Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vijftig jaar oud wooncomplex oogt en voelt weer als nieuw
Het gebouw ziet er weer keurig uit en past mooi in de wijk.

Vijftig jaar oud wooncomplex oogt en voelt weer als nieuw

Wooncomplex Ravenhorst in Reeuwijk biedt sinds 1971 een fijn thuis voor zelfstandig wonende ouderen. En dat blijft voorlopig ook zo. Onlangs kreeg het appartementengebouw een grote onderhoudsbeurt. Zorgpartners Midden-Holland, de eigenaar, liet de gehele buitenschil opknappen en koos daarbij voor een buitengevelisolatiesysteem met gevelstrips als afwerking. 

“Goed onderhoud vinden wij belangrijk om langdurig woon- en werkgenot voor onze cliënten en medewerkers te genereren”, vertelt Nathan van Leeuwen, projectleider vastgoed bij Zorgpartners Midden-Holland. “Aanleiding voor het onderhoud van Ravenhorst was een aantal onderzoeken. Daaruit bleek enerzijds dat de gevels en het metselwerk aan verbetering toe waren. Anderzijds kwam na-isoleren als mogelijkheid naar voren, voor het maken van een energielabelsprong. Buitengevelisolatie bleek hiervoor de meest effectieve en voordeligste methode.” 

Referentieprojecten

Zorgpartners Midden-Holland voerde het onderhoud uit in bouwteamverband, met Constructif als bouwteampartner. Projectmanager Martijn Terlouw dacht namens Constructif in het bouwteam mee op het gebied van ontwerp, engineering en uitvoeringsmethodiek. Hij vertelt: “Naast buitengevelisolatie kozen we ervoor om de bestaande gevels te herstellen, extra gevelankers te plaatsen, het dak te isoleren, nieuwe kozijnen te plaatsen en de gemetselde borstweringen van de balkons te vervangen door strakke, witte hekwerken. Wij betrokken IJsselmonde al vrij snel bij het project om mee te denken over de buitengevelisolatie en dan met name de aansluitdetails. Ook gingen we met IJsselmonde en Zorgpartners Midden-Holland langs twee referentieprojecten met buitengevel­isolatie.” Van Leeuwen: “Dat was prettig, omdat Ravenhorst ons eerste project met buitengevelisolatie was. Met het zien van deze referenties werden we bevestigd in onze keuze.” 

Dikke isolatielaag, twee kleuren gevelstrips

“Voor de verduurzaming en esthetische verbetering van Ravenhorst pasten we het buitengevel­isolatiesysteem Sto Therm Classic toe”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. “Dit systeem van Sto Isoned bestaat uit een lijmlaag, een isolatiepakket, een spanningsverdelende laag en gevelafwerking. De isolatielaag is hier met 16 centimeter behoorlijk dik. Voor de afwerking gebruikten we StoCleyer gevelstrips in twee kleuren: antraciet en een roodtint. Verder brachten we op een deel van de bestaande gevels een verfsysteem aan. Vanuit IJsselmonde Steigerbouw leverden we het steigerwerk.”

Voor de afwerking zijn twee kleuren gevelstrips geselecteerd: antraciet en een roodtint.

Prachtig gebouw, meer comfort

Tijdens de uitvoering vormden verschillende factoren een risico voor de planning, zo stelt Terlouw. “We voerden veel werkzaamheden in de winterperiode uit, we moesten bij bewoners binnen zijn voor het vervangen van de kozijnen en we zaten midden in de coronapandemie. Dankzij de gedegen voorbereiding, de goede bewonersbegeleiding, de prettige samenwerking met de betrokken partijen en de medewerking van de bewoners is het gelukt.” Bas Boere van IJsselmonde voegt toe: “Ook hebben we geluk gehad met de zachte winter. Wij hebben minimaal 5 graden Celsius nodig om de gevelstrips goed aan te kunnen brengen. Daar zijn we goed in geslaagd. Het gebouw ziet er weer keurig uit en bovenal: de bewoners hebben nu meer comfort.” Van Leeuwen is eveneens tevreden: “We hebben een prachtig gerenoveerd wooncomplex dat lijkt alsof het nieuw gebouwd is. Bovendien past het mooi bij de bebouwing in de wijk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details