Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Vernieuwing en verbouwing met respect voor de rijke historie

Draisma-t-Loo-(LR)—Credits-Sven-Scholten-14
Een aantal stallen, waar vroeger de paarden stonden en waar nu de spoelkeuken is gerealiseerd, biedt ook ruimte voor koel- en vriescellen. (Beeld: Sven Scholten)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Draisma Bouw / Sven Scholten

27 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Paleis Het Loo diende eeuwenlang als zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders, koningen en koninginnen en is tegenwoordig een populair museum. Sinds vier jaar wordt het paleis ingrijpend gerenoveerd, waarbij een belangrijke taak is weggelegd voor Draisma Bouw. Dit Apeldoornse bouwbedrijf is verantwoordelijk voor de transformatie van de Prins Hendrik Garage tot Grandcafé en het voormalige stallencomplex tot evenementenruimte, conform het architectonische ontwerp van Architectenbureau Prent en met respect voor de Rijksmonumentale waarde van de gebouwen. Daarnaast is Draisma Bouw verantwoordelijk voor de renovatie van de Westvleugel, naar een ontwerp van KAAN Architecten, die later dit jaar wordt opgeleverd.

Bezoekers hebben echt het gevoel zich in een koninklijk stallencomplex te bevinden. (Beeld: Sven Scholten)

Draisma Bouw heeft begin april de transformatie van het voormalige Rijksmonumentale stallencomplex opgeleverd aan Paleis Het Loo. “In slechts vijf maanden tijd hebben wij de begane grond van de noordvleugel (stal 1) omgebouwd tot een ontvangstruimte voor grote(re) groepen, inclusief grootkeuken, spoelkeuken met ruimte voor koel- en vriescellen, opslagruimte voor het facilitair depot en toiletruimte”, vertelt Laura Bredenhof, werkvoorbereider/calculator bij Draisma Bouw. “De nieuw aangebrachte elementen zoals wanden, vloeren en tussenverdiepingen zijn ‘reversibel’ uitgevoerd. Hierdoor, en door de contouren van het voormalige stallencomplex te respecteren, is het mogelijk om het gebouw in de toekomst weer terug te transformeren naar stallen of een andere invulling. Ook blijft de rijke historie van het gebouw zo maximaal behouden.”

Nieuwe functie voor oude paardenboxen

Draisma Bouw heeft de werkzaamheden uitgevoerd in een bouwteam met Paleis Het Loo, architect, adviseurs en installatiepartijen. “In november 2021 zijn we gestart met de werkzaamheden voor de realisatie van de grootkeuken, tussenverdiepingen en spoelkeuken”, vertelt Bredenhof. “De ruimte waar nu de grootkeuken is gerealiseerd, betreft een voormalige autowasplaats waar museale auto’s van de koninklijke familie tentoongesteld werden. Boven deze keuken hebben wij een technische ruimte gerealiseerd, waar alle technische installaties van de keuken zijn opgesteld. Ter plaatse van het facilitair depot hebben wij bovendien een tussenverdieping aangebracht, zodat niet wordt ingeboet aan nuttige opslagruimte.” Een aantal stallen, waar vroeger de paarden stonden en waar nu de spoelkeuken is gerealiseerd, biedt ook ruimte voor koel- en vriescellen. “De staldelen en -deuren die hiervoor gedemonteerd moesten worden, zijn zorgvuldig gedemonteerd en door Paleis Het Loo opgeslagen voor eventuele terugplaatsing in de toekomst. Zoveel mogelijk delen zijn echter behouden, waardoor je zelfs in de spoelkeuken de beleving van de stallen ervaart.”

Tussen de stalafscheidingen zijn zitjes gerealiseerd en op een stijlvolle en moderne wijze aangekleed. (Beeld: Sven Scholten)

Ook in de groepsontvangstruimte zijn de paardenstallen prominent aanwezig. “Tussen de stalafscheidingen zijn zitjes gerealiseerd en op een stijlvolle en moderne wijze aangekleed. Bezoekers hebben hierdoor echt het gevoel zich in een koninklijk stallencomplex te bevinden.”

Transformatie van de Westvleugel

Op dit moment is het bouwbedrijf druk bezig met de transformatie van de Westvleugel, die uiteenlopende functies heeft gehad. Ooit gebouwd als stallencomplex, bood de vleugel in 2018 ruimte aan onder meer een ontvangstruimte, garderobe, toiletgroepen, kleine keuken en balzaal voor groepen gasten. In de nieuwe situatie krijgt de vleugel een functie als restaurant, waarbij de oude en gewaardeerde balzaal in ere wordt hersteld. “Om dit mogelijk te maken, zijn de bouwkundige componenten uit de jaren ’80 uit het gebouw gehaald. Een mooi voorbeeld hiervan is het amoveren van de gewapende betonnen wanden en verdiepingsvloeren”, vertelt Robert van de Pol, unitleider restauratie bij Draisma Bouw. “Het gedeelte achter de tuinmuur – dat eerder overkapt was – is bij de binnenruimte betrokken en wordt omgebouwd tot keuken, inclusief ruimte voor koel- en vriescellen.”

Monumentaal met moderne twist

De nieuwe balzaal moet het monumentale karakter van Paleis Het Loo in materiaal en kleur benadrukken, vertelt Van de Pol. “Maar dan wel met een moderne twist. Zo brengen we net als in de oude balzaal lambriseringen aan, voorzien van stoffering. De eikenbomen voor het paleis die zijn gekapt, worden verwerkt tot rijkgedecoreerde vloeren. De oude ramen blijven in het zicht en worden zodanig afgetimmerd dat de monumentale onderdelen maximale aandacht krijgen.”

Al in 2020 heeft Draisma Bouw de Rijksmonumentale Prins Hendrik Garage gerevitaliseerd van een voormalig theehuis naar een luxe Grandcafé inclusief eigen keuken en terras. Ook hier is het monumentale karakter van het gebouw in ere gelaten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details