Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veiliger wonen in aardbevingsgebieden

Veiliger wonen in aardbevingsgebieden

Gebouwen in de Provincie Groningen worden blootgesteld aan aardbevingen als gevolg van gaswinning in dit gebied. Door TNO is, in samenwerking met o.a. Remix Droge Mortel een triltafeltest ontwikkeld om te bepalen hoe goed gebouwen in de Groningen bestand zijn tegen aardbevingen. Met de triltafeltest kan een gebouwdeel (geveldeel) worden getest. Tijdens gesimuleerde aardbevingen worden krachten, versnellingen en verplaatsingen van het gebouwdeel gemeten. Met de meetgegevens kunnen de eigenschappen van het gebouwdeel worden bepaald en volgens worden gebruikt om een berekening te maken van het gedrag van het hele gebouw tijdens een aardbeving.

De triltafeltesten zijn uitgevoerd in BuildinG, het innovatiecentrum voor Bouw & Infra te Groningen. Voor de testen zijn twee proefmuren met massieve stenen en geperforeerde strengpersstenen, gemetseld met een vroeger veel toegepaste mortelsamenstelling, vergeleken met een proefmuur van geperforeerde strengpersstenen die is gemetseld met de speciaal voor aardbevingsgebieden ontwikkelde Remix ER® (Earthquake Reistance) doorstrijkmortel.

De resultaten zijn verbluffend. De Remix ER®proefmuur weerstond een maximale PTA (piek tafel versnelling) van 0,84 g. Ter indicatie: de hoogst gemeten PGA (piek grond versnelling) waarden tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) waren respectievelijk 0.09 g en 0.11 g). De weerstand tegen (herhaalde) aardbevingsbelasting van een gevel en daarmee de veiligheid kan dus aanzienlijk worden verhoogd door te metselen met een Remix ER®(Earthquake Resistance) mortel i.c.m. geperforeerde strengpersstenen. En dat tegen nauwelijks meerkosten. De meerprijs voor een gemiddelde woning met 10.000 metselstenen bedraagt slechts ca. € 200. Een makkelijker en goedkopere maatregel om aardbevingsbestendiger te bouwen (en herstellen) is er niet! TNO rapport 2019, R10933.

De nieuwe generatie ER®(Earthquake Resistance) mortels is onder de merknamen Remix en Sakrete leverbaar als metselmortel, doorstrijkmortel, dunbedmortel, voegmortel (in combinatie met Voegfix FX) en Multimortel.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details