Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Verduurzaming en onderhoud van portiekflats maakt wonen een stuk comfortabeler

In opdracht van Woonstichting De Key knapt Van Wijnen Heerhugowaard op dit moment in verschillende fasen zes woongebouwen rondom de Anton Waldorpstraat in Slotervaart (Amsterdam Nieuw-West) op.

WALDORP2_De Key 004 kopiëren
De kozijnen worden vervangen en het beton- en metselwerk gereinigd en hersteld.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Van Wijnen Heerhugowaard

5 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In totaal worden 279 woningen energiezuiniger en veiliger gemaakt en krijgen ze een opfrisbeurt, waardoor ze voldoen aan de eisen van vandaag én van morgen. Hoofdaannemer Van Wijnen voert dit project uit samen met een selecte groep van ketenpartners. Aangezien de huurders tijdens de renovatiewerken in de woning blijven wonen, is het belangrijk dat ze duidelijk geïnformeerd worden en dat alle werken goed op elkaar afgestemd zijn.

De woningen dateren van het einde van de jaren ’50. Ze voldeden niet langer aan de eisen van vandaag, hadden bijvoorbeeld energielabel E/F en waren dringend aan een opfrisbeurt toe. Het energetisch verbeteren van de complexen maakt onderdeel uit van een grote verduurzamingsopgave, want Woonstichting De Key wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. “Het project is opgedeeld in meerdere fasen, waarin we jaarlijks twee woongebouwen aanpakken. De werkzaamheden van fase 1 met 65 woningen aan de Anton Waldorpstraat 71-88 en Charles Leickertstraat 1-19 werden begin 2019 afgerond”, licht Frank Reijnen, projectleider bij Van Wijnen, het project toe. “In september 2020 zijn we gestart met een tweede fase met 80 woningen in dezelfde straten, waarvan de werken naar verwachting in april 2021 klaar zullen zijn.”

Bij de woningen in de Anton Waldorpstraat en omgeving wordt groot onderhoud uitgevoerd en de woningen worden energetisch verbeterd. Zo zijn ze klaar voor de toekomst.

Energetische verbeteringen en opfrisbeurt

Van Wijnen kreeg de opdracht om alle woningen energiezuiniger te maken – van energielabel E/F naar A – en mechanische ventilatie te voorzien. Verder moeten veiligheid en comfort voor de bewoners verbeterd worden en krijgen alle woningen een grondige opfrisbeurt. “Samen met de ketenpartners staan we in voor de grondige renovatie en optimalisatie van alle woningen. Daken, gevels en vloeren worden beter geïsoleerd en de kozijnen worden vervangen. Vraaggestuurde mechanische ventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit. De oude algemene verlichting maakt plaats voor energiezuinige LED-verlichting. Daarnaast wordt het beton- en metselwerk gereinigd en hersteld. Hout- en betonwerk, staal, balkonvloeren en trappenhuizen worden geschilderd. De toegangsdeuren, bellentableaus en postkasten, maar ook de radiatorleidingen in de woning worden vervangen. Ook op andere plaatsen binnen en buiten worden verbeteringen aangebracht. Tot slot brengen we een videofooninstallatie aan en controleren we de elektra-installatie”, legt hoofd­uitvoerder Ivo Gehlen uit. “We starten elke dag een nieuwe woning op en zijn er gemiddeld zes dagen bezig. Die strakke planning is alleen haalbaar door een goede samenwerking tussen alle bouwpartners. We werken al langer met dezelfde ketenpartners samen, waardoor we elkaar goed aanvoelen en aanvullen. Tijdens de werken leren we ook continu bij en die nieuwe oplossingen passen we in de volgende fases weer toe.”

Open communicatie en duidelijke afspraken

Zo’n groot verbouwproces brengt tijdelijk veel ongemakken met zich mee. Tijdens de verduurzaming blijven de bewoners in hun woning wonen. “We zijn bij huurders te gast en willen daarom de ongemakken beperken. In een modelwoning krijgen bewoners vooraf een beeld van hoe hun woning er zal uitzien”, sluit commercieel manager Erwin Verburg af. “Het is bovendien belangrijk om goede afspraken te maken en open te communiceren met alle bouwpartners, evenals met Woonstichting De Key en vooral met de bewoners.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Woonstichting De Key, Amsterdam

Hoofdaannemer 
Van Wijnen Heerhugowaard

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details