Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
VERTICAL Sloterdijk gaat biodiversiteit stimuleren
De geveltuinen en groendaken stimuleren de flora en fauna in het gebied.

VERTICAL Sloterdijk gaat biodiversiteit stimuleren

Met een uitgekiend watermanagementsysteem, geveltuinen en groendaken zal de tot 78 meter hoogte reikende hoogbouw in Amsterdam Sloterdijk een ecologische verbinding vormen in de groenzone tussen Lange Bretten en Westerpark. “Iedere verdieping van het gebouw staat in verbinding met het groen”, zegt klantmanager Casper Korteweg van Van der Tol.

De 168 woningen zijn verdeeld over twee torens op een laagbouwplint.

De klimaatbestendige stad is een hot item in de dichtbebouwde Randstad. Naast enkele gebouwen in Milaan (woontorens van Stefano Boeri), de Trudo Toren in Eindhoven (in aanbouw) en het Utrechtse Wonderwoods (in ontwikkeling), is tot op heden weinig ervaring met hoogbouwgroen op deze schaal. De geveltuinen en groendaken van het 168 koopwoningen tellende VERTICAL, gevat in een hoog- en een laagbouwtoren voorzien van nestkasten voor vogels en vleermuizen en een essentiële waterbergingsfunctie, stimuleren volgens ontwerper DS Landschaparchitecten de flora en fauna in het bouwgebied. De ‘verticale tuinen’ zijn onderdeel van het zogenoemde Brettenkleed. Het groen wordt de stad ingetrokken en Sloterdijk-Centrum wordt onderdeel van een ecologische zone van Spaarnwoude tot de grachtengordel.

Waterberging

Korteweg: “Van der Tol is gespecialiseerd in de ontwikkeling en uitvoering van groenprojecten met een grote functionele component, in samenwerking met Mastum Daksystemen (dakdekker; red.) onder het Leven op Daken-garantiestelsel. Allereerst is waterberging een ambitieus onderdeel van het plan: al het hemelwater dient te worden vastgehouden op het perceel.” Hovenier en terreininrichter Van der Tol heeft diverse specials op het gebied van hoogwaardig gebouwgroen gerealiseerd, zoals de ingenieuze daktuin van het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. VERTICAL is een geheel ander project dan het Depot met dakbebossing van MVRDV. “Elke verdieping is maatwerk. In traditionele bouw dient hemelwater zo snel mogelijk richting riool te gaan; in dit project wordt al het hemelwater opgevangen in de verschillende lagen van de daktuinopbouw. Het is bij uitstek ingericht om zomerse hoosbuien te absorberen.”

Inheemse soorten

De zachte kant, de beplanting van het gebouw en de op zich al uitdagende propositie van ‘groene’ hoogbouw, heeft zo ook zijn harde kant, de techniek die dat mogelijk maakt. “Die combinatie is onze specialiteit”, aldus Korteweg. “Voor VERTICAL leveren wij een volledig watermanagementsysteem, met groendaken waarop wij een waterdichtheidsgarantie van 10 jaar bieden.” Dit voorjaar begint de uitvoering voor Van der Tol; de oplevering van de gebouwen is door opdrachtgever Heijmans Vastgoed eind 2022 voorzien. “Wij adviseren nu in de richting van verdere uitvoering en vaststelling van de definitieve beplanting, met als uitgangspunt vergroting van de biodiversiteit op basis van inheemse soorten. De bewoners van VERTICAL zijn straks op elke verdieping omgeven door groen.”  

‘Al het hemelwater wordt opgevangen in de verschillende lagen van de daktuinopbouw’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details