Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verouderde serviceflats krijgen tweede leven als duurzame sociale huurwoningen

Verouderde serviceflats krijgen tweede leven als duurzame sociale huurwoningen

Terwijl woningcorporatie Stichting Thius – toen nog SCW – in 2010 het besluit nam om serviceflat De Batouwe in Tiel te slopen en te vervangen door nieuwbouw, werden de plannen in 2016 gewijzigd naar een grondige renovatie. Het lokale architectenbureau WagterKrijger tekende de plannen en bouwbedrijf De Vree en Sliepen kreeg de opdracht om het project verder te ontwikkelen en uit te voeren. De verouderde serviceflats worden getransformeerd tot duurzame sociale huurwoningen. Medio 2021 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

De nieuwe prefab gevelelementen worden in de fabriek geproduceerd en kant-en-klaar met kozijnen op de bouwplaats gemonteerd.

Serviceflat De Batouwe, gebouwd in 1973 en uitgebreid in 1988, was bedoeld als appartementsgebouw voor ouderen die zelfstandig konden wonen, maar af en toe hulp en toezicht nodig hadden. De wooneenheden waren echter compleet verouderd en voldeden niet langer aan de eisen op vlak van comfort en energieprestaties. In 2010 werd dan ook besloten dat de flat in de toekomst plaats moest maken voor nieuwbouw. “In 2016 kwam men echter op die beslissing terug. Een onderzoek wees uit dat de vraag naar sociale huurwoningen sterk zou toenemen. De plannen voor de sloop werden gewijzigd naar een grondige renovatie”, vertelt Wim van Vreeswijk, hoofd acquisitie en ontwikkeling bij De Vree en Sliepen. “De Tielse architect Pieter Wagter maakte een eerste ontwerp en in 2019 zette Stichting Thius bij vier partijen een vraag uit om een Plan van Aanpak te presenteren. De Vree en Sliepen werd geselecteerd als bouwteampartner voor de verdere ontwikkeling en realisatie van de transformatie.”

Duurzame huurwoningen

De serviceflat met 134 appartementen wordt op dit moment getransformeerd naar een appartementencomplex met 121 sociale huurappartementen met twee of vier kamers. Het gebouw uit de jaren ’70 behoudt dan wel zijn oorspronkelijke vorm, maar krijgt een eigentijdse uitstraling en zal ook aan alle huidige eisen op vlak van duurzaamheid voldoen. “Begin vorig jaar zijn we gestart met de sloop- en renovatiewerkzaamheden. Eigenlijk bleef alleen de betonnen draagstructuur staan. De gevels worden vervangen. Hierbij maken we gebruik van prefab gevelelementen met geïntegreerde kozijnen, die in de fabriek geproduceerd worden om vervolgens kant-en-klaar op de bouwplaats te monteren. Het metselwerk met een combinatie van gele en zwart/bruine stenen verwijst naar het verleden. Verder wordt het dak beter geïsoleerd en van een nieuwe bedekking voorzien. Alle appartementen krijgen ook nieuwe keukens, badkamers en toiletten. Tevens wordt het gehele terrein rondom het gebouw opnieuw aangelegd, waarbij voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd worden om aan de normen van deze tijd te voldoen”, aldus Van Vreeswijk. “Naast de esthetische make-over is ook verduurzaming een thema. De beter geïsoleerde gevels en daken, in combinatie met een hoge luchtdichtheid van de gebouwschil, zorgen ervoor dat het gebouw na de renovatie minimaal een energielabel A zal dragen.”

De Vree en Sliepen transformeert samen met de andere bouwpartners de serviceflat naar een eigentijds appartementencomplex met duurzame sociale huurwoningen.

Goede voorbereiding en planning cruciaal

Een dergelijk project in bouwteamformule is De Vree en Sliepen op het lijf geschreven. Alhoewel er vandaag geen De Vree noch Sliepen aan het hoofd staat, blijft het allround bouwbedrijf zijn familiaire karakter behouden, met de gekende flexibiliteit en korte communicatielijnen. “Een succesvolle realisatie van zo’n project staat of valt in de eerste plaats met een juiste afstemming met de opdrachtgever. Dit was niet het eerste project voor Stichting Thius, waardoor zij perfect wist wat ze aan ons had”, aldus Van Vreeswijk. “Verder zijn een goede voorbereiding en een duidelijke communicatie tussen alle bouwpartners cruciaal. Het project is nog volop in uitvoering, maar medio 2021 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in deze nieuwe, duurzame sociale huurwoningen.”  

