Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veelzijdige Rockfon Krios plafondpanelen toegepast bij renovatie en nieuwbouw hoofdkantoor VDL Groep in Eindhoven

Veelzijdige Rockfon Krios plafondpanelen toegepast bij renovatie en nieuwbouw hoofdkantoor VDL Groep in Eindhoven

Het hoofdkantoor van VDL Groep in Eindhoven wordt fors verbouwd. Niet alleen heeft het pand een nieuwe aanbouw gekregen, ook het bestaande gebouw wordt volledig gerenoveerd en zal in september 2019 worden opgeleverd. In het gerenoveerde en nieuwe kantoorgebouw zijn de veelzijdige Krios plafondpanelen van Rockfon (onderdeel van de ROCKWOOL Group) toegepast. VDL Groep kiest voor al haar gebouwen vrijwel altijd voor Rockfon Krios plafondpanelen vanwege de bijzondere akoestische eigenschappen, de brandveiligheid en de betrouwbaarheid. Door de combinatie van plafonds met een zichtbaar en functioneel ophangsysteem in de ene ruimte en een luxe verdekt profielsysteem in de andere, wordt overal de gewenste uitstraling gerealiseerd.

Familiebedrijf VDL, dat in 1953 is opgericht door Pieter van der Leegte, is nu één van de snelgroeiende bedrijven in de technologische maakindustrie in Nederland. VDL is een groep van bedrijven die actief is op het gebied van ontwikkeling en productie van onder meer autoassemblage. In 2012 nam VDL autoproducent NedCar over. Inmiddels omvat VDL 104 zelfstandig opererende bedrijven, verspreid over 20 landen en heeft wereldwijd ongeveer 17.000 mensen in dienst. In Eindhoven staat het hoofdkantoor, waar circa 150 mensen werken. In dit pand zijn de directie met ondersteunende en administratieve diensten gehuisvest. De volledige automatiseringsafdeling, die een aantal jaren op een andere locatie zat, zal ook weer terugkeren naar het hoofdkantoor.

Verbouwing hoofdkantoor
Door de groei van VDL was het bestaande hoofdkantoor te klein geworden en aan vernieuwing toe. “Ons bedrijf heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en verschillende nieuwe bedrijven aan het concern toegevoegd”, zegt Stijn Kennis, projectleider bij VDL en verantwoordelijk voor de nieuwbouw- en renovatieprojecten van VDL-gebouwen. “We zijn voortdurend bezig om een groeiend aantal medewerkers een prettige werkomgeving te kunnen bieden.” De nieuwbouw is inmiddels gerealiseerd. Op dit moment loopt de renovatie van het bestaande deel van het hoofdkantoor en is de afbouw opgestart. Kennis vertelt dat VDL meestal partijen inhuurt waarmee al jarenlang wordt samengewerkt. Ook kiest VDL voor haar panden altijd voor de systeemplafonds van Rockfon. “Voor de plafonds van de kantoren en in de directiekamers worden de Rockfon Krios plafondpanelen toegepast vanwege de hoge akoestische en brandwerende kwaliteiten en de mooie, strakke uitstraling”, geeft Kennis aan. Dit wordt nog extra versterkt door het gebruik van panelen met kantafwerking D waarbij de plafondpanelen één centimeter lager liggen dan de profielen, waardoor ze uit het zicht vallen en een chiquere uitstraling ontstaat.
De panelen hebben een lichtreflectie van 86% en een klasse-A-geluidsabsorptie (αw = 1,00), waardoor de platen met name geschikt zijn in kantoortuinen, waar veel mensen werken die niet gehinderd willen worden door te veel geluidsoverlast. Daarnaast zorgt de hoogste brandklasse A1 voor extra brandveiligheid. Meestal zijn stramienmaten in kantoren 3,6 meter en kunnen alleen plafondpanelen van 600 mm worden toegepast. Rockfon Krios kan echter in verschillende afmetingen geleverd worden. “Deze systemen zijn ideaal, omdat ze op maat gemaakt kunnen worden. In het gerevitaliseerde VDL-hoofdkantoor zijn de plafondpanelen in een veelvoud van 800 mm gemaakt, omdat dit kantoor stramienmaten van 4 meter heeft”, geeft Kennis aan.

