Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Door de verschillende gebouwonderdelen te benadrukken, ontstond een duidelijk leesbaar pand.

Voedselveiligheid en BREEAM in de hoofdrol

Scelta Products neemt nog dit jaar haar nieuwe productielocatie in gebruik

Nog voor het einde van het jaar wordt de nieuwe productielocatie van Scelta Products in Rilland opgeleverd. Hier worden diepgevroren, gefrituurde groentesnacks geproduceerd. Hoewel het om een bedrijfspand gaat, kreeg het toch een heel eigen uitstraling. Het was Bouwraadhuis Architecten & Ingenieurs die het gebouw ontwierp en engineerde.

Scelta Products groeit in razendsnel tempo en daarom is een derde productielocatie nodig waar ook groei in de toekomst mogelijk is. Bouwraadhuis ontwierp en engineerde ook de eerste locatie van Scelta in Yerseke en de tweede locatie in Kruiningen. “Wij groeien dus als het ware met het bedrijf mee”, zegt directeur Jeroen Brouwer. “Dit pand is een stuk grootschaliger dan de eerdere twee locaties, maar toch heeft het zijn eigen karakter. Om het pand smoel te geven, plaatste de architect het kantoorgedeelte boven de expeditie. Het kantoor heeft een duidelijke gelaagdheid met veel glas, waardoor het zich ‘openstelt’ naar de omgeving. De kantoortuin kijkt uit op de productiehal en toegangsweg. De andere zijde van het pand wordt benadrukt door de markante glazen personeelsentree en de bedrijfskantine met in het oog springend dakterras. De bedrijfskleuren leggen het accent op de verschillende onderdelen. Je leest precies af wat er gebeurt.”

De kleuren en logo’s geven het gebouw een identiteit die bij Scelta Products past.

Hoge eisen

Er wordt gebouwd onder BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificering. Dit zorgt ervoor dat de eisen hoog zijn, maar dat niet alleen. Ook de voedselveiligheid is natuurlijk enorm belangrijk. Hygiëne heeft de grootste prioriteit bij Scelta. Met beide zaken is in het ontwerp duidelijk rekening gehouden, bijvoorbeeld in materiaalkeuzes, een hoge isolatiewaarde en de bouwwijze. Brouwer legt uit: “Alles moet makkelijk schoon te maken zijn en er is dus gekozen voor gladde materialen. De hele routing is aangepast op de hygiëne. Voordat je in de productiehal terechtkomt, word je eerst door een hygiënesluis geleid om je om te kleden en je handen te wassen. Niemand kan zomaar de productiehal inlopen.” Ook vanwege BREEAM werden speciale keuzes gemaakt. Zo worden er coatings toegepast met een beperkt aantal vluchtige stoffen en de staalconstructie is demontabel. 

Er wordt zoveel mogelijk geprefabriceerd, zodat materialen hergebruikt kunnen worden.

 Alles volgens planning

Om dit alles te kunnen managen, werd het complete ontwerp vooraf uitgewerkt in een BIM-model, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Vooraf konden problemen opgelost worden. De opdrachtgever kon virtueel door de fabriek lopen en zien hoe het eruit kwam te zien. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de bouw nu loopt als een speer, zegt Brouwer. “De grootste problemen zijn er vooraf uitgehaald, hoewel er nu natuurlijk nog steeds zaken op te lossen zijn. Eind 2022 moet de locatie in gebruik zijn en dat gaat zeker lukken.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Scelta Products
  • Architect Bouwraadhuis Architecten & Ingenieurs
  • Gebouwfuncties Productiehal: 12.500 m2, Vriesopslag: 1.000 m2, Kantoor- en personeelsvoorzieningen: 1.500 m2
  • Bouwperiode december 2021 – eind 2022

Scelta Products kiest bewust voor hoogwaardige panelenbouwer

In Rilland bouwt Roma Nederland mee aan een nieuwe productielocatie voor Scelta Products. Zij produceert diepgevroren groentesnacks en de koel- en vriesruimtes moeten dan ook aan hoge eisen voldoen. Roma levert de dak-, gevel- en binnenwanden en deuren en monteert alles met eigen vakmensen.

“We zijn gestart met het vrieshuis, wat volgens de BREEAM-NL 2020 ‘Outstanding’ certificering wordt gebouwd. Daarna zijn we begonnen aan de bewerkings- en opslagruimtes. We realiseren het pand met Roma-panelen, wat een bewuste keuze was van de eigenaar. Die wilde een extra goede kwaliteit en isolatie”, vertelt Bart Hultermans, bouwkundig verkoopadviseur bij Roma Nederland. In totaal worden er zo’n 24.000 m2 aan panelen en 70 deuren door Roma verwerkt in het project. Roma werkt in opdracht van Bouwbedrijf Vrolijk in een bouwteam en heeft veel contact met de eigenaar van Scelta, vertelt Hultermans verder. “Samen met hem hebben we referentieprojecten en ons bedrijf bezocht. Hij heeft voor ons gekozen vanwege de hoge kwaliteit en onze bouwmethode. Het is mooi dat we in een vroeg stadium zijn ingeschakeld. Zo konden we ook advies geven. Per ruimte hebben we gekeken wat er nodig was op het gebied van voedselveilig bouwen en productietechniek.” Roma produceert en monteert de high-end isolerende panelen, bedrijfsdeuren, koel- en vriescellen zelf.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details