Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Veelkleurige kozijnen voor De Bakermat in Eindhoven

Veelkleurige kozijnen voor De Bakermat in Eindhoven

Met zijn vele vormen en kleuren is De Bakermat in Eindhoven een appartementengebouw dat de tongen losmaakt. Het is een in het oog springend ontwerp op een prominente locatie langs de Marconilaan, een van de belangrijkste invalswegen van de binnenstad en een plek die vroeg om een uniek gebouw. Directeur Albert Derks van Thermo Konstrukties B.V. is dan ook bijzonder trots dat zijn bedrijf een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan dit onlangs opgeleverde project. 

De Bakermat, met in totaal 235 huurappartementen, bestaat ogenschijnlijk uit een aantal deelgebouwen, elk met een eigen uitstraling en getrapt oplopend tot een hoogte van 74 meter. Het project van SDK Vastgoed is ontworpen door industrieel ontwerper Maarten Baas in samenwerking met Van Aken Architecten. Een nieuwe stadspoort, die volgens de ontwerpers past bij het tegendraadse karakter van designstad Eindhoven.

Gele aluminium kappen

Aan dit spraakmakende project heeft Thermo Konstrukties B.V. uit Cuijk als toonaangevende partner in de aluminium gevelbouw verschillende bijdragen mogen leveren. Het meest bijzondere onderdeel vormen de geelgekleurde aluminium kappen in de buitengevel van een van de deelgebouwen: uitkragende omlijstingen met ronde vormen rond de eveneens door Thermo Konstrukties B.V. geleverde gele aluminium kozijnen. John Abels, werkvoorbereider voor dit project bij Thermo Konstrukties B.V.: “Van deze kappen hebben wij eerst een monster gemaakt. Het bijzondere van deze kappen is dat wij ze schots en scheef hebben gewalst en gelast, waarbij de grof afgewerkte lasnaden van de architect in het zicht moesten blijven. In totaal gaat het om 134 kappen, waarvan er geen een hetzelfde is. De bouwvakkers hebben het metselwerk om deze kappen heen gemetseld. De kappen dienden voor hen als een mal en ze hadden geen stelkozijnen meer nodig. Wij hebben de kappen zelf gemonteerd, waarna de terugliggende kozijnen konden worden aangebracht. Op deze manier hebben we elke week een verdieping opgeleverd.”

Beeld: WAX Architectural Visualizations.

Topkwaliteit

Het ontwerp is door Thermo Konstrukties B.V. en met het 3D/BIM tekenprogramma HiCAD compleet in BIM uitgewerkt. Het bedrijf heeft ook de veelkleurige kozijnen voor de andere deelgebouwen van De Bakermat geleverd, evenals de aluminium dakranden, de windschermen van de inpandige balkons en de vliesgevels voor de ingangsportalen op de begane grond. Derks: “Al meer dan 32 jaar ontwerpen, produceren en monteren wij aluminium ramen, deuren en vliesgevels van topkwaliteit. Op onze afdeling werkvoorbereiding zorgen onze tekenaars en werkvoorbereiders voor het benodigde tekenwerk. Op kantoor werken zij de bouwtekeningen uit in 2D en voor grote ingewikkelde projecten ook in 3D/BIM. Ook het inmeten van de exacte maat van het kozijn wordt onder hun verantwoordelijkheid uitgevoerd. Na het uitwerken van deze projecten worden zij overgedragen aan het productieteam. In onze moderne productiehal gebruiken we de nieuwste machines, die zoveel mogelijk digitaal worden aangestuurd waardoor er een nog nauwkeuriger eindproduct geleverd wordt. Daarna worden de producten geplaatst door onze vakbekwame monteurs.”

Tijdens het gehele productieproces wordt intensief samengewerkt met architecten, aannemers en opdrachtgevers om tot de beste geveloplossing te komen. “De samenwerking met Stam+De Koning Bouw bij De Bakermat is super goed verlopen”, stelt Derks. ‘Wij gaan samen ook een volgend project doen: de 109 meter hoge toren Niko op Strijp-S, even verderop in Eindhoven.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details