Hightech uitstraling
Architectenbureau Franken Architectuur uit Bergeijk werkt al veertig jaar voor VDL. Architect René Willemsen is betrokken bij de verbouwing van het VDL-hoofdkantoor, vanaf het tekenwerk tot het definitief ontwerp en de uitvoering. “In de gebouwen van VDL wordt over het algemeen dezelfde huisstijl toegepast met dezelfde bouwelementen en bouwkundige details”, zegt Willemsen. Het hoofdkantoor staat vrij solitair en straalt de hightech capaciteit van VDL uit. “Het strakke ingetogen wit van de buitenkant van het hoofdkantoor wordt in het interieur verderdoorgevoerd, waar de systeemplafonds met de egaal witte Rockfon Krios panelen perfect in passen.” Willemsen vertelt dat in alle kantoren de plafonds van Rockfon worden toegepast, omdat VDL verzekerd wil zijn van hetzelfde kwaliteitsniveau dat Rockfon Krios biedt. “VDL is een nuchter bedrijf met twee voeten op de grond en dat wil het bedrijf laten zien in de uitstraling van hun panden: ingetogen en functioneel”, zegt Willemsen.

Reductie faalkosten, eenvoudige montage en snelheid
Afbouwbedrijf De Haas en Heesterbeek uit Eersel is verantwoordelijk voor de binnenafbouw van het hoofdkantoor van VDL. Maikel Tijsen is werkvoorbereider en calculator-tekenaar bij De Haas en Heesterbeek en zorgt voor de bestellingen van materialen van het VDL-project. Hij legt uit dat de tekeningen volledig in 3D-modellen van Revit zijn getekend, waardoor de tekeningen voor alle betrokken partijen toegankelijk zijn, wat handig is om bepaalde hoeveelheden, bouwdetails en aansluitingen helder in kaart te brengen zodat eventuele fouten sneller gezien worden en direct hersteld kunnen worden. Faalkosten kunnen hierdoor sterk worden gereduceerd. Veel van deze aansluitingen hebben direct betrekking op de systeemplafonds.

In het hoofdkantoor is in de gangen van de directieafdeling een verdekt plafondsysteem geplaatst met dubbel rasterwerk. In dit deel van het hoofdgebouw zijn de Rockfon Krios panelen toegepast met een grotere afmeting
(800×800 mm) dan de standaard plafondpanelen (600×600 mm). Deze grotere platen zijn voorzien van een kantafwerking D en zijn geplaatst in een verdekt plafondsysteem waarbij de profielen niet zichtbaar zijn. Dit is een volledig verdekt profielsysteem waarbij de plafondpanelen wel nog demonteerbaar zijn, wat eenvoudige toegang biedt tot installaties in het plenum. Door middel van een speciale systeemvariant is het mogelijk de hoofdprofielen op 1.800 mm afstand van elkaar te plaatsen, waarbij minder ophangpunten nodig zijn. Dit plafondsysteem heeft Rockfon speciaal voor VDL ontwikkeld.

De panelen kunnen direct passend in de profielen geklikt worden. “Hiermee kunnen we snelheid maken”, geeft Tijsen aan. “Prettig aan Rockfon is dat voor al hun systemen duidelijke handleidingen beschikbaar zijn, wat het voor ons makkelijker maakt om ze te installeren. Volgens Tijsen kiezen opdrachtgevers vaak voor een mooi strak systeem dat niet te veel opvalt. “Rockfon Krios heeft een hoge lichtreflectie, waardoor een kantoorruimte een fraaie uitstraling krijgt en licht oogt. Dat zorgt voor een aangename sfeer in een kantoorruimte, die akoestisch optimaal functioneert. Dat is ook wat we willen realiseren in deze kantooromgevingen”, aldus Tijsen.

Krios met nieuwe kantafwerkingen D, Dznl/A en X verkrijgbaar
Oualid Rouchdi, area sales manager bij Rockfon, vertelt dat zij al decennialang systeemplafonds aan VDL leveren. “Het bedrijf kiest bewust voor de stabiele prijs-kwaliteitverhouding die deze duurzame systemen bieden. De systeemplafonds hebben een mooie, esthetische uitstraling, ze hebben de hoogste waarden op het gebied van akoestiek en brandwerendheid en dat alles tegen een aantrekkelijke prijs” zegt Rouchdi. “VDL kiest voor Rockfon, omdat bij hen onze productbeschikbaarheid van systeemplafonds een grote rol speelt. Onze producten zijn altijd direct leverbaar.”

Rouchdi vervolgt: “Door de combinatie van zichtbare en verdekte plafondsystemen krijgt elke ruimte de gewenste uistraling. De keuze voor een verdekt profielsysteem is een eenvoudige manier om een upgrade te geven aan een systeemplafond doordat een egaler geheel ontstaat. Dat heeft VDL heel slim gedaan door Rockfon Krios in kantafwerking D toe te passen. Zo creëer je verschillende stijlen met producten uit dezelfde lijn, waardoor tegelijkertijd een samenhangend geheel ontstaat.“

Rockfon Krios met de kantafwerkingen D, Dznl/A en X voor verdekte en semi-verdekte plafondsystemen, is terug van weggeweest en vanaf heden verkrijgbaar via de dealers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details