Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vernieuwing Bomenwijk in Delft nadert voltooiing
De combinatie van beneden- en bovenwoningen.

Vernieuwing Bomenwijk in Delft nadert voltooiing

Masterplan geoptimaliseerd en uitgewerkt

De grootschalige vernieuwing van de Bomenwijk in Delft nadert na 15 jaar haar voltooiing. De twee omvangrijkste fasen werden in 2009 al afgerond, maar door de financiële problemen waarin woningcorporatie Vestia terechtkwam, werd uitstel van de aanpak van de rest van de wijk onvermijdelijk. In 2020 is de vernieuwing weer opgepakt, de oplevering van de nieuwe woningen is voorzien in maart 2023.

Samen met de gemeente Delft heeft Vestia in het verleden een plan opgesteld voor de vernieuwing van de buurt in vijf fasen. De eerste twee fasen werden in 2009 uitgevoerd door Van Wijnen Stolwijk, deze bouwonderneming neemt nu ook de fasen 3 en 4 voor zijn rekening. De kavel voor fase 5 is door Vestia verkocht aan een investeerder die nog een hoger appartementengebouw
gaat realiseren.

De buurt kreeg een bankje van Van Wijnen cadeau.

Breder aanbod

Het afgelopen jaar is, in overleg met de gemeente, het Masterplan geoptimaliseerd en verder uitgewerkt. Tijdens de optimalisatieslag is er gekeken naar kleinere woningen en meer eenvoud en repetitie in de appartementengebouwen. Voor de fasen 3 en 4 zijn in totaal 190 woningen gesloopt, daarvoor komen er nu 147 terug. De nieuwbouw zorgt voor een breder aanbod van woningtypen en huurprijzen. Met het afmaken van de wijkvernieuwing wordt volgens Vestia de Bomenwijk een gemengde wijk, die tegemoet komt aan de woonwensen van verschillende bewoners, zoals starters, gezinnen en ouderen.

De nieuwbouw voorziet in 74 sociale huurwoningen, waarvan 60 drie- en vierkamerappartementen en 14 benedenwoningen. In de vrije sector komen er 28 tweelaags bovenwoningen en 31 tweelaags eengezinswoningen. Voor zorginstelling Ipse de Bruggen komen er nog eens 14 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking, een vorm van begeleide bewoning. De woningen zijn ontworpen door architectenbureau Steenhuis Bukman.

De eengezinswoningen tellen twee lagen.

Tunnelbouw en balkons

“In september 2021 is gestart met het boren van de bronnen voor het WKO-systeem, want de woningen worden gasloos”, zegt Martin van Cappellen, projectleider bij Van Wijnen Stolwijk. “De bouw is redelijk standaard. De appartementen zijn gefundeerd op prefab palen met daarboven tunnelbouw. De overige woningen zijn uitgevoerd in kalkzandsteen en breedplaatvloeren. De gevels bestaan uit Eternit-beplating en metselwerk. Bouwtechnisch gezien lag de grootste uitdaging bij de combinatie van tunnelbouw en balkons. De balkons hebben we achteraf opgehangen aan een uitsparing in het beton. Vervolgens is de aansluiting aangestort met een laag van 5 centimeter beton.”

Het appartementengebouw telt ook 14 woningen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Buren aan de voor- en achterzijde

De grootste uitdaging is volgens Van Cappellen het bouwen in een bestaande wijk. Het overzichtelijk regelen van het bouwtransport vroeg veel aandacht, waarbij de buurt tegelijkertijd bereikbaar moest blijven. “We moeten rekening houden met de bewoners, we hebben buren aan de voor- en achterzijde. Zij hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad, de buurt heeft drie jaar te maken met de gevolgen van de vernieuwing. Er werd eerst gesloopt, daarna volgden de civiele werkzaamheden, nu zijn wij bezig en straks komt er nog nieuwe bestrating, want de gemeente gaat de straten in de buurt opnieuw inrichten.” Vestia heeft daarom een klankbordgroep in het leven geroepen, waaraan ook Van Wijnen deelneemt. Van Cappellen: “Zo horen we wat er speelt in de wijk. Ook hebben we persoonlijk contact met de bewoners om het bouwproces goed te managen.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vestia, Delft
  • Ontwerp Steenhuis Bukman Architecten, Delft
  • Uitvoering Van Wijnen Stolwijk
  • Bouwperiode eind 2021 – maart 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details