Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Video: Steigerloos® prefab gevelelementen bieden oplossing bij G8 Tango

Video: Steigerloos® prefab gevelelementen bieden oplossing bij G8 Tango

Voor het project G8 Tango te Utrecht engineerde en leverde WEBO | Steigerloos® Bouwen de prefab gevelelementen, die in de fabriek zijn voorzien van kozijnen en minerale gevelstrips. Hierdoor waren er tijdens de montage geen steigers nodig en konden de elementen in een minimale doorlooptijd geplaatst worden. Het woonblok bestaat uit 178 sociale huurwoningen in de wijk Leidsche Rijn Centrum, dat gerealiseerd is door BAM Wonen in opdracht van de corporaties Mitros & Portaal.

Door te kiezen voor HSB-elementen met steenstrips, hadden Zecc Architecten en BureauVanEig een kosteneffectieve oplossing tot hun beschikking om de fraaie Italiaanse architectuur te realiseren. Naast de architectonische uitdagingen stelde dit project specifieke eisen aan de bouwmethodiek. Het gebouw is namelijk direct gelegen naast de drukke stadsbaantunnel, waardoor een traditionele steiger met metselaars te veel veiligheidsrisico’s met zich meebracht.

Ontdek het project en de video!

Bouwen langs de stadsbaantunnel

Voor de montage van de gevelelementen langs de stadsbaantunnel werd samen met BAM Wonen een bouwmethodiek ontwikkeld. Lars van Oosterom, Projectleider bij Steigerloos® Bouwen vertelt hier meer over: “Om aan alle veiligheidseisen vanuit de gemeente te voldoen, is er een methode ontwikkeld waarbij begeleidingskabels tussen het dak en de grond zijn gespannen. De elementen werden via deze kabels omhoog gehesen, zodat ze op voldoende afstand bleven van de weg en niet konden draaien. Hierdoor kon de stadsbaantunnel open blijven en heeft het verkeer geen hinder ondervonden van de bouwwerkzaamheden.”

Plaatsen van een Steigerloos® gevelelement 

Vrijheid in gevelarchitectuur

Houtskeletbouw-elementen met steenstrips bieden een uitkomst om grenzen te verleggen in gevelarchitectuur en tegelijkertijd de kosten te drukken. Een gevel met groengrijze bakstenen was bijvoorbeeld te duur geweest, maar door de minerale gevelstrips van Sto Isoned toe te passen waren de mogelijkheden in kleur en metselwerkverbanden eindeloos. Naast de gevelarchitectuur boden de gevelelementen een uitkomst om dilataties te verbergen. Zo heeft de architect slim gebruik gemaakt van uitkragende penanten die zowel horizontaal als verticaal op de elementen zijn aangebracht. Hierdoor zijn de kieren en naden tussen de elementen aan het zicht onttrokken, wat een verfijnde en architectonisch hoogwaardige gevel heeft opgeleverd.

Groengrijze gevelarchitectuur met minerale steenstrips 

Duurzaam en circulair bouwen

De Steigerloos® gevelelementen zijn licht in gewicht en dragen bij aan efficiënt bouwproces. Bovendien past WEBO | Steigerloos® Bouwen verantwoord en gecertificeerd hout toe. Hout is van nature circulair en een slimme opslag van CO2.

Kenmerken Steigerloos® Bouwen:

  • Minimale overlast voor de omgeving
  • Hoogbouw en binnenstedelijk
  • Maximale bouwtijdverkorting
  • Brandklasse B
  • Engineering in BIM

Meer weten over dit project?

Het hele project is door WEBO | Steigerloos® Bouwen gerealiseerd in BIM 360, waardoor de elementen met uiterste precisie geëngineerd en geproduceerd zijn. Vooral door de verschillende kleuren en metselwerkverbanden bij G8 Tango was het van essentieel belang dat de elementen naadloos op elkaar aansluiten.

G8 is een hybride gebouw, bestaande uit een betonnen draagconstructie en gevel van prefab houtskeletbouw-elementen. Met een Rc-waarde van 6,5 voldoet het gebouw ruimschoots aan de BENG-eis.

Ontdek het project

Of neem contact op met Bernard Reuvers:
breuvers@webo.nl
0548 800 940

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details