Bestcon
01:13
10-09-2018

Veertien bouwlagen in elf weken

De ruwbouw van de woontoren in het Mariskwartier is tot stand gekomen na een vlekkeloos verlopen traject. Dat inmiddels is afgerond, geeft projectleider Marc van Zeijl van Bestcon aan. Bestcon verzorgde, in opdracht van Van Wijnen, het complete prefab betonnen casco voor deze nieuwbouw, dat bestaat uit de buitenwanden, binnenwanden, vloeren, trappen, bordessen en de liftschacht. 

“Omwille van een soepel proces en een geoptimaliseerd eindresultaat is er in overleg met de aannemer voor gekozen de hoofdconstructeur en prefab-constructeur samen te voegen bij dezelfde engineeringspartij, met specifieke prefab-kennis en -kunde. Wij hebben onder meer ons Bestcon 60 vloersysteem toegepast. Dat is een voorgespannen massieve betonnen systeemvloer met platen van 3, 60 meter breed en bij dit project met een overspanning van 7, 5 meter in een dikte van 180 millimeter. Op deze constructieve vloer hebben we een 13 centimeter dikke vullaag aangebracht, bedoeld als geluidsisolatie.”

Bestcon

Door het Bestcon 60 systeem met installatielaag, zegt hij, ontstaat een situatie dat constructie en installaties van elkaar ontkoppeld worden. Hierdoor zijn er geen constructieve beperkingen bij het aanbrengen van de vaak vele installatievoorzieningen, blijft de snelheid van de prefab montage geborgd, maar ontstaat er ook flexibiliteit in het aanbrengen van de installaties en het moment waarop dit gebeurt.  In totaal ging het om 8.700 m² vloeroppervlak, geeft Van Zeijl aan, verdeeld over 71 appartementen. De toren, die veertien bouwlagen hoog is, werd in elf weken gerealiseerd. Tijdens die uitvoering was Bestcon leidend, zegt Van Zeijl. “Wij deden ook het hijswerk en zorgden ervoor dat de materialen op de juiste verdiepingen kwamen te staan voor verdere verwerking. Volgens een door de aannemer opgesteld schema. Zo was de installateur drie lagen onder ons aan het werk, in een wind- en waterdichte omgeving.”

Bestcon

Het project wordt midden in het centrum van Vlaardingen uitgevoerd, direct aan een druk kruispunt. De uitdagingen die deze locatie met zich meebrengt op het gebied van logistiek, veiligheid en beperking van de overlast voor de omgeving bleken allemaal door het slimme prefab systeem goed oplosbaar. Van Zeijl: “De RWD bepaalt onze routes; wij hebben een doorlopende vergunning voor apart vervoer. In Vlaardingen zelf kregen we begeleiding. Verder hebben we zoveel mogelijk just-in-time aangeleverd zodat het materiaal meteen kon worden verwerkt. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde uitvoering.”   

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Bestcon

Stedenbouw partners

Topvorm PrefabThe Don