Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verduurzaming en onderhoud huurwoningen Elzendreef
Het complex aan de Elzendreef in Voorburg.

Verduurzaming en onderhoud huurwoningen Elzendreef

Aan de Elzendreef in Voorburg verduurzaamt Willems Vastgoedonderhoud 161 woningen voor woningcorporatie Wooninvest. Ook vinden er de nodige onderhoudswerkzaamheden plaats. Het project valt binnen het verduurzamingscontract waarin Willems de verduurzaming van een deel van de bestaande woningvoorraad van de corporatie op zich neemt.

“We organiseren zulke projecten van A tot Z”, vertelt directeur Tim Willems van Willems Vastgoedonderhoud. “Van planontwikkeling, ontwerp en engineering, ramingen en begrotingen tot uitvoering en beheer. We werken hieraan met vaste teams in een soort treintje. Als het ene project in uitvoering is, zijn we al bezig met de voorbereiding van het volgende. Zo kunnen we de geleerde lessen weer integreren in het volgende project en verbeteren we steeds de doorlooptijd en het resultaat.”

Het werk aan de woningen op de Elzendreef bestaat uit twee onderdelen: verduurzaming door het treffen van energetische maatregelen en het uitvoeren van planmatig onderhoud aan de buitengevels.

Verduurzaming

De bestaande beglazing werd vervangen, de spouw nageïsoleerd en er kwam plafondisolatie in de onderliggende bergingen. Vervolgens werd het platte dak geïsoleerd. Willems: “We hebben inmiddels ook een vraaggestuurd, mechanisch ventilatiesysteem aangebracht. CO2-melders meten continu de luchtkwaliteit en zo nodig gaat de ventilatie aan. Door een slim systeem te gebruiken, voorkomen we dat de ventilatie de hele dag aan staat.” Ook was er extra aandacht voor de kierafdichting om de gewenste luchtdichtheid te bereiken. Het pand is zestien verdiepingen hoog, dus krijgt met flink wat winddruk te maken.

Ook planmatig onderhoud werd meegenomen in het project.

Een ander belangrijk punt was het re-linen van de standleidingen. Vanwege slijtage zouden deze vervangen moeten worden, wat een flinke ingreep is. “Maar als je er vroeg genoeg bij bent, kun je ze nog re-linen. Dat houdt in dat de binnenzijde wordt schoongemaakt en dat er aan de binnenzijde een nieuwe, kunststof leiding wordt aangebracht. Zo kan de standleiding weer jaren mee.”

Balkondeuren werden vervangen.

Planmatig onderhoud

Ook planmatig onderhoud wordt in het project meegenomen, zoals schilderwerk en herstel van voegwerk, beton, houtschade en kitwerk aan de buitengevel. “Om energiezuinige beglazing aan te kunnen brengen, vervangen we ook de balkondeuren. Als de bewoners het willen, krijgen zij ook een nieuwe keuken. In dit complex wonen veelal wat oudere bewoners, die zuinig zijn op hun spullen en voor wie gedateerdheid niet per se een reden is om te vervangen. In totaal plaatsen we 115 nieuwe keukens. Bij alle bewoners wordt het kookgas verwijderd. Ze krijgen een perilex schakelaar en de groepenkast wordt uitgebreid voor koken op inductie. Tot slot wordt het intercomsysteem vervangen en worden er veel brandwerendheidsmaatregelen uitgevoerd. We brengen rookmelders aan en de trappenhuizen en voordeuren zijn brandwerend uitgevoerd en voorzien van brandwerende beglazing.”

Wat dit project bijzonder maakt, is de hoeveelheid getroffen veiligheidsmaatregelen. Het complex ligt aan een drukke weg en naast een trambaan. Daarom werden onder meer crashdecks aangebracht en werd het werken met de hijskraan beperkt. Ook werden er verkeersregelaars ingezet bij het aan- en afvoeren van materialen. Willems is tot nu toe erg tevreden over dit project en over de samenwerking met Wooninvest. “We proberen de woningcorporatie zo goed mogelijk te adviseren over de steeds toenemende eisen waaraan zij moeten voldoen. Dat wordt als erg prettig ervaren.” Naar verwachting wordt het project net voor de zomer afgerond.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woonvest
  • Hoofdaannemer Willems Vastgoedonderhoud
  • Mechanische ventilatie Breijer Ventilatietechniek
  • Re-linen standleidingen Proline
  • Vervanging deuren Van der Plas

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details