Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Verduurzamen met oog voor het wijkbeeld

Bij veel verduurzamingsprojecten waaraan Sto Isoned en IJsselmonde bijdragen, verandert het gevelbeeld op verbluffende wijze.

P1070891 kopiëren
Het vriendelijke karakter van de wijk bleef behouden in het gevelontwerp.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Sto Isoned / IJsselmonde

4 mei 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Bij de verduurzaming van project Raamsdonk in Rotterdam wordt dat bewust niet gedaan. De zeventien woonblokken worden op esthetisch subtiele wijze opgewaardeerd met behoud van karakter. De woningen hebben energielabel A en zijn bovendien gasloos gemaakt. 

Project Raamsdonk bestaat uit 102 woningen in de geliefde wijk Pendrecht. In 2018 besloot woningcorporatie Woonstad Rotterdam deze woningen te verduurzamen en verbeteren. A3 Architecten werd in de arm genomen om de plannen esthetisch uit te werken. Willems Vastgoedonderhoud voert de werkzaamheden uit en contracteerde IJsselmonde voor het aanbrengen van het buitengevelisolatiesysteem van Sto.

Verschillende steen- en voegkleuren in de plint.

Dicht bij het bestaande

“Pendrecht kenmerkt zich door een rustige en vriendelijke sfeer”, zegt projectmanager Niels Kempen van Sto. “A3 Architecten hield deze sfeer intact, door in haar ontwerp zo dicht mogelijk bij het bestaande te blijven. Ze koos voor een rustige kleurstelling met donkere speklagen en witte accentstroken die de voor- en kopgevels met de nieuwe tuinbegrenzing verbinden.” Voor de uitvoering van de gevel schreef A3 Architecten Sto Therm Classic voor. Dit buitengevelisolatiesysteem van Sto bestaat uit een lijmlaag, een isolatiepakket, een spanningsverdelende laag en een eindafwerking met, op dit project, minerale steenstrips. “Wij werken al jaren samen met A3 Architecten”, zegt Kempen. “Zij kiest onder andere voor onze producten vanwege de vele mogelijkheden en de robuustheid van het systeem.”

Witte accentstroken.

Zoeken naar balans

Willems Vastgoedonderhoud en IJsselmonde waren al in een vroeg stadium bij project Raamsdonk betrokken. “Samen gingen we op zoek naar de balans tussen het gewenste architectonische beeld en de technische uitvoerbaarheid”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. “Zo is het plintdetail aangepast en zijn de witte accentstroken uitgevoerd in stucwerk. De oorspronkelijk bedachte reliëfsteen is uiteindelijk vervangen door eenzelfde type steenstrip als de rest van de gevels, maar dan in een donkere kleur en met een afwijkende voegkleur. Het door de architect beoogde beeld is hiermee zeker bereikt.”

7.000 vierkante meter

Eind 2019 startte IJsselmonde met de uitvoering van het eerste blok. Inmiddels zit het werk, in totaal zo’n 7.000 vierkante meter aan buitengevelisolatie, er nagenoeg op. “Een mooi project”, blikt Oostenbrug alvast terug. “Dit zijn de complexen waar wij ons graag op richten.” Kempen voegt toe: “En het resultaat is prachtig. Het gevelbeeld dat A3 Architecten voor ogen had, komt goed tot uiting.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details