Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veilig en efficiënt klimmen tot op grote hoogte
Klimsysteem van onderen bezien.

Veilig en efficiënt klimmen tot op grote hoogte

Doka is één van ’s werelds toonaangevende bedrijven voor de ontwikkeling, productie en distributie van bekistingstechnologie voor de bouwsector. Daarnaast is het bedrijf leverancier van steigeroplossingen voor een gevarieerd spectrum aan toepassingen. Het bedrijf biedt met meer dan 160 vestigingen in 60 landen oplossingen aan voor wooncomplexen, wegenbouw, de energiesector en hoogbouw, zoals een klimsysteem op maat voor Justus Amsterdam.

Steigerplatform.

Met een ruime ervaring in hoogbouwprojecten wordt Doka wereldwijd ingezet voor klimsystemen, zoals de Xclimb 60-oplossing die werd geëngineerd, toegepast en gemonitord voor de meer dan 100 meter hoge Justus-woontoren in de Amsterdamse Sluisbuurt. “Dit klimsysteem opereert met volledig op maat gemaakte steigerplatforms, in dit geval voor de montage van de gevelelementen”, vertelt bouwplaatsinspecteur Denick van Gemert van Doka. “Wij maken daarbij gebruik van vaste modulaire elementen zoals klimbalken, een hydraulische unit plus een volledig op maat gemaakt steigerontwerp inclusief laadplatforms. Dat concept wordt vervolgens door ons geëngineerd en constructief doorgerekend, geopereerd door de gevelbouwer en door ons gemonitord.”

Hoge windbelasting

De zelfklimmende steiger Xclimb 60 is een hydraulisch klimmend systeem, waarmee ook snel met de kraan kan worden geklommen. Door de permanente geleiding aan het bouwwerk kan het systeem zelfs bij hoge windsnelheden klimmen, ‘in principe zo hoog als gewenst’, aldus Van Gemert. “En de windbelasting was hier een behoorlijke factor.”

Doka is onderdeel van de Oostenrijkse Umdasch Group. “Bij het Oostenrijkse moederbedrijf is een groot testcentrum waar deze systemen uitvoerig beproefd worden. De expertise komt vanuit betrokkenheid bij hoogbouwprojecten overal ter wereld. Indien nodig worden verschillende klimsystemen gebruikt in hoogbouwprojecten, zoals in het geval van POST aan de Rotterdamse Coolsingel, met een nieuwbouwtoren van 44 verdiepingen.”

‘Maximale veiligheid’

Voor Justus heeft gevelbouwer De Groot en Visser in samenwerking met de architect en aannemer een hoogwaardige gevel uitgewerkt. Aan de toren worden circa 4.600 m² custom made elementgevels gemonteerd. De borstwering in de toren bestaat uit gezeefdrukte glaspanelen. In het geval van Justus maakte het klimsysteem van Doka onder meer mogelijk dat een verdieping per week kon worden afgerond, een belangrijk onderdeel van de totaalplanning van de bouw. Van Gemert: “Wij monitoren het klimproces tijdens de gehele uitvoeringsperiode. Zo realiseren wij maximale veiligheid tijdens het werken en bij toegang naar de geïntegreerde werkvloeren, via trappentorens en ladders.” De gevelwerkzaamheden in Amsterdam zijn inmiddels afgerond en het klimsysteem is gedemonteerd. In de loop van 2024 volgt de eindoplevering van Justus.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details