Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verantwoord omgaan met hygiëne en waterverbruik in openbare gebouwen
Het webinar werd vanuit een professionele studio verzorgd.

Verantwoord omgaan met hygiëne en waterverbruik in openbare gebouwen

De uit Frankrijk afkomstige producent van sanitaire oplossingen voor utiliteitsgebruik staat bekend om haar innovatieve productgamma. Van kraan tot douchesysteem, van sanitaire hulpmiddelen tot en met de laatste spoeltechnologie: Delabie ontwikkelt alles vanuit een zeer sterke toekomstvisie. De producten blinken uit in design en gebruiksgemak, maar zijn vooral bekend vanwege hun bijdrage aan een maximale hygiëne, energie- en waterbesparing. Stedenbouw woonde onlangs het webinar bij dat Delabie verzorgde voor professionals in de installatiebranche. Roos Ysebaert, marketing en communicatiemanager voor de Benelux en Frank de Smet, sales director Benelux, stonden voor de camera’s. De Smet gaf vanuit de visie van Delabie antwoord op de vragen die Ysebaert hem stelde. Hieronder vindt u een samenvatting van een overigens voortreffelijk georganiseerd online evenement.

Delabie adviseert contactloos spoelen.

In tegenstelling tot de reguliere woningbouw, waar altijd sprake is van een beperkt aantal (vaste) gebruikers van sanitaire voorzieningen, zien we bij openbare gebouwen dat grote aantallen mensen, met diverse opvattingen over hygiëne en verantwoord gebruik van publieke middelen, gebruik maken van de sanitaire voorzieningen. De Smet: “Dat brengt met zich mee dat openbare gebouwen zo hun eigen vereisten hebben. Voor de gebouweigenaar zijn installatietijd, onderhoudbaarheid en levensduur van de materialen van belang. Voor de gebruikers zijn dat gebruiksgemak en hygiëne. Daarbij onderscheiden we twee risiconiveaus: enerzijds is de gebruiker zelf een risico, door de kans op overdracht van virussen en bacteriën, anderzijds vormt het leidingnet een risico, bijvoorbeeld wanneer water langere tijd stilstaat in de leidingen en daardoor besmet raakt. Bijvoorbeeld met legionella.”

Het eerste risico betreft dus de gebruiker. “Handhygiëne is belangrijk. Gebruikers raken op een dag van alles aan, zoals deurgrepen, waardoor er al snel kruisbesmetting plaatsvindt. Raakt men daarna de kraan aan, dan kan via de kraanhendel weer overdracht van virussen en bacteriën plaatsvinden. Besef dat 80% van alle infecties via handen geschiedt! Niet voor niets beveelt de WHO aan om 40 tot 60 seconden de handen te wassen. Voor Delabie is dat niets nieuws, wij dragen die boodschap al langer uit.”

Delabie Tempomatic kranen: niet alleen functioneel, maar ook esthetisch verantwoord.

Het belang van het juiste product op de juiste plaats

Hoe te zorgen voor hygiëne in combinatie met waterbesparing? “Onze sen­sorgestuurde kranen regelen dat. Eerst kunnen de handen nat gemaakt worden, de sensor registreert de aanwezigheid en de kraan gaat lopen. Tijdens het inzepen zet de kraan zich uit. Komt men weer met de handen bij de kraan om af te spoelen, dan treedt deze weer in werking. Het inzepen vormt 70% van de totale duur van het handen wassen. Tel maar eens uit welke waterbesparing dat oplevert”, schetst De Smet. “Het is dus belangrijk om het juiste product op de juiste plaats te hebben. Dat gecombineerd met een vastgesteld debiet levert enorme besparingen op.”

Frank de Smet, sales director Benelux bij Delabie.

Toilet en urinoir

Het spreekt voor zich dat toiletten en urinoirs goed gespoeld moeten worden, om stankoverlast, slechte hygiëne en verstoppen van leidingen te voorkomen. Ook hier biedt Delabie de oplossing. “Met de hand de spoelknop aanraken geeft wederom kans op besmetting. Daarom adviseren wij contactloos spoelen, op basis van sensorsturing”, legt De Smet uit. “Aan de hand van parameters wordt de juiste spoeling in functie van het type toilet of urinoir ingesteld. Deze treedt in werking als de gebruiker de ruimte verlaat. Stel dat er sprake is van een grote groep gebruikers in korte tijd, bijvoorbeeld in de pauze bij een evenement, dan treedt bij de urinoirs de massamodus in werking. Een slim systeem dat na iedere gebruiker een korte spoeling geeft om alles weer fris te maken, dus met een beetje water. Registreert het systeem dat de piek voorbij is, dan volgt een grote spoeling, zodat ook de leidingen weer gereinigd zijn.”

Roos Ysebaert, marketing en communicatiemanager voor de Benelux bij Delabie.

Publieke lekkages

Delabie beschikt over cijfers die ons laten weten dat er op jaarbasis bij openbare gebouwen honderden liters water weglopen door lekkage. “Ook dat is te voorkomen door afscheid te nemen van spoelbakken. Directe aansluiting op de waterleiding in combinatie met sensorsturing levert daarom enorm veel besparing op.” Daarnaast is er risico op besmetting door langdurig stilstaand water in de kilometers waterleiding in openbare gebouwen. “Dat kan optreden in vakantieperiodes bijvoorbeeld. Wij voorkomen dat door frequent automatisch door te spoelen. Delabie’s elektronische kranen zorgen voor periodieke spoelingen die 24 uur na het laatste gebruik beginnen. Dat is beter dan elke dag automatisch te spoelen.”

Waarom kiezen voor Delabie? Het bedrijf is gespecialiseerd in de utiliteitsmarkt en staat voortdurend in contact met architecten, aannemers en installateurs. Delabie beschikt zowel over marktkennis als mensenkennis en heeft de knowhow in huis om met de laatste technologieën te werken. “Delabie loopt vooruit op de geldende publieke bouwnorm. Het feit dat Delabie alle aandacht besteedt aan functionaliteit en design, installatie- en onderhoudsgemak, vandalismebestendigheid en comfort, dat zijn echte pré’s”, zegt De Smet tot besluit. “Als je de energie- en waterbesparing combineert met de tijdbesparing op installatie en onderhoud, dan is het een snel gemaakte som: het systeem verdient zich snel terug.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details