Specialist in binnenafbouw levert en monteert wanden en plafonds
Eén van de vaste partners van De Vree en Sliepen voor de binnenafbouw van projecten is Van Ginkel Afbouw uit Renswoude. “We zijn al ruim 20 gespecialiseerd in het leveren en monteren van diverse wand- en plafondsystemen, maar ook in de complete afbouw van nieuwbouw- en renovatieprojecten of de realisatie van turnkey projecten, zoals de transformaties van panden. Onze mensen combineren vakmanschap en enthousiasme om elke opdracht binnen een strakke, maar realistische planning af te ronden”, vertelt directeur en eigenaar Marco van Ginkel. “In de sociale huurappartementen in Tiel leveren en monteren we wanden en plafonds in verschillende ruimten: de gipsplafonds in de woon- en slaapkamers, de wanden en plafonds in de bergingen, de afbouw rond de deuren en de scheidingswanden tussen de verschillende appartementen. De werkzaamheden zijn gestart in november van vorig jaar en in april zullen we de laatste appartementen opleveren. We zijn gemiddeld met 6 à 7 mensen op deze werf actief.”

Gaten maken in bestaande voorgespannen betonvloeren, zonder de kabels te breken
Als aannemers tijdens verbouwprojecten gaten of uitsparingen in voorgespannen betonnen vloeren willen maken, kunnen ze wel eens bedrogen uitkomen en de spankabels breken. Om dat te voorkomen, kunnen ze een beroep doen op de specialisten van Atlas uit Culemborg, een ingenieurs- en uitvoeringsbureau gespecialiseerd in voorgespannen beton en ook leverancier van prefab beton en wapening. “Atlas Prestressing Corporation, de vroegere naam van Atlas Bouwtechnisch Adviesburo, ontwikkelde in de jaren ’60 een uniek systeem op het gebied van voorgespannen beton met nagerekt staal. Deze oplossing werd eerst in Amerika gelanceerd, maar al gauw ook voor projecten in Nederland ingezet. Het maakte grotere vrije overspanningen mogelijk en kon hogere belastingen aan. Dit type vloer werd onder meer door bouwbedrijf Van Wijnen gebruikt in serviceflat De Batouwe”, legt manager Hans Stoop uit. “We hadden alle berekeningen en tekeningen van dat project nog in onze archieven. Aangezien er tijdens de renovatie nieuwe gaten in de vloeren gemaakt moesten worden, werden we door De Vree en Sliepen gecontacteerd om aan de hand van detectie en tekeningen de meest gunstige plaatsen te bepalen en ter plaatse met diamantboren de nodige gaten te boren. In elk appartement worden gemiddeld tien gaten met een diameter van 70 tot 350 mm gemaakt. We zijn gestart in september vorig jaar en op dit moment worden de werkzaamheden in de laatste woningen uitgevoerd.”

Eén partner voor het boren en zagen van beton: van sloop tot afbouw
Tijdens bouw- of infrastructuurwerkzaamheden moeten wel vaker gaten in beton, steen of asfalt worden geboord of volledige stukken worden weggezaagd. Voor dergelijke bewerkingen doen hoofdaannemers meestal een beroep op een specialist. Zo werd Korenhof Betonbewerking en Montage uit Culemborg door De Vree en Sliepen gecontacteerd voor ondersteunende betonbewerkingen bij de transformatie van serviceflat De Batouwe. “We werken regelmatig voor het bouwbedrijf, zowel voor nieuwbouw als renovatie in woningbouw en utiliteit. Bij dergelijke transformatieprojecten moet heel wat boor- en zaagwerk uitgevoerd worden en zo liepen we het hele traject mee: vanaf de sloop tot aan de ruwbouw en zelfs bij de afbouw. We zijn gestart rond de zomer van 2020 en binnenkort zullen de laatste betonbewerkingen afgerond zijn”, vertelt zaakvoerder Andre Korenhof. “Tijdens de voorbereiding zaagden we wanden en muren in, zodat die gemakkelijker gesloopt konden worden. Bij de heropbouw waren we vooral verantwoordelijk voor het boren van gaten en zagen van sleuven voor het aanbrengen van leidingen. Verder zaagden we ook nieuwe deuropeningen in de betonwanden.” Korenhof probeert zijn opdrachtgevers steeds volledig te ontzorgen. Daarom wordt niet alleen geboord en gezaagd, maar beschikt de firma ook over machines voor het schuren, opruwen en frezen van wanden en vloeren. Bovendien worden specialistisch sloop- en montagewerkzaamheden uitgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details