De Nederlandse gebouwarchitectuur wordt steeds uitdagender. “Onder andere door de grote woningnood en schaars beschikbare bouwgrond gaan steeds meer gebouwen de hoogte in plaats van de breedte in. Hierdoor gelden andere wind- en waterdichtheidseisen”, vertelt André Jansen, accountmanager bij Solarlux. “Bovendien zien we dat de wet- en regelgeving voor ventilatie, geluidwering en daglichttoetreding in dichtbinnenstedelijke gebieden steeds strikter en complexer wordt. Dit heeft ook gevolgen voor renovatie- en transformatieprojecten. Om te zorgen dat bewoners ook op geluidsgevoelige locaties prettig en comfortabel kunnen vertoeven, hebben wij een modulair balkonsysteem ontwikkeld die tevens dienst doet als isolatiebuffer en die meegaat in de prefab bouwen trend.”
In het Bouwbesluit worden specifieke geluidseisen gesteld aan woonomgevingen. Om aan deze eisen te voldoen, worden woningbouwprojecten van oudsher gerealiseerd op geluidsluwe locaties. Utiliteitsgebouwen zoals kantoren bevinden zich veelal aan de rand van deze locaties, waar zij dienst doen als geluidswal tussen de geluidsgevoelige en geluidsluwe zones. Omdat ruimte in Nederland steeds schaarser wordt, en de vraag naar woningen groter, wordt deze logische opzet steeds meer verstoord. “Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat oude en incourante kantoorgebouwen worden omgebouwd naar woningen”, weet Jansen. “Ook op geluidsgevoelige locaties, waarvoor specifieke voorzieningen noodzakelijk zijn. Hier spelen wij bijvoorbeeld op in met onze geïsoleerde Ecoline (HR++ glas) en Highline (triple glas) verdiepingshoge vouwwanden of vouwramen, die bovenop de bestaande borstwering geplaatst kunnen worden en die volledig voldoen aan de actuele energienormen. Dankzij de toepassing van speciaal reinigingsbeslag met ontgrendelingspennen kunnen bewoners zelf (van binnenuit) de buitenzijde van hun beglazing reinigen. Hierdoor kan bijvoorbeeld bespaard worden hangbakinstallaties en glazenwassers.”
Beschikken geluidsbelaste gebouwen over een balkon, dan is afsluiten met een schuifdraai- of schuifsysteem vaak niet voldoende. Met name omdat de natuurlijke ventilatie naar de achterliggende thermische schil in dit geval wordt onderbroken. “Bewoners kunnen weliswaar spuien om de vervuilde lucht op het balkon af te voeren, maar daarmee halen zij direct weer het geluid naar binnen”, weet Jansen. “Een vicieuze cirkel, die ons SL Modular balustradesysteem met Proline T draai-schuifsysteem op slimme wijze doorbreekt.”
Het modulaire SL Modular balustradesysteem met doorvalveilige borstwering en Proline T draai-schuifsysteem kan uitstekend geprefabriceerd en turnkey gemonteerd worden, vertelt Jansen. “Hierdoor kan ook flink op transportbewegingen en CO2-uitstoot bespaard worden. Waar de balkonbeglazing voorziet in een optimale geluidwering, zorgt een geïntegreerd Alara-Lukagro rooster voor een gegarandeerde, permanente ventilatie en geluidwering. Dankzij het gebruik van uiterst smalle profielen wordt een maximale daglichttoetreding en transparantie geborgd. Bovendien zijn bredere en hogere vleugelafmetingen mogelijk.”
Dankzij het SL Modular balustradesysteem met Proline T draai-schuifsysteem krijgen woningen als het ware een extra schil, waardoor bewoners zowel in het voor-, hoog- én naseizoen van extra woon- en leefruimte kunnen genieten, benadrukt Jansen. “Bovendien ontstaat een zogenaamde ‘tweede-huidgevel’, waardoor veel energie kan worden bespaard. Dit maakt onze oplossing ook zeer geschikt voor galerijflats, die als gevolg van de nieuwe BENG-eisen en Green Deal aanpak hun energieverbruik flink moet reduceren.”