Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veelzijdig betoncasco voor Ara Almelo
Preco levert circa 1.000 m2 aan isolatiewanden in verschillende formaten voor de buitengevels.

Veelzijdig betoncasco voor Ara Almelo

Op XL Businesspark Twente in Almelo bouwt Heembouw aan een wel heel bijzonder distributiecentrum. Ara Almelo wordt straks een groene oase, zowel van binnen als van buiten. Dat brengt de nodige extra gewichten met zich mee, maar ook daar weet Preco als totaalleverancier van het betoncasco wel raad mee. Datzelfde geldt voor de vele afwijkende vormen van het gebouw.

“Via Heembouw Architecten zijn we in eerste instantie benaderd om de betonelementen van het bijzondere distributiecentrum uit te werken”, begint Erwin van Ommen, projectleider bij Preco. Het warehouse heeft een omvang van 39.119 m2, is opgedeeld in vier units en omvat verder nog 2.597 m2 aan kantoren en een mezzaninevloer van 5.269 m2. “Wij leveren hier de kanaalplaatvloeren, liftwanden en geïsoleerde buitenwanden. Al met al een veelzijdig project voor ons, gezien de afwijkende vormen van de units en de verschillende belastingklassen.”

Forse belastingen 

Preco is eind november 2022 gestart met de productie van de betonelementen in de hypermoderne fabriek in Apeldoorn. “In totaal behelst het project voor ons circa 1.000 m2 aan isolatiewanden in verschillende formaten voor de buitengevels, de wanden voor vier liftschachten in diverse (forse) formaten en een kleine 10.000 m2 aan kanaalplaatvloeren in verschillende diktes, inclusief geïsoleerde kanaalplaten voor de begane grondvloer”, somt Van Ommen op. “Omdat elke unit een andere vorm heeft, is het passen en meten en vooral ook in de juiste volgorde produceren en transporteren, zodat er op de bouw geen stagnatie optreedt. Dat verloopt tot op heden keurig volgens planning. De kanaalplaatvloeren voor de vier units variëren in diktes van 265 tot 400 mm. Die forse dikte is nodig om onder meer de belasting van de grote boombanken te dragen. Jawel, ook van binnen is er volop aandacht voor groen. En dat betekent dat we moeten rekenen met belastingen tot wel 500 kg/m2.”

Preco is eind november 2022 gestart met de productie van de betonelementen in de hypermoderne fabriek in Apeldoorn.

Het distributiecentrum heeft straks niet alleen een groene uitstraling met de vele beplanting en het natuurscherm rondom, maar is ook op een verantwoorde manier gerealiseerd. Dat resulteert in een BREEAM ‘Very Good’ certificaat en het gebouw presteert 66% beter dan de wettelijke MPG-norm. “Het eindresultaat mag er straks zijn. Helaas zie je dan van buitenaf niet zo heel veel meer van ons mooie werk”, zegt Van Ommen met een lach.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details