Van der Valk hotel Zuidas
01:45
25-01-2019

Van der Valk hotel Zuidas, Amsterdam | Een spraakmakend gebouw op een spraakmakende plek

In het werk gestort beton, met de uitstraling van prefab 

Van der Valk bouwt aan de uiterste oostkant van de Amsterdamse Zuidas een nieuw hotel. Hiermee tekent zij meteen voor een hotel met een bijzondere vorm. De kavel loopt namelijk in een scherpe punt en het hotel bestrijkt precies de hele kavel.

Wiel Arets Architects heeft voor het Van der Valk hotel een markant ontwerp gemaakt, dat straks de oostelijke entree van de Zuidas vormt. Op de begane grond komt de entree met een brasserie. De eerste vier lagen bieden parkeergelegenheid voor 143 auto’s. Daarboven komen de hotellobby en

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Egbert de Boer
Projectinfo

Betonvloeren met naspanwapening maken het gebouw lichter
Het betonskelet voor het Van der Valk hotel – van de fundering t/m de zevende verdiepingsvloer – wordt gerealiseerd door Van Muijen Betonbouw. Zij kreeg de opdracht gegund, omdat zij in haar voorstel het bestaande constructieve plan wist te verbeteren. “We stelden voor om naspanwapening toe te passen in de vloeren”, vertelt Sam Korrel van Van Muijen Betonbouw. “In deze vloeren worden kabels meegestort, die later op spanning worden gebracht. Hierdoor konden we de vloeren slanker construeren en was minder traditionele wapening en beton nodig. Ook het gebouw in totaal werd hierdoor lichter.”

Van Muijen Betonbouw levert het beton inclusief bekisting, wapening, tijdelijke ondersteuningen en betonpompen. De eerste zeven lagen hebben een kolommenstructuur met gestorte kernen en in het werk uitgetimmerde en gestorte vloeren. Omdat de parkeerlagen volledig in het zicht blijven, zijn de eisen voor het betonwerk hoog. Korrel: “Hiervoor hebben we in het voortraject duidelijke afspraken gemaakt met de architect. We hebben samen het plaatpatroon en het betonmengsel besproken. Tot nu toe zijn alle partijen dik tevreden over de kwaliteit van het betonwerk.”

Van der Valk hotel Zuidas

De transitievloer – de verdiepingsvloer die de eerste zeven lagen scheidt van het hotelgedeelte – is 900 mm dik. Hier wordt tevens de overstap gemaakt van de kolommenstructuur in combinatie met de natte vloeren naar het prefabbetonsysteem van nog eens zeven bouwlagen. “Deze vloer wordt een uitdaging”, weet Korrel nu al. “Een vloer van 900 mm dik op een hoogte van 30 m vereist een serieuze aanpak. Zo zal een tijdelijke ondersteuningsconstructie gerealiseerd moeten worden. Dit specialistenwerk voeren we uit in samenwerking met één van onze vaste bouwpartners.”


‘Organische kolommen, exclusief en kolossaal’
Voor prefab betonproducent Holcon zit de eerste helft van het werk voor het Van der Valk-hotel erop. Zij heeft voor de eerste zes bouwlagen zeer exclusieve kolommen geproduceerd. Vanaf de zevende verdieping gaat het meer om standaardwerk. 

“Het ontwerp voor de kolommen op de eerste zes bouwlagen was bijzonder”, vertelt Jan Heite, projectleider van Holcon. “Om de organische structuur in de kolommen te kunnen aanbrengen, hebben we speciale mallen laten maken. Deze hebben we eerst ingezet voor een monsterelement van een halve meter hoog. Pas nadat het monsterelement was goedgekeurd, hebben we de productie van de hele serie ingezet.” De afmetingen die voorkomen in deze serie zijn indrukwekkend. De breedtes van de kolommen variëren van 400 x 400 millimeter tot 850 x 850 millimeter, waarbij de grootste kolom een lengte heeft van ruim vijf meter. Hierdoor bereiken sommige kolommen een gewicht van meer dan tien ton. “In verband met de krappe bouwplaats moesten deze ook nog allemaal just-in-time worden aangeleverd.” 

Van der Valk hotel Zuidas

Hoog bouwtempo
Vanaf de zevende verdieping levert Holcon de prefab wanden, vloeren, ‘kleine’ kolommen en een Z-element dat langs de complete gevel van het gebouw wordt geplaatst. In de vloeren wordt de afvoer van de riolering mee gestort. In totaal gaat het om zeventig verschillende vloertypes, waarbij de sparingen en wapening steeds op andere plaatsen zitten. Heite: “We hebben nu één bouwlaag helemaal uit geëngineerd. Daarna is het een kwestie van herhalen. Hiermee behalen we het hoge bouwtempo dat in dit project vereist is. De dertiende verdieping – met het penthouse, is weer afwijkend. Hiervoor moeten de betonelementen nog worden geëngineerd.”

Facts & Figures

  • 1720 elementen
  • 21.500 m³ beton
  • 425 ton wapening
Van der Valk hotel Zuidas

Organisch bouwen aan de Zuidas.

Stedenbouw partners

SkantraeWPS Parking Systems