Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vijf kleuren, tweesystemen, één kwaliteit
Facédo werd al in 2019 betrokken, om in een bouwteam met Heijmans Utilitaire Woningbouw en Vianen de juiste detailleringen voor VERTICAL te bepalen.

Vijf kleuren, tweesystemen, één kwaliteit

Circa 5.500 m2 kozijnen en 1.000 m2 vliesgevels voor VERTICAL Amsterdam

Amsterdam-Sloterdijk transformeert in een rap tempo van een businessdistrict naar een gevarieerde wijk met woningen, bedrijven, horeca en overige voorzieningen. Bijzondere blikvanger in het gebied is VERTICAL; een ‘verticale tuin’ met 168 appartementen verdeeld over de bouwvolumes East, West en Center. In het ontwerp is veel plaats voor de natuur. Grote plantenbakken, houten gevelelementen en indrukwekkende raampartijen combineren het beste van architectuur, vergroening en transparantie en geven het ensemble een luxe en sfeervolle uitstraling. De aluminium kozijnen en vliesgevels van Facédo sluiten hier perfect bij aan.

In opdracht van Heijmans Utilitaire Woningbouw verzorgde Facédo de levering, montage en luchtdichte afwerking van circa 5.500 m2 aluminium kozijnen, ten behoeve van de appartementen, maisonnettes, ruime tuinwoningen en stadswoningen. “Een groot deel van de kozijnen is geleverd aan houtskeletbouwleverancier Vianen”, vertelt Bram Leijser, projectleider bij Facédo. “In de HSB-fabriek in Montfoort zijn de kozijnen zorgvuldig ingebouwd in de houtskeletbouw gevelelementen, die vervolgens kant-en-klaar en just-in-time naar de bouw zijn vervoerd. Voor de commerciële ruimtes op de begane grond en shared living op de vijfde verdieping hebben wij bovendien circa 1.000 m2 aluminium vliesgevels geleverd en gemonteerd.”

“Dankzij de sterke betrokkenheid en brede expertise van onze bouwpartners én eigen medewerkers hebben wij hele goede details kunnen maken. Dat heeft de uitvoering inmiddels bevestigd.”

Hoge kwaliteit, korte doorlooptijd

Groot voordeel van prefabricage is dat onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden gewerkt kan worden, vertelt Leijser. “Hierdoor kunnen we de kwaliteit nog beter beheersen. Bovendien leidt prefabricage tot een aanzienlijk kortere doorlooptijd op de bouw.” Voorwaarde hiervoor is wel dat elementen en detailleringen nauwkeurig worden afgestemd. Niet voor niets werd Facédo al in 2019 betrokken, om in een bouwteam met Heij-
mans Utilitaire Woningbouw en Vianen de juiste detailleringen voor VERTICAL te bepalen. Maar ook om de ideale balans te vinden tussen architectonische uitstraling en praktische uitvoerbaarheid. Leijser kijkt met veel plezier terug op dit proces, waarin heel prettig is samengewerkt en iedereen zijn beste beentje voorzette. “Dankzij de sterke betrokkenheid en brede expertise van onze bouwpartners én eigen medewerkers hebben wij hele goede details kunnen maken”, vertelt hij. “Dat heeft de uitvoering inmiddels bevestigd. Doordat het team van voorbereiding tot eindoplevering gelijk bleef, wist iedereen van de hoed en de rand. Dat is in deze tijd best bijzonder.”

Thermisch én akoestisch isolerend

Aan de basis van de aluminium kozijnen in VERTICAL ligt het Kawneer RT72 Reflex systeem, met een gemiddelde Uwindow van <0,9 W/m2K. Voor de vliesgevels is gekozen voor het Schüco FW 50 systeem met een Uwindow van <1,2 W/m2K. “Alle gebouwgevels zijn voorzien van hoogisolerend triple glas, waarmee we tevens tegemoetkomen aan de geluidsambities in dit project”, vertelt Leijser. “Om het leefklimaat naar het allerhoogste niveau te tillen, moet VERTICAL namelijk ook geluid absorberen. Flinke ruitafmetingen tot 4×3 meter en 1.000 kg zorgen daarbij voor de
gewenste transparantie.”

Conform de esthetische wensen van de vijf architecten zijn alle kozijnen voorzien van een poedercoating in anodisatielook, die varieert van een lichte zandkleur tot een donkere tint. Eind mei leverde Facédo de laatste elementen op.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details