Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verbruggen Food Group verhuist naar een nieuw dc: 60.000 m² bebouwing in slechts dertien maanden
Met 55 loading docks en drie kantoorunits is het pand geschikt voor meerdere huurders.

Verbruggen Food Group verhuist naar een nieuw dc: 60.000 m² bebouwing in slechts dertien maanden

Het dc krijgt 55 loading docks, drie kantoorunits en een mezzanine van 4.977 m². De totaalleverancier voor kruidenierswaren neemt zelf de helft van het dc in gebruik; de overige ruimte wordt verhuurd. In het nieuwe dc kan Verbruggen Food Group voorlopig weer even doorgroeien.

“Dertien maanden voor 60.000 m² bebouwing is een korte tijd”, vertelt Roy Achterhoek, projectleider van VDR Bouwgroep. “Daarom moesten we snel doorpakken. De architect heeft het ontwerp gemaakt en VDR Bouwgroep heeft het uitvoerbaar gemaakt. Gelukkig hebben alle partners een ruime ervaring in het bouwen van dc’s. Dankzij hun coöperatieve instelling konden we in de voorbereidingsfase snel spijkers met koppen slaan. Tijdens de uitvoering sturen we uiteindelijk voornamelijk nog op planning.”

Het bouwteam stak veel energie in de voorbereidingsfase, waardoor het later voorliep op de planning.

Extra overzetpanelen

De uitstraling van het distributiecentrum overstijgt die van een gemiddeld dc. De architect wist een eigen uitstraling te creëren door de toepassing van sandwichpanelen met extra overzetpanelen in uiteenlopende vormen. Hierdoor is een levendig geheel ontstaan, dat steeds lijkt te veranderen onder invloed van het zonlicht.

Supervlakke vloer

De hoogte van ruim twaalf meter vereist een supervlakke vloer. Elke oneffenheid in de vloer kan een reach truck op twaalf meter hoogte immers behoorlijk uit balans brengen. Dit specialistische werk besteedde VDR Bouwgroep uit aan VB Van Berlo. Achterhoek: “In shifts van 2.200 m² heeft zij een vloer van 60.000 m² gestort die voldoet aan de hoogste norm.”

Vanwege de grote vrije hoogte, is het pand voorzien van supervlakke vloeren volgens de hoogste norm.

Milieucertificering BREEAM ‘Very Good’

De opdrachtgever gaat op voor een BREEAM ‘Very Good’-certificatie. Voor VDR Bouwgroep uit zich dit in een reeks milieuvriendelijke maatregelen. Zo wordt de verwarming geregeld met lucht- en warmtepompen, wordt het dak geschikt gemaakt voor zonnepanelen, blijft het aantal verkeersbewegingen beperkt en worden uitsluitend gecertificeerde bouwmaterialen ingezet. “We hebben veel ervaring in BREEAM-bouwen”, vertelt Achterhoek. “Een extern ingehuurde expert houdt alle partijen scherp, zodat het certificaat zeker wordt gehaald.”

Voorbereid op de toekomst

Met haar NEXTERIA-formule is VDR Bouwgroep gespecialiseerd in circulair bouwen. Achterhoek: “Het is nu geen vereiste. Toch hebben we de staalconstructie gebout, zodat het staal in de toekomst relatief eenvoudig inzetbaar is voor andere doeleinden. Het gebouw is ook all-electric; in 2022 kan het zelfvoorzienend zijn.”  

De overzetpanelen in uiteenlopende vormen zorgen voor een levendig beeld.

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Daytona Ontwikkeling bv, Burgerveen

Architect 
Janssen Wuts Architecten, Baarlo

Aannemer 
VDR Bouwgroep, Deventer

Bouwperiode 
februari 2020 – maart 2021

‘Vanaf het eerste moment meedenken, dat werkt het beste’

Om de staalconstructie voor distributiecentrum Laarakker te bespreken, zat IQstaal al in een vroeg stadium bij VDR Bouwgroep aan tafel. “Eigenlijk is dat de meest efficiënte manier van samenwerken”, vindt Bart Snoek, projectleider bij IQstaal. “Dan kunnen we onze knowhow inzetten en vanaf het eerste moment meedenken over de beste aanpak.”

