Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van oud kantoor naar eigentijds Short Stay Hotel
De krappe bouwplaats met de torenkraan nog op het dak.

Van oud kantoor naar eigentijds Short Stay Hotel

In Den Haag werd een oud kantoorpand in het hart van Den Haag omgetoverd tot een nieuw hip Short Stay Hotel met 37 Short Stay eenheden. Om dit voor elkaar te krijgen, werden compleet nieuwe gevels, meerdere dakopbouwen, een lift en een nieuw balkon gerealiseerd.

Wie enigszins aandacht heeft voor de uitvoering van bouwprojecten, ziet onmiddellijk dat Aannemingsbedrijf G. Bruijnes hier een uitdaging had. De enige manier om voor de transformatie van het kantoorpand aan het Buitenhof een bouwplaats te creëren, was de gedeeltelijke afzetting van het plein voor het pand. Dit vormde de basis om het pand tot op de draagconstructie te strippen en vervolgens weer op te bouwen.

De appartementen zijn prachtig geworden.

Beperkte ruimte

“De logistieke uitdaging was inderdaad groot”, vertelt Peter Feijen, projectleider van Aannemersbedrijf G. Bruijnes. “Gezien de vele hijswerkzaamheden waren we aangewezen op een torenkraan. Deze moest vanwege het ruimtegebrek bovenop het dak geïnstalleerd worden. Dit moest bovendien middenin de nacht gebeuren, omdat dat het enige moment was waarop het elektriciteitsnet van de langsrijdende tram kon worden stilgelegd. En dan hadden we nog te maken met twee restaurants in het pand, een links en een rechts, die tijdens de bouwwerkzaamheden doordraaiden. De logistiek was echt een puzzel.”  

Lockdown

De coronalockdown – waardoor de twee restaurants tijdelijk moesten sluiten – werkte hier in het voordeel. Precies in deze periode legde Bruijnes boven het plafond van de restaurants de riolering aan voor de eerste en tweede verdieping. Tijdens de lockdown kon zij ongestoord de verdiepingsvloeren doorboren. Precies op het moment dat de lockdown werd opgeheven, was Bruijnes klaar met deze bezigheden.

Afwisselende gevelopbouw

De gevel werd opnieuw opgebouwd met HSB-wanden, voorzien van betonnen gevelelementen en aluminium gevelkozijnen. Per verdieping werden eerst de betonelementen geplaatst, zodat de kozijnen daarop gemonteerd konden worden. Feijen: “Aan de volgorde viel dus niet te tornen, terwijl de werkzaamheden werden uitgevoerd door verschillende onderaannemers. Dit vroeg om overleg en een strakke planning. Anderzijds vroeg de aansluiting op de belendende panden juist weer om creatieve oplossingen.”

De gevel werd opgebouwd met HSB-wanden, voorzien van betonnen gevelelementen en aluminium gevelkozijnen.

Uitbreiding liftschacht

Ook de torenkraan, die nog op het dak stond, in combinatie met de opbouw van de lift vroeg creativiteit. Tot voor de verbouwing ging de lift slechts tot de vierde etage en nu moest deze worden doorgetrokken naar de vijfde etage. “Maar daar waar de lift moest worden opgebouwd, stond de torenkraan”, vertelt Feijen. “We hebben toen eerst de oude lift gedemonteerd, vervolgens de kraan verwijderd en daarna de liftopbouw gemaakt. Dit was wel een behoorlijke tegenvaller voor onze medewerkers. Zij zaten weken zonder kraan en liften en moesten met behulp van takels en mobiele kranen de materialen op hun plek zien te krijgen.”

Over het resultaat is Feijen positief. “Aan de buitenzijde van het gebouw zijn de oorspronkelijke kleuren en belijningen in stand gehouden. Aan de binnenzijde zijn de entree, appartementen, gangen en het grote appartement op de vijfde etage prachtig geworden.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Porta Korza, Alphen aan den Rijn
  • Architect MBW Architecten, Delft
  • Constructeur IMd Raadgevende ingenieurs, Delft
  • Aannemer Aannemingsbedrijf G. Bruijnes, Alphen aan den Rijn
  • Gevelelementen MGB Cladding Systems, Waalwijk
  • Aluminium gevelkozijnen Lieftink Geveltechniek, Alphen aan den Rijn
  • Afbouw Eilers Afbouw, Maassluis
  • W-installateur Ponsioen Installatietechniek, Alphen aan den Rijn
  • E-installateur IGH, Hazerswoude
  • Bouwperiode mei 2021 – november 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details