Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verticale luchtgordijnen voorkomen instroom van koude buitenlucht via deuropeningen
De grote glaspartijen in de gevel zorgen voor veel lichtinval, maar ook voor een onbelemmerde interactie met de omgeving.

Verticale luchtgordijnen voorkomen instroom van koude buitenlucht via deuropeningen

In universiteitsgebouwen waar dagelijks duizenden mensen naar binnen komen en weer naar buiten gaan, zijn de draaideuren vaak in bedrijf en blijven ze zelfs gedurende langere tijd draaien. Warme binnenlucht verdwijnt zo naar buiten en koude buitenlucht komt naar binnen. Veel mensen vinden het enorm storend als er een bulk koude lucht via de deuropening naar binnen stroomt en om de koude op te vangen moet er extra gestookt worden. Met een luchtgordijn voorkomt men dat probleem. Daarom zijn de specialisten van HVAC Nederland door hoofdaannemer BAM Techniek en Bouw bij het Echo onderwijsgebouw van de TU Delft betrokken voor de productie en installatie van drie verticale luchtgordijnen. 

“We werden in een vroeg stadium bij dit project betrokken om mee te denken over de luchtgordijnen. We hebben in de loop der jaren heel wat kennis en ervaring opgebouwd met betrekking tot de ontwikkeling, productie en installatie van gepaste luchtgordijnen voor de meest uiteenlopende toepassingen”, vertelt Frank Joosten van HVAC Nederland. “Oorspronkelijk dachten ze er bij BAM aan om luchtgordijnen te integreren, die uit de vloer zouden blazen, maar daar zijn we geen voorstander van. Uiteindelijk stelden we het luchtgordijn Omnivent-VMR voor met de ventilatorunit onder de vloer van de tourniquet en een uitblaaslans, die van de vloer tot aan het plafond over de gehele doorloophoogte verticaal uitblaast.”

Een ‘lans’ op maat

Elke installatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Afhankelijk van de afmetingen van de deur en de vereiste luchthoeveelheid berekenen de ingenieurs van FlowMotion de vorm van de zogenaamde ‘lans’. Dat is een lange buis waarbij de lucht over de volledige lengte via de zijkant uitstroomt. “Op basis van die berekeningen maken we de staalprofielen voor deze ‘lans’. In het nieuwe onderwijsgebouw verloopt deze buis bijvoorbeeld van 160 x 160 mm naar 45 bij 50 mm over een lengte van 3.000 mm”, licht Joosten toe. “We hebben intussen al enkele tientallen van dit type luchtgordijnen geïnstalleerd. Qua uiterlijk zijn ze gelijk, maar de opbouw is telkens weer anders.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details