Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veilig en geluidsarm bouwen: Alles in overleg met het schoolbestuur
Met 9.500 m² behoort de bouw van de Pontes Pieter Zeeman tot de grotere projecten.

Veilig en geluidsarm bouwen: Alles in overleg met het schoolbestuur

In deze nieuwe school worden de Pontes Pieter Zeeman en SBO De Meie met al hun voorzieningen onder één dak samengebracht. Zo ontstaat een uniek scholencomplex: onderwijs op maat en dichtbij huis. 

Bouwgroep Schrijver begon vorig jaar zomer met de sloop van enkele gymzalen op het Hatfieldpark te Zierikzee. Daarna kon zij starten met de bouw. Het nieuwe Pontes Pieter Zeeman krijgt een omvang van circa 9.500 m² in drie bouwlagen en wordt naast de ‘oude’ school gebouwd. Als het nieuwe gebouw klaar is voor gebruik, wordt het voormalige schoolgebouw gesloopt. 

De gevelpanelen in vier kleuren zijn praktisch en strak.

Natte funderingsfase

Gezien de tijd van het jaar – hoog zomer – verwachtte Bouwgroep Schrijver een zonnige, probleemloze funderingsfase. Maar dat pakte anders uit. “De waterstand was extreem hoog en de grondslag was problematisch”, vertelt Arno de Rijder, projectleider van Bouwgroep Schrijver. “We hebben vanaf het eerste moment moeten pompen om te voorkomen dat het hele bouwterrein onderliep. Dat heeft veel extra tijd gevraagd.”

Intensief overleg

Omdat in het naastgelegen ‘oude’ schoolgebouw nog les wordt gegeven, hanteert Bouwgroep Schrijver extra regels op het gebied van veiligheid en geluid. “We hebben deze regels in nauw overleg met het schoolbestuur vastgesteld. Tijdens het heien zijn bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde klaslokalen geblokt. Dit nauwe contact blijft gedurende het hele project bestaan. Bij de bouwvergaderingen zijn altijd de directie en de locatiebeheerder van Pontes Pieter Zeeman aanwezig.”

Continue bouwstromen

Met een oppervlak van zo’n 9.500 m² behoort de bouw van Pontes Pieter Zeeman tot de grotere projecten. Met een doordachte planning bewaakt Bouwgroep Schrijver de vlotte doorloop van het project. Zij volgt in alle bouwdelen de vaste volgorde – staalconstructie, vloeren, gevelelementen – en bewaakt overal de continuïteit van de bouwstromen. “Alleen de aan te boren warmtebronnen laten zich lastig inplannen”, vertelt De Rijder. “Deze worden pas in een later stadium geboord en hebben een flinke impact op het bouwterrein. In grote lijn kunnen we ons hierop voorbereiden; op detailniveau blijft het een uitdaging om dit goed te plannen en te coördineren.”

De combinatie van metselwerk en strakke gevelpanelen zorgt voor levendigheid.

Fraai en binnen budget

Om de school een mooie, strakke uitstraling te bezorgen en tegelijkertijd binnen budget te blijven, is het ontwerp vereenvoudigd zonder afbreuk te doen aan het esthetisch ontwerp.      

De school krijgt een afwisselende gevelbekleding, waarbij metselwerk en strakke gevelpanelen elkaar afwisselen. “Dit is praktisch, eenvoudig en strak.” Eind november 2021 draagt Bouwgroep Schrijvers het pand en het buitenterrein over. Daarna volgt een maand om te verhuizen en kunnen de leerlingen met ingang van het nieuwe jaar in hun nieuwe schoolgebouw. Voor bouwgroep Schrijver resteert dan nog de sloop van het voormalige schoolgebouw.    

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Gemeente Zierikzee

Architect 
Bureau Bos, Baarn

Constructeur 
Van Dijke, Alphen aan de Rijn

Aannemer 
Bouwgroep Schrijver, ’s-Gravenpolder

Einstallaties 
Paree Elektro-Telecom, ’s-Heerenhoek

W-installaties 
Synto Installatiebedrijf, Goes

Bouwperiode 
augustus 2020 – november 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details