Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verkoop luxe ‘rooms with a view’ in City Campus op Oosterdokseiland binnenkort van start
“Het moet geen kantoorpand worden waar ’s avonds geen licht meer brandt.”

Verkoop luxe ‘rooms with a view’ in City Campus op Oosterdokseiland binnenkort van start

De bouw van de City Campus, het prestigieuze nieuwe hoofdkantoor van Booking.com op het Amsterdamse Oosterdokseiland, vordert gestaag. Met de oplevering van dit spectaculaire, multifunctionele gebouw, gepland in het voorjaar van 2022, wordt de realisatie van één van de grootste binnenstedelijke projecten in West-Europa een feit. Binnenkort start de verkoop van de ruim veertig exclusieve appartementen in een gebouw met allure. 

Over de ontwikkeling en totstandkoming van het Oosterdokseiland is al veel gezegd en geschreven. Het is dan ook een huzarenstukje van jewelste. Pal naast het Centraal Station, de historische binnenstad en het IJ verrijst in feite een compleet nieuwe stad, waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. In totaal wordt de hoofdstad hier uitgebreid met 225.000 m², waarvan het sluitstuk, de City Campus, er maar liefst 72.500 voor zijn rekening neemt. Daarvan zijn 7.500 vierkante meters gereserveerd voor duurzame, high-end appartementen met een übermodern design, sublieme lichtinval, eigen parkeerplaatsen en domotica, ofwel slimme technologie in huis.

Dynamische plek

De laatste jaren is het Oosterdokseiland, in de volksmond ook wel ODE geheten, uitgegroeid tot een dynamische plek waar dagelijks honderden mensen komen om te werken, wonen en uit te gaan – dat laatste althans voor het coronatijdperk. Er zijn winkels, populaire restaurants en terrassen met uitzicht over het Oosterdok, het IJ en de oude binnenstad. Langs de kade is een flaneerboulevard aangelegd, die fungeert als ‘stepping stone’ naar het naastgelegen Marineterrein.

ODE vormt niet alleen het decor voor bedrijven als TomTom, Adyen en Takeaway, ook de Openbare Bibliotheek en het Conservatorium van Amsterdam zijn op deze bijzondere locatie gevestigd, net als het 4-sterren Double Tree by Hilton Hotel. En binnen afzienbare tijd gaat het doek hier dus ook op voor Booking.com, dat met zo’n 5.000 werknemers van all over the world zijn intrek neemt in de City Campus.

Belangrijk onderdeel van die City Campus vormen de ruim veertig appartementen die in deze woontoren worden gerealiseerd. “Juist die wooncomponent zorgt ervoor dat dit gebouw gaat leven, dat het deel uitmaakt van de bruisende stad die hier aan je voeten ligt”, zegt projectdirecteur Jeroen Galle namens gebiedsontwikkelaar en opdrachtgever BPD. “Het moet geen kantoorpand worden waar ’s avonds geen licht meer brandt.”

Stedenbouwkundig ensemble

Over de locatie van de appartementen, die allemaal in het hogere segment vallen, is goed nagedacht. Galle: “Het hele Oosterdokseiland vormt als het ware een stedenbouwkundig ensemble, elk gebouw heeft zijn eigen stedelijke programmering. Dat impliceert dat het kantoorprogramma van de City Campus aan de noord-, oost- en westzijde van het gebouw wordt gesitueerd, en het wonen aan de zuidkant.” Die keuze heeft, buiten het feit dat aan de noordzijde de spoorlijn loopt, ook te maken met de energievraag, legt de projectdirecteur uit. “Wonen vraagt om verwarmen, terwijl kantoren juist koeling nodig hebben. Met onze geavanceerde energie-installaties verwarmen en koelen we het gebouw op een zeer duurzame manier. Daarnaast hebben we nog zo’n 1.500 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Zo hebben alle appartementen vloerverwarming en koeling, en hebben de kantoren via dezelfde collectieve energievoorzieningen een hoogwaardige installatie. “   

De enorme glazen ramen bieden een magnifiek uitzicht over Amsterdam.