Voor DC Laarakker verzorgde IQstaal het ontwerp en de engineering, uitvoering en montage van de complete staalconstructie. Ook leverde zij de trappen en hekken voor binnen en buiten, monteerde de prefab wanden voor buiten en legde de kanaalplaatvloeren voor de mezzaninevloer. “Het was een omvangrijk werk”, blikt Snoek terug. “En de uitvoeringstermijn was kort. Bovengenoemde werkzaamheden hebben we uitgevoerd in 15 weken. Maar de voorbereidingen waren uitstekend en de lijntjes waren kort, dus de uitvoering liep als een trein.”

De juiste flow door krachtige samenwerking

Alle aluminium gevelelementen voor distributiecentrum Laarakker werden geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Intal. Met 2.000 m² vliesgevel was dit beeldbepalend voor het gebouw. 

Het toegepaste profielsysteem is binnen Intal ontwikkeld en tevens het enige systeem dat Intal toepast. “Dat maakt ons wel bijzonder”, vertelt projectleider Robbert de Nijs. “We zijn de enige gevelbouwer met een eigen profielsysteem. De vliesgevel is uitgevoerd in ons IT55-profiel met een kokerdiepte van 175 mm. Voor de kozijnen is het standaard IT77-profiel toegepast. De raam-, deur- en kozijnprofielen worden al jaren doorontwikkeld. Ze zijn uitgegroeid tot hoogwaardige kwaliteitsproducten en ik verwacht dat die ontwikkeling nooit ophoudt.”

Nauwkeurige afstemming

Bij de montage van de profielen volgde Intal nauwlettend de drie bouwfasen van VDR Bouwgroep. Zij informeerde van tevoren naar het tempo, de disciplines die voor en na haar montagewerkzaamheden waren ingepland en de hoeveelheid waarin de profielen het best konden worden aangeleverd. De Nijs: “Dat heeft geresulteerd in een levering per week, waarbij we in vijf dagen de levering verwerkten. Op deze manier ontstond een continue materiaalstroom met minimale behoefte aan opslagruimte.”

Een geoliede machine

“We hadden wel even startproblemen”, erkent De Nijs. “Dat was het moment waarop we VDR Bouwgroep leerden kennen als een partij die met ons de beste oplossing wilde vinden. Alles was bespreekbaar. Daarna verliep het werk als een geoliede machine. De laatste ruiten zijn inmiddels geplaatst.”

Allrounder in schilderwerken

Het schilderwerk in distributiecentrum Laarakker is breed en divers. Meuleman Schilderwerken beplakt de binnenwanden van de kantoren met glasvezel, voorziet een gedeelte van de kozijnen van brandwerend glas, beglaast en schildert de binnendeurkozijnen, schildert beuken traptreden, koven en vloerplinten, saust de muren en levert en monteert het glazen schuifloket.

VDR Bouw is voor Meuleman Schilderwerken een vaste opdrachtgever. “Dan weet je wat je aan elkaar hebt”, vertelt Fedor Meuleman, directeur/eigenaar van Meuleman Schilderwerken. “Door onze langdurige relatie zijn de sfeer en de samenwerking op het werk uitstekend.”

Breed werkgebied

Nu is Meuleman Schilderwerken actief in de utiliteitsbouw, maar haar werkgebied is breed. “Noem ons maar een allrounder. We voeren ook renovatiewerken en woningbouwprojecten uit. Onze gekwalificeerde vakmensen schilderen, zetten glas en behangen in de breedste zin van het woord.”

Standaard en maatwerk afbouwwerkzaamheden maken de ruimtes klaar voor gebruik

Van de drie hallen in DC Laarakker neemt Verbruggen Food Group er één in gebruik; de andere twee worden verhuurd. Do­nec Afbouw maakt alle ruimtes klaar voor gebruik. 

In de verhuurhallen plaatst Donec Afbouw scheidingswanden, kozijnen, systeemplafonds en vensterbanken. Met aftimmeringen en stucwerk maakt zij de ruimtes mooi strak. In de hal voor Verbruggen Food Group zijn de wensen specifieker en verricht Donec Afbouw meer maatwerk. ”Het overgrote deel van de werkzaamheden is hier hetzelfde”, vertelt Tim van Berkum, projectleider van Donec Afbouw. “Daarnaast worden er glaswanden geplaatst, waarvoor wij de bovenvoorzieningen aanbrengen. We monteren het plafond in twee kleuren, zodat het pand een typische Verbruggen-uitstraling krijgt. De werkbeschrijving is hier gedetailleerder.”

Met de uitvoering gaat het vlot. “We werken al een aantal jaren samen met VDR en komen op werken steeds dezelfde mensen tegen. We kennen elkaar ondertussen en hebben wat voor elkaar over. Dat zorgt voor een goede sfeer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details