Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van der Valk hotel Zuidas, Amsterdam | Een spraakmakend gebouw op een spraakmakende plek

Van der Valk hotel Zuidas, Amsterdam | Een spraakmakend gebouw op een spraakmakende plek

In het werk gestort beton, met de uitstraling van prefab 

Van der Valk bouwt aan de uiterste oostkant van de Amsterdamse Zuidas een nieuw hotel. Hiermee tekent zij meteen voor een hotel met een bijzondere vorm. De kavel loopt namelijk in een scherpe punt en het hotel bestrijkt precies de hele kavel.

Wiel Arets Architects heeft voor het Van der Valk hotel een markant ontwerp gemaakt, dat straks de oostelijke entree van de Zuidas vormt. Op de begane grond komt de entree met een brasserie. De eerste vier lagen bieden parkeergelegenheid voor 143 auto’s. Daarboven komen de hotellobby en een restaurant en de zesde verdieping is bestemd voor conferenties en vergaderingen met daarbij een dakterras. De zeven volgende lagen worden gevuld met hotelkamers.

Ultrastrak en extra dun
In de eerste zes bouwlagen wordt de constructie opgebouwd met traditioneel gestort beton; in het hotelgedeelte wordt prefab beton toegepast. “In het onderste gedeelte wil de architect de betonvloeren dun en zichtbaar houden, ook al hebben we hier te maken met grote overspanningen”, vertelt Mark Moerdijk, projectcoördinator van Pleijsier Bouw. “Daarom is niet gekozen voor traditionele bewapening, maar voor spankabels in het beton. Die kabels worden aangespannen als het beton op sterkte is. Het resultaat is een supersterke, slanke vloer. De deskundigheid voor deze techniek is uit alle windstreken ingevlogen. Om verzekerd te zijn van een ultrastrak oppervlak, worden de gekantrechte platen slechts één keer gebruikt. Het in het werk gestorte beton heeft hierdoor de uitstraling van prefab.”

Van der Valk hotel Zuidas25

Organisch gevormde kolommen
Waar kolommen in de regel vierkant zijn, heeft Wiel Arets Architects gekozen voor organisch gevormde kolommen. Het is de bedoeling dat de vriendelijk gevormde kolommen in de onderste zes bouwlagen een lobby-gevoel creëren. “Om de kolommen te voorzien van de gewenste organische vorm is met de hand een bekisting gemaakt”, vertelt Moerdijk. “Elke bouwlaag telt zo’n 35 kolommen, dus in totaal gaat het om ruim 200 stuks.”

Een zware transitievloer
Op dit moment is de ruwbouw van vier lagen gereed en bereidt Pleijsier Bouw zich voor op de overstap naar het prefab-gedeelte. Moerdijk: “Een enorme dikke prefab betonvloer – de ‘transitievloer’ – vormt straks de basis voor het hotelgedeelte. Deze transitievloer is bijna een meter dik. Voor de voorspanning in de vloeren werkt de constructeur samen met een specialist op dit gebied. De vloer verkeert nu in de engineeringsfase.”

Van traditioneel naar prefab
Centraal in de commerciële lagen komt een in het werk gestorte betontrap. De trap krijgt een draai en vormt de eyecatcher van het gebouw. Na plaatsing wordt de trap gestuct en met natuursteen bekleed. “Het wordt een spraakmakend gebouw op een spraakmakende plek”, besluit Moerdijk. “We bouwen hier te midden van de kantoorgebouwen met minimale ruimte voor de plaatsing van materieel en materialen. Dat betekent dat alles just-in-time aangeleverd moet worden.” 

“De eerste bouwlagen hebben extra tijd en aandacht gevraagd door de traditionele bouwmethode. Zodra we zijn overgestapt op prefab beton, loopt het bouwtempo op en klimt het gebouw in rap tempo de hoogte in. Medio 2019 ronden we de ruwbouwfase af en volgt een half jaar afbouw tot eind 2019. De fijne afbouw – zoals interieur, behang en sauswerk – neemt Van der Valk zelf voor haar rekening.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details