Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

‘Veiligheid in aanbestedingen verankeren’

Vanaf 2021 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw hebben ondertekend veiligheidsbewustzijn op als verplichting in aanbestedingen...

safety-culture-ladder-kopieren

29 juni 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vanaf 2021 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw hebben ondertekend veiligheidsbewustzijn op als verplichting in aanbestedingen en contracten en wordt de Veiligheidsladder (inmiddels omgedoopt tot Safety Culture Ladder) gehanteerd om het veiligheidsbewustzijn van de betrokken partijen meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Hiertoe wordt zowel certificering gevraagd van opdrachtgevers als opdrachtnemers. Aboma biedt ondersteuning in de advies- en certificeringstrajecten.

Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw, waaronder het Rijksvastgoedbedrijf als voortrekker, committeren zich minimaal aan trede 2 van de Safety Culture Ladder. Deze bedrijven hebben ‘de gewoonte te veranderen nadat dingen zijn misgegaan’ en gaan reactief om met veiligheidsissues. Een haalbare stap – zij het ‘weinig ambitieus’, zeggen Pieter Visser van Aboma Advies en Wouter Riel van Aboma Certificering. “De Safety Culture Ladder is ooit geïnitieerd vanuit grote bedrijven om het eigen veiligheidsniveau te meten; de NEN heeft het systeem overgenomen”, zegt Visser. “De ondertekenaars van de Governance Code integreren de Ladder vanaf 2021 met het aanbestedingstraject, als minimumeis voor alle projectpartijen in de uitvraag.”

Aboma biedt advies en certificering in deze trajecten, met een Safety Culture Ladder-verificatie op verschillende niveaus. Riel: “Het gaat hierbij om wezenlijk andere trajecten dan bij ISO- of VCA-certificering. In de audits gaat het om het perspectief van de werkvloer, papier en managementscope zijn niet het hoogste goed. De Safety Culture Ladder gaat over daadwerkelijke veiligheid. En over communicatieprocessen, met vragen als: ‘Kun jij een probleem aankaarten bij je opdrachtgever of superieur?’ en ‘Ondersteunt het management je wel afdoende op het gebied van veiligheid?’.”

‘Haalbare niveaus’

Visser: “Het is belangrijk te melden dat Aboma zowel kan adviseren als certificeren in deze, maar dat dit losse trajecten zijn.” Soms moeten er nog stappen worden gezet, met als uitgangspunt daadwerkelijke implementatie van het vereiste. “Dat kunnen trainingen zijn of de aanstelling van een operationeel veiligheidskundige die als veiligheidscoach tussen de medewerkers opereert, maar het moet niet gaan om slechts een papiertje. De ondertekenaars van de Governance Code verbinden zich eraan bouwprojecten samen tot een goed einde te brengen. Wij zitten diep in de bedrijfscultuur van de bouwer, die bij elk project feitelijk een bedrijf organiseert waarin het aanbestedingstraject een sollicitatieproces op uitgangspunten zou moeten zijn, met veiligheid als onmisbaar onderdeel. Wij zien dat de sector zich daaraan steeds meer committeert – ook opdrachtgevers.”

De invoeringsdatum van de Governance Code, 1 januari 2021, valt samen met die van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), maar dat is toeval zegt Visser. “De Wkb betreft aansprakelijkheid voor het gebouwde; de Governance Code ziet erop toe dat bouwpartijen een veilige werkomgeving bieden. Niet alleen grote bouwers in grote projecten, maar ook mkb’ers in kleine projecten.” Riel: “De Safety Culture Ladder heeft vijf treden, waarvan de hoogste een zodanig kritisch niveau bereikt dat medewerkers veilig werken zelf initiëren en problemen voor zijn. De Governance Code gaat uit van minimaal trede 2, liefst trede 3; dat zijn haalbare niveaus.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%