Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van energielabel F naar A!

Van energielabel F naar A!

De isolatie-eisen die gesteld worden in de bouw zijn hoog. Goede isolatie, een hoge luchtdichtheid en het beperken van koudebruggen zijn daarin de belangrijkste stappen. De 353 woningen in de Utrechtse wijk Lombok krijgen een grote make-over. Alle woningen krijgen een upgrade van energielabel F naar gemiddeld energielabel A. Faay Vianen leverde de plafonds en W’all-in-One® PG60 na-isolerende voorzetwanden.

Dampremmende folie voorkomt fouten

W’all-in-One® biedt een hoge thermische isolatie bij een minimale dikte, mét een blijvend thermisch rendement. Dit systeem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De PIR-plaat heeft aan beide zijden een dampremmende folielaag. Dat is handig, omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen daarvan. Dit ‘totaalsysteem’ is makkelijk te verwerken en draagt zeker bij aan een vermindering
van faalkosten.

60 minuten brandwerend

Dat er ook voor het Faay GP22 VO plafondsysteem is gekozen, is meer dan logisch. Het plafond heeft een geluidsisolatie van 55 dB. Aanbrengen van een verlaagd plafond heeft daarbij als voordeel dat naast geluidsverbetering ook de brandwerendheid van de vloerconstructie wordt verhoogd. In deze wijk beschikken de bovenliggende woningen nog over een houten verdiepingsvloer. De brandconstructie  van het plafond dient zodanig te zijn dat deze een weerstand heeft tegen branddoorslag en brandoverslag van minimaal 60 minuten. Het plafond garandeert zo een veilige vluchtroute voor bewoners in de bovenliggende woning.

Op lengte aangeleverd

Vanwege het grote volume kan Faay in dit project de panelen op maat produceren. Ook de grondstoffen zijn door de leveranciers op maat geproduceerd en geleverd.  Een aanzienlijke besparing in aanschafkosten, arbeidstijd, materiaalkosten en (zaag)afval is het resultaat. Zo treedt er nergens in de keten materiaalverlies op, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Comfortabel wonen

Het prefab totaalsysteem in combinatie met de montagesnelheid zorgt voor minimaal bouwoverlast voor bewoners. Dankzij deze renovatie voldoen de huizen straks weer helemaal aan de eisen van deze tijd. En dat is belangrijk voor de (toekomstige) bewoners. De woningen gaan van energielabel F naar gemiddelde label A en zijn duurzamer, gezonder en veiliger. Daarbij profiteren bewoners in de toekomst van een flinke besparing op de energielasten en zitten ze er ook nog eens warmpjes bij!

Dankzij deze renovatie voldoen de huizen straks weer helemaal aan de eisen van deze tijd.

Huurwoningen in zelfbeheer

Tijdens het voortraject is een proefwoning gerealiseerd om de principe-aanpak te testen en bewoners een indruk te geven betreft de geplande renovatiewerkzaamheden. Na het grootschalige onderhoud worden de woningen door Bo-Ex overgedragen aan de bewoners in zelfbeheer. De bewoners gaan hun eigen wooncomplex bestaande uit verschillende woonblokken en straten zelf onderhouden en sociaal beheren.


Projectinfo

Hoofdaannemer werkt samen met co-maker voor werkzaamheden aan de buitenschil

Voor verschillende werkzaamheden aan de buitenschil van de woningen in de wijk Lombok schakelde aannemer Plegt-Vos een co-maker in. Zoals wel vaker koos ze voor GB&O uit Houten, dat kan terugvallen op een jarenlange ervaring en expertise in het onderhouden en renoveren van de complete buitenschil: metsel- en voegwerk, dakwerken, onderhoud en renovatie van kozijnen, schilderwerken en verduurzaming.

“Voor ons is een goede start al het halve werk. Daarom luisteren we eerst naar onze opdrachtgevers en denken we met hen mee om tot een goed resultaat te komen”, stelt directeur Marcel Vink. “Als co-maker voor Plegt-Vos renoveren we ongeveer 350 woningen in de wijk Lombok. We vervangen kozijnen, herstellen het metselwerk, repareren scheuren en vervangen gevelankers. Tevens monteren we de na-isolerende voorzetwanden en brandwerende plafonds, inclusief de bijhorende aftimmeringen. Daarvoor maken we gebruik van respectievelijk het W’all-in-One® PG60 systeem en het GP22 VO plafondsysteem van Faay. Beide oplossingen hebben we vooraf tot in de kleinste details met onze opdrachtgever Plegt-Vos en leverancier Faay bekeken.”

GB&O heeft intussen al meer dan 40 woningen in de wijk opgewaardeerd. Deze opdracht is opgedeeld in 78 fases, die naadloos in elkaar overlopen en ruim 2 jaar in beslag zullen nemen, tot midden 2022.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details