Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
VidaXL, Venlo | Groot, groter, bijna het grootst…

VidaXL, Venlo | Groot, groter, bijna het grootst…

VidaXL is een online warenhuis met een verrassend assortiment huis-, tuin-, garage- en doe-het-zelf-producten, sportartikelen en kleding. Het warenhuis is actief in heel Europa, Amerika en Australië. Vanuit het hoofdkantoor en distributie­centrum op Trade Port Noord in Venlo worden sinds 2017 niet alleen de Nederlandse markt, maar ook omliggende landen bediend.

Het hoofdkantoor en distributiecentrum staat op een terrein van circa vijftien hectare, heeft een grondoppervlakte van ongeveer 91.200 m² en bestaat uit 102.550 m² vloeroppervlak magazijnruimte (inclusief mezzanines), verdeeld over zeven bouwdelen, evenals 1.050 m² vloeroppervlak ten behoeve van vergaderingen en bijeenkomsten en 3.900 m² kantoren. Die kantoren zijn verdeeld over drie verdiepingen.

MARKTCONFORM GEBOUW

Het gehele bouwproject is begeleid door ingenieursbureau DENC Zuid. Zowel bouwkundig als logistiek, vertelt directeur Peter van Meerwijk. “We hebben in de voorbereiding een adviserende rol gehad en hebben het plan zowel logistiek als bouwkundig uitgewerkt en geëngineerd. Inclusief het ontwerp. We hebben het vergunningentraject verzorgd, de bestekstukken gemaakt en de aanbesteding begeleid.” Fase 1, zegt hij, is bouwkundig een redelijk marktconform gebouw. De logistiek echter is, mede vanwege de omvang, complexer. “Het distributiecentrum heeft 114 docks voor het aanleveren en weer afvoeren van goederen. Dat betekent iedere dag weer een gigantische logistieke stroom die in goede banen moet worden geleid. Onze logistieke afdeling heeft zich daar goed in verdiept.”

Van Meerwijk spreekt van een redelijk lang voorbereidingstraject in verband met de bestemmingsplanwijziging. Het ontwerptraject begon in het najaar van 2015, de bouwvergunning werd in het voorjaar van 2016 aangevraagd. Aan het eind van dat jaar was het bestemmingsplan definitief, waarna de aanbesteding en bouw konden starten. “Qua materialen en opzet wijkt dit gebouw niet zoveel af van soortgelijke gebouwen. Vooral de omvang maakt het uniek, evenals de flexibiliteit. VidaXL is een snelgroeiend bedrijf, maar de exacte groei is lastig in te schatten. Daar is bij de bouw rekening mee gehouden. Enerzijds is er een uitbreidingsvariant met 30.000 extra m², anderzijds is het gebouw onderverdeeld in compartimenten van tussen de 10.000 en 15.000 m². Ieder compartiment kan van kantoorruimtes worden voorzien, zodat er in de toekomst eventueel ook een andere gebruiker in ondergebracht kan worden. Op het terrein is eveneens rekening gehouden met meer dan één gebruiker.” Van Meerwijk wijst dan op het behoorlijk forse kantoorgedeelte van zo’n 5.000 m². “Daar is onder meer een grote afdeling customer services gehuisvest.”

BREEAM ‘VERY GOOD’

Bij de bouw is ingezet op het certificaat BREEAM ‘Very Good’. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van hoogwaardige installaties, warmteterugwinning, individuele klimaatregeling, zonnepanelen, LED-verlichting en daglicht­regelingen. Verder is er een flora- en faunaonderzoek uitgevoerd en is er zorgvuldig naar de vervoerskilometers gekeken. Functionaliteit speelde bij het ontwerp uiteraard een belangrijke rol, maar er is eveneens gekeken naar de esthetiek. Het gebouw heeft een zwarte plint, voor de rest van de gevels is voor een specifieke kleurstelling gekozen en er is sprake van een speelse raamindeling. Het kantoor bestaat uit een drie verdiepingen hoog atrium met twee vleugels waarin sprake is van veel daglichtinval, dankzij het gebruik van vliesgevels.

GEFASEERDE OPLEVERING

Omdat vidaXL snel behoefte had aan opslagcapaciteit, is besloten om het gebouw zo snel mogelijk en gefaseerd op te leveren. “Dat maakte de situatie extra complex, met naast het bouwverkeer ook de aan- en afvoer van producten”, aldus Van Meerwijk. “Dat hebben we in het voortraject echter goed voorbereid. Voor de chauffeurs kwam er een duidelijke routing. Ongeveer drie maanden na de eerste ingebruikname hebben we het project afgerond.”

Vervolgprojecten

De aflopen jaren heeft vidaXL een forse omzetgroei doorgemaakt, van circa 20-30% per jaar. Al gauw na de opening bleek de nieuwbouw in Venlo dan ook niet meer afdoende om alle verkoopproducten te kunnen opslaan. Daarom werden tijdelijke magazijnen in de omgeving gehuurd. Ook ontstonden plannen voor een uitbreiding (fase 2, volgt) en nieuw bulkmagazijn (fase 3). In april 2019 is gestart met de uitvoering van fase 3, welke tevens door DENC Zuid wordt begeleid.  

www.vidaxl.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details