie-eisen (label A; red.) en is voorbereid om later gasloos te worden uitgevoerd op basis van een laag temperatuur verwarmingssysteem. Dat kan bijvoorbeeld in combinatie met stadsverwarming en/of warmtepompen.” De woningen worden energiezuinig en comfortabel uitgevoerd, met ClimaRad ventilatie-units en warmteterugwinning. 

Veiligheid

De renovatie wordt uitgevoerd met bouwkranen en steigersystemen. ERA Contour werkt volgens het lean planningssysteem KYP (Keep Your Promise), dat uitgaat van een dagstart met alle bouwpartners en een resultaatgerichte planning. Eijkelboom: “We gaan met meerdere partijen tegelijkertijd door het gebouw heen en er moet in korte tijd veel gebeuren. Dan is het essentieel om problemen in de planning meteen op te lossen, bijvoorbeeld met betrekking tot leveringen en buurtoverlast. Het efficiënter inrichten van tijd of activiteiten van projectbetrokkenen is daar onderdeel van.”

ERA Contour is Bewuste Bouwer en sinds kort gecertificeerd voor trede 4 op de Veiligheidsladder. “Dat betekent dat wij proactief met onderaannemers omgaan met betrekking tot veiligheid en continu verbeteringen aanbrengen. Wij werken sowieso het liefst met vaste teams, op basis van orde en netheid, op een goed beveiligd bouwterrein. En we willen allemaal weer veilig thuiskomen aan het eind van de dag; daarin neemt ERA Contour zijn verantwoordelijkheid.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details