Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vijfsterrenhotel met hoge duurzaamheidsklasse
Impressie van de entree. (Beeld: Linda Pol)

Vijfsterrenhotel met hoge duurzaamheidsklasse

‘Door te kiezen voor een mix van bouwmaterialen, konden we de kosten verlagen’

Van Norel Bouwgroep bouwt in Wijchen in bouwteamverband het prestigieuze vijfsterrenhotel Hotel Berendonck. Het hotel verrijst naast het duurzaamste wellnessresort van Europa en krijgt dezelfde duizend-en-één-nachtstijl. In het nieuwe hotel komen 103 kamers, twee restaurants en verschillende meditatieruimtes. Via een tunnel kunnen gasten straks binnendoor naar het wellnesscomplex.

Impressie van het buffetrestaurant. (Beeld: Linda Pol)

Hetzelfde bouwteam leverde in april 2019 het wellnessresort De Thermen Berendonck op. Tijdens de realisatie van de thermen lagen er al plannen voor een bijpassend vijfsterrenhotel, maar er is bewust gekozen om de vergunningsaanvraag voor het hotel los te koppelen van De Thermen. Inmiddels is de bouw in volle gang, vertelt Corné Vreugdenhil, projectleider bij Van Norel Bouwgroep. “Net als bij het wellnessresort is dit project ingestoken als bouwteam, met dezelfde architect, constructeur en installateur. We werken ook heel prettig samen met de opdrachtgever, er is geen aanbesteding aan vooraf gegaan.”

Een mix van materialen

De bouw verloopt voorspoedig en medio april 2024 werd het hoogste punt bereikt. Het casco van het hotel bestaat uit holle wanden, volle prefab betonwanden, kalkzandsteen, houtskeletbouw, breedplaatvloeren en kanaalplaatvloeren. Vreugdenhil: “Het casco was in eerste instantie ontworpen in volledig prefab beton, maar het werd al gauw duidelijk dat dit financieel niet haalbaar was binnen het beschikbare budget. Met het bouwteam bedachten we daarom alternatieven en uiteindelijk werd gekozen voor een mix van materialen. De bouwtijd werd hierdoor wel een maand langer, maar de kwaliteit bleef geborgd en onderaan de streep zorgde dit voor een forse kostenbesparing.”

Impressie van de hotelkamer. (Beeld: Linda Pol)

BREEAM ‘Excellent’

Zoals te verwachten van een vijfsterrenhotel, krijgt het een hoog afwerkingsniveau. De sfeer sluit aan bij die van het wellnessresort met Indiase invloeden. Daarnaast is er veel aandacht voor geluidsoverdracht, zodat gasten er straks in alle rust kunnen verblijven. In het hotel komt een presidentiële suite van 180 m2 met eigen sauna, jacuzzi en stoomcabine. Daarnaast worden er 32 suites en 70 luxe kamers gerealiseerd. Het hotel wordt gebouwd onder BREEAM-certificering ‘Excellent’. Dit uit zich onder meer in verschillende duurzame investeringen, zoals zonnepanelen, thermische (seizoens)bufferopslag in combinatie met water/water- en lucht/water-warmtepompen en een hoogwaardige thermische schil. “Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk, met duurzaam opgewekte energie en hogere isolatiewaarden dan vereist in het Bouwbesluit. Er worden zuinige douchekoppen en toiletten geïnstalleerd. Bepaalde onderdelen kopen we in bij specifieke leveranciers die werken vanuit de duurzaamheidsgedachte.” Maar daar blijft het niet bij. Er gelden ook eisen voor de bouwplaats. Zo moeten er douches en lockers aanwezig zijn. Vreugdenhil: “Verder houden we uiteraard de bouwplaats netjes en richten we bijvoorbeeld bouwlampen enkel op de bouwplaats en niet op de omgeving.    

default

We werken natuurlijk ook naast het wellnessresort, dat gewoon geopend is. Ook voor bezoekers willen we de overlast dus minimaliseren. Zo gebruikten we boorpalen in plaats van heipalen en staat de radio op de bouwplaats uit.” 

Mooie referentie

Vreugdenhil is trots op het project, dat qua oppervlakte een vrij groot project is voor het bouwbedrijf. “Ik vind het mooi dat we zo’n groot project gezamenlijk als bouwteam kunnen insteken. De combinatie van een vijfsterrenhotel met BREEAM-certificering ‘Excellent’ is voor ons natuurlijk een fantastisch mooie referentie.” De oplevering van Hotel Berendonck staat gepland voor januari 2025, waarna het medio maart zijn deuren voor de gasten zal openen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details