02:13
16-03-2015

VENLO | Egerbos

Sporthal Egerbos Venlo afgestemd op nieuwe eisen
2Binnen de Gemeente Venlo is het voortgezet onderwijs een aantal jaren geleden geclusterd op drie campussen. In 2005 sloot de gemeente Venlo een overeenkomst met de Onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken (het overkoepelend orgaan) voor het medegebruik van de bij die campussen gelegen gemeentelijke sportaccommodaties. Die werden vervolgens gerenoveerd of geheel of gedeeltelijk vernieuwd.

Sporthal Egerbos in stadsdeel Blerick, gelegen bij het Blariacumcollege, is de laatste van de drie accommodaties die wordt opgeknapt en uitgebreid. Projectleider Frans Nas en bouwmanager Mark Huson van de Gemeente Venlo leggen uit dat de samenwerking met Onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken als grootste voordeel heeft dat de sporthallen nu optimaal worden benut.

Het aanpassen van sporthal Egerbos, zo vervolgen Nas en Huson, was nodig omdat het gebouw niet meer aan de tegenwoordige eisen voldeed. Ook kon met het bestaande gebouw niet aan het programma van eisen van het Blariacumcollege tegemoet worden gekomen. Frans Nas: “De sporthal bestaat uit twee delen. Een hal is gebouwd in 1970, de andere in 1990. Met name de nieuwere hal voldeed niet meer aan de huidige eisen, beschikte onder meer over te weinig kleed- en waslokalen. Dat was binnen dat deel niet op te lossen, de bouwkundige opzet liet dat niet toe, vandaar dat ervoor is gekozen Egerbos 2 te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De andere hal wordt gerenoveerd. Beide hallen krijgen drie velden en in het gebouw komt eveneens een dojo.”

Mark Huson vertelt vervolgens dat de architect voor de opgave stond het nieuwe deel te laten aansluiten op de omliggende, kleinschalige bebouwing. Ook moest hij extra bergruimte realiseren. Zijn oplossing: een verdiepte ligging van dit deel van de sporthal, 4,5 meter in de grond, met de berging onder maaiveld. “Een mooie stedenbouwkundige oplossing. Waar vervolgens op is voortgeborduurd met de keuze om de kantine centraal in het gebouw te situeren. Je kijkt vanuit verschillend perspectief naar beide zalen. Vanuit de kantine loop je aan de ene kant zo naar de tribune voor de verdiepte hal, de tribune van de oorspronkelijke hal wordt op de kantine gerealiseerd.” Een bijkomend pluspunt van de verdiept gelegen hal is volgens Huson dat op lager niveau een constante temperatuur heerst. Dat levert een positieve bijdrage aan de klimaatbeheersing en draagt bij aan het duurzaamheidsaspect, zegt hij.

Want duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij dit renovatieproject, verklaren Nas en Huson. “Venlo profileert zich als Cradle to Cradle-gemeente en dat laten we natuurlijk in de bouwprojecten terugkomen.” Met name het licht was een uitdaging, geven ze aan. “Om het energiegebruik fors te temperen werd gekozen voor LED-verlichting. Alleen was tijdens het voortraject nog geen LED-verlichting verkrijgbaar die aan de eisen voldeed. Daar hebben we op moeten wachten. Maar het is er nu, sinds enkele weken.” Andere aspecten zijn het dak van de nieuwe hal G dat is voorzien van mos-sedum, de toepassing van enkele C2C-gecertificeerde materialen en het hergebruik van materiaal. Een ander opvallend aspect betreft volgens beide heren de grote ramen in de gevels van de nieuwe hal. “Normaal zijn sporthallen dichte dozen – hier niet. De ramen, op het noorden, zorgen voor de inval van daglicht, zeker in de wintermaanden prettig voor de vakleerkrachten. Daarnaast is er het sociaal-maatschappelijk aspect, de sociale controle. De nieuwe, centraal gelegen ingang geeft meer zicht. Je beperkt zo de overlast van hangjongeren. Het ontwerp van de nieuwbouw speelt daar ook op in: geen ‘verstophoekjes’ en de klimop tegen de gevels voorkomt dat er graffiti op wordt gespoten.”

De planning is dat sporthal Egerbos eind september weer volledig in gebruik kan worden genomen – een deel van de gebruikers is tijdelijk bij een particuliere sportaccommodatie ondergebracht. De oplevering zal, aldus Nas en Huson, gefaseerd verlopen. “Begin juli wordt de nieuwbouw afgerond, dan zijn we net begonnen met de renovatie van hal 1. Ja, dat is kort, een ambitieuze planning. Maar het is goed besproken met de aannemer; het gebruik van een alternatief, kwalitatief gelijkwaardig gevelsysteem zorgt voor tijdwinst, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we tijdig kunnen opleveren.”

Tekst: Jac Buchholz    Beeld: Gemeente Venlo

Lees meer over: Blerick , Egerbos , Sporthal , Utiliteitsbouw , VENLO

Stedenbouw partners