Kerktorens

Het masterplan voor ODE is ontworpen door Designed by Erick van Egeraat uit Rotterdam. Een team van elf nationaal en internationaal gerenommeerde architecten heeft de architectonische uitwerking van dit masterplan verzorgd. Voor de kavels 5b en 6, waar het kantoor van Booking.com plus de appartementen worden gebouwd, maakte UNStudio het ontwerp voor dit opvallende glazen gebouw. Bijzonder detail: het glas is hier zo geplaatst, dat het water van het Oosterdok reflecteert in de gevel. De toekomstige bewoners hebben bovendien een uitzicht van maar liefst 180 graden over de stad. “Ze kunnen vanuit hun raam alle beroemde kerktorens van Amsterdam zien”, zegt Galle.

De hoogwaardige, met natuurlijke materialen afgewerkte appartementen zijn verdeeld over negen woonlagen en variëren in woonoppervlakte van 67 tot 298 m². Er komen stedelijke pied-à-terres en riante woningen verdeeld over twee woonlagen. Hoewel de lay-out vastligt, behoort casco kopen tot de mogelijkheden, net als het zelf (laten) afbouwen van een appartement. Twee van de in totaal 42 appartementen kunnen worden gekoppeld tot één groot appartement.

Domotica

Dankzij de ramen die van vloer tot plafonds lopen, is de lichtval in de woonkamers optimaal. Niet alleen beschikken alle appartementen over dezelfde schitterende ‘view’ over de Amsterdamse binnenstad, ze zijn ook voorzien van slimme technologie om het wooncomfort van de bewoners te vergroten. Met je telefoon je espressoapparaat aanzetten of de lichten aandoen wordt, dankzij domotica, een fluitje van een cent.

Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de wens van Booking.com om een ‘tech campus’ te creëren. De City Campus biedt ruimte aan zo’n 4.600 verschillende soorten werkplekken, diverse sociale ruimtes, co-creatieruimtes, stiltewerkplekken, restaurants en een fraai dakterras. Het transparante karakter wordt versterkt door de volledig in glas uitgevoerde gevel en twee imposante atria. In het gebouw bevinden zich, naast de appartementen, 1.500 vierkante meter publieke functies op de begane grond, een fietsenstalling voor 2.500 fietsen en een uitbreiding van de bestaande parkeergarage, met elektrische laadpalen voor bewoners.

Post CS-gebouw

Opmerkelijk is verder dat de City Campus ‘slechts’ 47 meter hoog is. En laat dat nu exact de hoogte zijn van het Post CS-gebouw, dat vanaf 1968 op het Oosterdokseiland stond en jarenlang dienstdeed als postsorteercentrum voor de toenmalige PTT. In 2004 werd dit pand deels gesloopt. De overgebleven hoofdbouw werd een tijdelijke broedplaats voor kunstenaars, met op de bovenste etage het bekende restaurant Club 11. Ook het Stedelijk Museum had er een vestiging. Uiteindelijk ging, in 2009, ook het laatste deel tegen de vlakte, om jaren later plaats te maken voor de City Campus. 

Gevoel met de stad

Galle, nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Oosterdokseiland, bewaart goede herinneringen aan Post CS. “Ik heb daar als werkstudent nog post gesorteerd”, zegt hij met lichte weemoed. “Rond het gebouw gebeurde van alles wat het daglicht niet kon verdragen.” Met een knipoog naar het verleden, maar zeker ook omdat een gebouw van tientallen verdiepingen niet past bij de gemoedelijke sfeer die op ODE moet gaan heersen, is ervoor gekozen de City Campus niet hoger te maken dan het Post CS-gebouw. 47 meter dus en geen centimeter meer, zegt Galle. “Om het gevoel met de stad niet kwijt te raken.”  


Bouwinfo

Bouwprogramma 
Nieuwbouw multifunctioneel gebouw met o.a. woningen, kantoren (City Campus), publieke voorzieningen en restaurants (72.500 m²)

Opdrachtgever
Gebiedsontwikkelaar BPD, Amsterdam

Architect
UNStudio, Amsterdam

Aannemer
Züblin Nederland B.V.

ODE Apartments (ode-apartments.nl)
42 luxe appartementen, start verkoop eind 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details