Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veiligheid op het laadperron is topprioriteit bij Avebe
Avebe vierde vorig jaar haar 100-jarig bestaan, maar in Foxhol wordt al vanaf 1841 zetmeel geproduceerd.

Veiligheid op het laadperron is topprioriteit bij Avebe

De producent geeft bovengemiddelde aandacht aan veiligheid. Logisch dus dat zij koos voor Rite-Hite als partner voor de inrichting van de laadperrons.

Avebe vierde vorig jaar haar 100-jarig bestaan, maar in Foxhol wordt al vanaf 1841 zetmeel geproduceerd. Grondlegger W.A. Scholten legde hier de basis voor de multinational, met fabrieken in Nederland, Zweden en Duitsland. De producten, ontwikkeld in een speciaal Innovation Center, worden wereldwijd verkocht. Behalve zetmeelproducten onttrekt Avebe ook hoogwaardige eiwitten aan de aardappel.

Laadperrons met voertuigvergrendeling en speciale dock levellers

De logistiek in Foxhol staat onder regie van Eric Raad, teamleider Logistiek. Hij vertelt: “Op deze site worden vooral zetmeelderivaten geproduceerd. Wij doen dat op basis van verkoopvoorspellingen. De producten worden deels hier opgeslagen in twee magazijnen van elk 7.000 m². De slow-movers gaan naar een externe locatie, dus bij de productie zijn twee laadperrons van waaruit deze worden verscheept. De derivaten worden verpakt in zakken en gestapeld op pallets. Deze pallets worden op de vloer geplaatst in opslagpaden, zetvelden genaamd. Daar wachten ze op de vervoerder.” Bij de magazijnen staan twee laadperrons ter beschikking van de vervoerders. De vrachtwagens worden, al achteruit rijdend, perfect naar het laadperron geleid via het Wheel-Lok systeem van Rite-Hite. Zodra het voertuig aan het dock staat, klemt een ingenieuze constructie één van de wielen vast, zodat de vrachtwagen muurvast staat tijdens het laden en lossen. In zijn achteruitkijkspiegel ziet de vrachtwagenchauffeur een rood stoplicht ten teken dat hij niet kan wegrijden. Als het laadproces is voltooid, drukt een medewerker van Avebe op de ontgrendelknop, springt het licht van rood op groen en kan veilig weggereden worden. Dit soort systemen zijn geen luxe: jaarlijks zijn er in Nederland circa 1.700 heftruckongevallen te betreuren.

Raad vervolgt: “Veiligheid speelt bij Avebe een belangrijke rol. Zo moeten bezoekers bij aankomst een instructievideo bekijken en een test afleggen. Logisch dus dat we bij het selecteren van nieuwe apparatuur voor de laadperrons extra nadruk leggen op veiligheidskenmerken. Onze oude Rite-Hite laadperrons waren na 15 jaar aan vervanging toe. Ondanks de goede relatie werden meerdere offertes aangevraagd, want inmiddels kunnen er allerlei nieuwe oplossingen bestaan. Toch kwamen we weer bij Rite-Hite uit. Het ging zeker niet alleen om de prijs; we waren ook onder de indruk van de onderhoudsaanpak. Bij een eventuele storing staat men binnen 24 uur op de stoep. Aangezien wij dagelijks 10 tot 12 vrachtwagens per dock moeten verwerken, kunnen wij ons geen stilstand veroorloven. Rite-Hite begrijpt dit als geen ander.”

Jaap Koops, Safety Specialist bij Avebe, voegt toe: ”Niet alleen het vergendelsysteem zorgt voor meer veiligheid. Voor de dock levellers (de automatische overbrugging tussen laadperron en trailer) viel onze keuze op de versie met Safe-T-Lip van Rite-Hite. Bij het intrekken van de dock leveller komt een stalen barrière van 180 mm automatisch verticaal op het laadperron te staan en voorkomt zo dat intern transportmaterieel eraf kan rijden. Tijdens het besluitvormingsproces werden de heftruckchauffeurs nauw betrokken. Valgevaar was voor hen een belangrijk aandachtspunt.”

Innovatie ten dienste van productiviteit en veiligheid

Rite-Hite levert bij Avebe dock levellers, voertuigvergrendelingen en flappenshelters, maar dat is maar een kleine greep uit het brede assortiment van de Amerikaanse specialist. In 1965 begon Rite-Hite met producten voor de laad- en losomgeving. De revolutionaire DOK-Lok® trailervergrendeling (1980) zorgde voor internationale bekendheid. In 1991 werd het aanbod uitgebreid met industriële deuren. In de loop der jaren verwierf Rite-Hite een stevige reputatie op het gebied van veiligheid, kwaliteit en innovatie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details