Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van verslavingskliniek naar woningen
De toekomstige bewoners krijgen een gezamenlijke binnentuin achter hun woningen.

Van verslavingskliniek naar woningen

In oktober 2019 kocht woningcorporatie Mitros het gebouw om er huurappartementen te ontwikkelen voor de sociale en middenhuur. Bouwbedrijf Van Wijnen werd ingeschakeld om de plannen mogelijk te maken.

Met zijn grote houten gevel is het oude Victas-gebouw een markante verschijning in het straatbeeld. Niet voor niets won JDdV Architecten er de Rietveldprijs mee in 2013. “Wij hebben een enorme groeiambitie en willen hier uiteindelijk 86 appartementen realiseren. Het gaat voornamelijk om twee- en een aantal driekamerappartementen”, vertelt vastgoedontwikkelaar Maarten de Kruif van Mitros. De woningcorporatie werd al snel benaderd door bouwbedrijf Van Wijnen, dat al een plan had klaarliggen voor het gebouw. “We waren eerder al bezig met het project voor een andere potentiële koper. Toen die koop niet doorging en Mitros de nieuwe eigenaar werd, hebben we hen benaderd. Op die manier konden we iets voor elkaar betekenen”, vertelt Remi van der Pol, Manager Klant & Markt bij Van Wijnen. Uiteindelijk koos Mitros ervoor om inderdaad met Van Wijnen aan de slag te gaan en werd een totaalplan uitgewerkt. In november 2020 begonnen de sloopwerkzaamheden.

Voorheen werd hier verslavingszorg verleend, binnenkort kunnen er mensen wonen.

Zoveel mogelijk hergebruikt

Aan de bestaande uitstraling van het gebouw zal weinig veranderen. De schil blijft intact, hoewel er wel extra ramen en een centrale entree aan worden toegevoegd. Ook wordt de kans aangegrepen om de buitenzijde te vergroenen met een gezamenlijke binnentuin en extra groen aan de voorzijde. Aan de indeling van het gebouw verandert wel heel wat, vertelt Van der Pol: “Die is gestoeld op een verslavingskliniek met kantoorruimtes, slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Dat is ongeschikt voor appartementen. We gaan het opnieuw opbouwen als twee- en driekamerappartementen met een eigen voordeur. We hergebruiken zoveel mogelijk materialen en ook de luchtbehandelingsinstallatie hebben we hergebruikt.”

Om de installaties op niveau te brengen, is niet veel nodig, omdat het om een jong gebouw gaat. De stadsverwarming wordt het belangrijkste verwarmingselement en er komen PV-panelen op de daken. Die worden aangesloten op de collectieve hoofdaansluiting.

Het plan is om in de toekomst PV-panelen te plaatsen op het dak, waarmee eventueel de (elektrische) huurauto’s opgeladen kunnen worden.

Slim omgaan met ruimte

Een grote uitdaging binnen het project is de kleine bouwplaats, vertelt Van der Pol. Een goed parkeer- en transportmanagement is van groot belang. Materialen worden bijvoorbeeld geleverd bij een bouwleverancier op het nabijgelegen industrieterrein. “Alles wordt zo effectief mogelijk aangeleverd en afgevoerd. Zo zorgen we voor zo min mogelijk verkeersoverlast en het is goed vanuit duurzaamheidsperspectief.” Onder het pand ligt een parkeergarage met tachtig parkeerplaatsen. Daarvan zullen er twee in gebruik blijven van Mitros, zodat hier twee deelauto’s geparkeerd kunnen worden. De Kruif: “Die zijn bedoeld voor de huurders van de appartementen. Via een app kunnen zij een auto reserveren. Het voordeel daarvan is dat we minder parkeerplaatsen hoeven te realiseren.”

Naar verwachting wordt het project eind dit jaar opgeleverd met in totaal zeventig appartementen. Twee blokken zullen tijdelijk verhuurd worden aan Stichting De Veste voor jongeren met een zorgvraag. Als zij een ander onderkomen hebben gevonden, worden de twee torens met 34 onzelfstandige eenheden omgebouwd tot 16 zelfstandige woningen. Het complex telt dan in totaal 86 woningen.  

Fraaie schoonwerkwanden

In opdracht van woningcorporatie Mitros transformeert Van Wijnen het voormalige centrum voor verslavingszorg aan de A.B.C.-straat in Utrecht tot een wooncomplex met 86 sociale huurappartementen. Omdat bewoners naast hun leef- en slaapvertrekken ook voldoende ruimte nodig hebben om bijvoorbeeld fietsen en andere spullen op te slaan, zijn in de parkeerkelder individuele bergingen gerealiseerd. De bergingen zijn opgebouwd met kalkzandsteen vellingblokken, die zijn verlijmd door Maco Lijmwerken uit Heeswijk-Dinther.

De parkeerkelder beschikte reeds over strak gevlinderde vloeren. “Bovendien had Van Wijnen de wanden van de voormalige technische ruimtes al afgebroken, de maatvoering verzorgd en kozijnen en profielen gesteld”, vertelt Wilco Driessen, directeur van Maco Lijmwerken. “Hierdoor konden wij onze werkzaamheden efficiënt en snel uitvoeren. Drie vakmannen hebben de schoonwerkwanden in slechts één week tijd opgebouwd.”

De A.B.C.-straat is niet het eerste project dat Maco Lijmwerken voor Van Wijnen uitvoert. Recent was de specialist ook betrokken bij de bouw van een appartementencomplex in Nieuwegein.

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Mitros, Utrecht

Architect 
MOKA Architecten, Haarlem

Hoofdaannemer 
Van Wijnen, Baarn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details