Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van kantoorpand naar bijzonder appartementencomplex
Plein 54 in Almere.

Van kantoorpand naar bijzonder appartementencomplex

Het voormalige Atrium-gebouw in Almere werd het afgelopen jaar getransformeerd naar een appartementencomplex met 48 woningen en twee commerciële ruimtes. Hoofdaannemer Mateboer Bouw startte in juni 2021 met de grootscheepse verbouwing van het pand dat voorheen dienstdeed als kantoor van de Gouden Gids. In maart 2022 wordt het opgeleverd.

De entree van het pand.

Plein 54 is een bijzonder complex met een ronde vorm. Alle appartementen komen uit op de centrale as van het gebouw en op de begane grond bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte. Tijdens de verbouwing werd van boven naar beneden gewerkt, vertelt projectleider en werkvoorbereider Rutger Beekman van Mateboer Bouw. “We begonnen met het aanleggen van het dakterras. Daarna konden we binnen beginnen met slopen.”

Op de bovenste verdieping werden negen woningen gerealiseerd met twee of drie slaapkamers, op de eerste en tweede verdieping vijftien woningen, waaronder enkele studio’s en tweekamerappartementen. Op de begane grond werden negen kleinere woningen gerealiseerd, evenals twee commerciële ruimtes en een fietsenstalling. Afgelopen januari was de verbouwing op bouwkundig vlak grotendeels klaar en in de tweede week van 2022 startten de nutsbedrijven met de aanleg van de benodigde aansluitingen. Vervolgens konden de plafonds en de wanden in de gangen afgewerkt worden. Eind maart wordt het pand opgeleverd aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) en vervolgens aan de kopers.

Afwerking van de binnenzijde.

Vliegende start

De transformatie van kantoor naar appartementencomplex verliep soepel, vindt Beekman. “Bij een transformatieklus heb je altijd een vliegende start, want de basis staat al. Aan het eind van de tweede week liepen er al dertig mensen rond van vijf of zes verschillende partijen. Dat betekent wel dat je als projectleider goed voorbereid moet zijn om alles goed af te kunnen stemmen. Ondanks dat het een vrij nieuw pand was, bleek toch veel van het leidingwerk en zelfs de betonconstructie, anders te zijn gemaakt dan op de tekening stond. Dan moesten we dus beslissingen nemen, terwijl we al volop in beweging waren.”

Het dakterras.

Toch verliep de bouw soepel, mede dankzij een online keep your promise-planning. Daarin konden alle onderaannemers aangeven wanneer zij hun werk hadden afgerond, zodat er controle kon plaatsvinden en de volgende partij aan de slag kon. Daarnaast was er elke twee weken een werkvergadering met de projectleiders van de verschillende bedrijven. 

Leidingwerk op de tweede verdieping.

Uitdaging

Tijdens de bouw kwamen de bouwers toch nog voor een uitdaging te staan. “In het pand lag een massieve betonvloer van drie meter brede platen, elk voorzien van 22 strengen voorspanwapening. We moesten per verdieping 150 gaten in de vloer boren en dat zonder teveel van die wapening te raken: we mochten maximaal zes van de 22 strengen doorbreken om geen vloersterkte te verliezen. Daar kwam veel meetwerk bij kijken. Het was een opluchting toen dat gelukt was.”

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Het complex is aangesloten op stadsverwarming en voorzien van een geavanceerd systeem voor balansventilatie. Dat kan koelen, verwarmen en warmte verdelen. Daarmee kan de temperatuur in de zomer een paar graden verlaagd worden. Naast het dakterras is er op het dak ook een daktuin, voorzien van een substraatlaag met beplanting. Zo wordt water gedoseerd afgevoerd en het biedt ook verkoeling op hete dagen.

Bouwinfo

Opdrachtgever
BPD Ontwikkeling

Architect
BDG Architecten

Hoofdaannemer
Mateboer Bouw

Afbouw
SlukomSloop- en boorwerk Kwakkel

Installateur
Hulstflier


Projectinfo

Geluidsabsorberende gevelschermen

Plein 54 was eerst een kantoorpand en is inmiddels getransformeerd naar een appartementencomplex. Achter het gebouw loopt een spoorlijn, die geluidsoverlast veroorzaakt. Voor kantoorpanden gelden echter andere geluidsnormen dan voor woningen. Er moest dus een oplossing komen om de geluidsoverlast binnen te beperken. Zonder deze maatregelen is namelijk geen bewoning mogelijk.

Mview+ is leverancier van transparante glasoplossingen die het comfort van het binnenklimaat verhogen, op het gebied van geluid en warmte, zoals balkonbeglazing en achterzetramen. Bij dit project bood het bedrijf uitkomst met de Silent Air Gevelschermen. Directeur Waldo Duin van Mview+: “We plaatsten twintig innovatieve en duurzame schermen. Deze zijn gemonteerd voor de draaiende delen van de raamkozijnen om onder de grenswaarde van 55 dB te blijven. De schermen zijn voorzien van een geluidsabsorberende coulisse waarbij de geluidwering toeneemt wanneer de ramen openstaan. Zo hebben alle woningen een geluidsluwe gevel en kunnen bewoners toch ventileren. Dit product hebben we zelf ontwikkeld.”

De schermen worden prefab geproduceerd in de fabriek van Mview+ en vervolgens gemonteerd. Ze zijn te gebruiken voor zowel nieuwbouw-, renovatie- als transformatieprojecten. Alle producten van Mview+ bestaan voornamelijk uit glas en worden zo ‘puur’ mogelijk, met minimale toevoegingen, toegepast in projecten.

Snel schakelen dankzij flexibele schil

Afbouwbedrijf Slukom is gericht op het herinrichten van kantoren en de transformatie van kantoren naar woningen. Bij de verbouwing van Plein 54 verzorgde het bedrijf de binnenwanden, woningscheidende wanden, gipsplafonds, ondervloeren en brandwerende scheidingen, evenals de isolatie tussen de bergingen en de woningen erboven.

“We gaan graag naast de opdrachtgever zitten om samen het meest ultieme en efficiënte plan te maken”, vertelt directeur Marc Rolink van Slukom. “Ook bij dit project trokken we vanaf het begin samen op met Mateboer Bouw. We werken vaker samen en dat bevalt goed.”

Om een beeld te geven: voor dit project verwerkte Slukom bijna 15.000 m2 aan gipswand, 6.000 m2 aan isolatie en 25 km aan metalstud profiel voor de wanden. Grote problemen kwam het afbouwbedrijf niet tegen. Rolink: “Alleen de logistiek is wel altijd een issue. Daarom hebben wij goede afspraken met een leverancier die op locatie levert en die ook het transport op de locatie verzorgt, zowel horizontaal als verticaal.”

Projecten waarbij Slukom betrokken is variëren van klein naar groot. Rolink: “We werken met een team van veertig mensen, waarvan de helft bij ons in dienst is en de rest flexibel inzetbaar is.
Daardoor kunnen we snel schakelen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details