Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Van oud industrieterrein tot shopping hotspot in 23 maanden

Op 26 november jl. opende Amsterdam The Style Outlets zijn deuren. Het outletcentrum in SugarCity, het terrein van de voormalige suikerfabriek in Halfweg, is in recordtijd gerealiseerd.

Ebbesotografie_UBA_Kerstkaart kopiëren
Het outletcenter by night.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Ebbes Fotografie

12 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wat nog geen twee jaar geleden een braakliggend stuk grond was, is nu een shopping hotspot met premium brands, nieuwe merken en horeca.

Amsterdam The Style Outlets is een project van het Spaanse vastgoedbedrijf Neinver. Het outletcenter van zo’n 20.000 vierkante meter bestaat uit bijna honderd winkels op een tweelaagse parkeergarage. In opdracht van Neinver verzorgde BBN het bouwmanagement. Common Affairs werd als architect bij het project betrokken, Zonneveld Ingenieurs als constructeur. De uitvoering was in handen van Bouwcombinatie De Nijs – UBA.

Bodemsanering

“Het definitief ontwerp van de architect en constructeur was ons vertrekpunt”, vertelt Arco Oussoren, bedrijfsleider namens de bouwcombinatie. “In november 2016 sloegen we de eerste damwand langs de ringvaart, één van de waterpartijen in de directe nabijheid van het outletcenter. Daarna moesten we wachten tot de grondeigenaar de bodem gesaneerd had. Die was vanwege het industriële verleden flink vervuild. In december 2018 ging de eerste paal de grond in.”

Draagkrachtige ondergrond

De aanleg van de parkeergarage, waarvan de onderste laag in bestrating werd uitgevoerd, had flink wat voeten in aarde. Gezien de ondergrond, een combinatie van veen en klei, was de kans op zettingen groot. Om de bodem draagkrachtiger te maken, werd deze dieper uitgegraven en voorzien van een zandpakket van 70 centimeter. Oussoren: “Dit moest afdoende zijn voor de bestrating en de afstempeling voor de eerste verdieping op de bestaande, onverharde ondergrond. Dit bleek echter niet overal het geval, waardoor we moesten voorbelasten. Ook plaatsten we stalen rijplaten om de druk te verdelen en stelconplaten ter plaatse van de poeren.”

De winkels worden omgeven door water. (Beeld: Ebbes Fotografie)

Tempo erin houden

Eind november moest het outletcenter open. Om die harde deadline te halen, was in de uitvoering een hoog tempo geboden. Dat dwong de bouwcombinatie tot bepaalde keuzes. Oussoren geeft een voorbeeld: “Voor de eerste en tweede verdieping hadden we 32.000 vierkante meter breedplaten ingekocht. Door de extra zettingen in de voorgaande fase schoof de planning iets op, waardoor ingekochte productietijd van de breedplaten in het gedrang zou komen. Om zeker te zijn van levering, besloten we de productietijd te benutten en de breedplaten tijdelijk op te slaan.” Ook bij de ruwbouw van de winkellaag, een gigantische staalconstructie met kanaalplaatvloeren, zette de bouwcombinatie alles op alles om het tempo vast te houden.

Zoveel mogelijk prefab

“Voor een snelle afbouw prefabriceerden we de gevels zoveel mogelijk”, zegt Oussoren. “Een flinke klus, aangezien de gevels uiteenlopende vormen en afmetingen hebben. Het grootste deel voerden we uit als kant-en-klare elementen, die we in de staalconstructie lieten zakken. De in metselwerk uitgevoerde geveldelen maakten we op locatie.” De Nijs en UBA waren tevens verantwoordelijk voor de installaties in de algemene ruimten en het kantoorgedeelte van het outletcenter. In de winkels bracht de bouwcombinatie alleen de sprinklers aan. De overige installaties, plus de winkelinrichting, gebeurde in nauw overleg met de betreffende partijen. Oussoren: “Met elkaar gaven we invulling aan het hoge kwaliteitsniveau en de BREEAM-ambities van de opdrachtgever.”

Mooie prestatie

Conform afspraak stelde de bouwcombinatie de winkelpanden acht weken voor de opening beschikbaar aan de huurders, zodat zij hun winkels konden afbouwen en inrichten. Op 10 november vond de oplevering van de algemene delen en kantoorruimten plaats. “In 23 maanden gingen we van niks tot wat er nu staat”, blikt Oussoren terug. “Een mooie prestatie.”   


Bouwinfo

Opdrachtgever
Neinver, Amsterdam

Architect
Common Affairs, Amsterdam

Aannemer
Bouwcombinatie De Nijs – UBA, Warmenhuizen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details