Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veiligheidskundigen op locatie voor een toenemende vraag

Veiligheidskundigen op locatie voor een toenemende vraag

Bouwveiligheid vraagt vanwege de complexiteit van bouwlocaties en strengere regelgeving een proactieve rol van projectpartijen. Aboma Advies heeft de expertise om bouwveiligheidsprocessen goed te ondersteunen, maar ook behoefte aan extra capaciteit om de klant – in veel gevallen de aannemer – binnen de projectorganisatie te begeleiden. Een partnerschap met Wilgh QSE uit Woerden breidt de capaciteit uit naar zeventig veiligheidskundigen, ‘een verdubbeling, op basis van een inhoudelijke match’.

Wilgh leent binnen de nieuwe samenwerkingsvorm veiligheidskundig personeel uit aan Aboma en gaat hiervoor direct met de klant aan tafel voor de uitvraag. In negen van de tien gevallen is die klant een aannemer. Zij zitten te springen om veiligheidskundigen met de juiste vaardigheden. Extra capaciteit vindt Aboma dus bij collegabedrijf Wilgh. “Wij werken al 1,5 jaar intensief samen”, zegt eigenaar Walter Willigenburg van het detacheringsbedrijf. “Wij hebben projecten samen gedaan en bleken op één lijn te zitten”, vult Pieter Visser, Algemeen Manager Advies van Aboma aan. Willigenburg: “Wij werken alleen met senior veiligheidskundigen, ervaren mensen met grote communicatieve en sociale vaardigheden. Het zijn immers uitdagende klussen, waarbij je de klant moet bedienen én scherp moet houden.”

Groeiende vraag op locatie

De juiste man op de juiste plaats: veiligheidskunde in de bouw is menselijk maatwerk met een hoogwaardig karakter. Visser knikt instemmend. “Aannemende partijen hebben wel veiligheidsexperts, maar vaak niet op locatie; het zijn vaak medewerkers die intern beleid helpen vormgeven.” Aboma adviseert op dit gebied met audits, veiligheidsplannen en certificeringstrajecten, maar had dan weer onvoldoende capaciteit voor de groeiende vraag naar veiligheidskundigen op locatie. “De bouw heeft veiligheidsregisseurs nodig, mensen die in de projectorganisatie het veiligheidsbeleid bewaken. Klanten hebben doorlopend vragen over oplossingen voor de bouwveiligheid, en hoe om te gaan met de eisen voor omgevingsveiligheid. Nu verdubbelen wij met Wilgh onze capaciteit, op basis van een inhoudelijke match en overeenkomstige bedrijfscultuur.”

Interne motivatie

De samenwerking is volgens Visser en Willigenburg geen eindstation. Voorstelbaar is dat beide partijen gezamenlijk nieuwe diensten aanbieden. Aboma en Wilgh QSE zitten op één lijn wat doelstellingen betreft, zeggen beiden. “Het maakt voor ons veiligheidsadvies niet uit of een partij aannemer, ontwikkelaar of gebouweigenaar is, of welk contract er onder een project ligt. Er is maar één doel in dit partnerschap en in de uitvoering: een veilige bouwplaats. Uiteraard met oog voor de praktische uitvoerbaarheid, maar wij werken alleen met klanten die de interne motivatie hebben om het goed te doen. Het merendeel van de bouwpartijen beseft gelukkig dat de kwaliteit en complexiteit van de bouwomgeving dusdanig is toegenomen, dat veiligheidsregie een onontbeerlijk onderdeel van de projectorganisatie is geworden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details