2019_07_04-preco-locatie_031-kopieren

Vervoer van de prefab betonnen elementen vanaf de fabriek van Preco in Apeldoorn naar de bouwplaats in Schiedam.

01:09
25-05-2020

Valk Exclusief kiest voor combinatie van tunnelgietbouw en prefab beton

In Schiedam wordt druk gebouwd aan een nieuw Valk Exclusief hotel, dat verspreid over 16 verdiepingen 179 hotelkamers, 9 suites, een restaurant, een skybar met wellness en zwembad en 14 multifunctionele zalen zal huisvesten. De constructie van het 65 meter hoge gebouw betreft een combinatie van tunnelgietbouw en geprefabriceerde betonelementen, die in opdracht van aannemer Van Omme & De Groot door Preco worden geëngineerd, geproduceerd en geleverd. Van de stabiliteits-/liftkern tot en met de spouwbladen, kolommen en balkons.

“De balkons worden op ons advies geleverd met aangestorte borstweringen, waarop in onze fabriek in Apeldoorn al de steenstrips worden verlijmd”, vertelt Theo Kool, commercieel directeur van Preco. “Hierdoor kunnen de complete balkons in slechts één hijsbeweging gemonteerd worden. Achteraf lijmen, metselen of stuken is niet aan de orde, waardoor niet alleen eenvoudiger, maar ook sneller gebouwd kan worden. Zonder in te boeten aan kwaliteit.’

20200116_162458-kopieren

Aan het begin van het project heeft Preco een kick-off sessie georganiseerd met de hoofdaannemer, hoofdconstructeur en eigen constructeur (Van Boxsel Engineering), om de wensen, eisen en mogelijkheden voor dit project te bespreken, vertelt Kool. “Op basis van de bouwkundige en constructietekeningen van de aannemer en hoofdconstructeur werkt onze interne tekenkamer alle productietekeningen uit. Volledig in 3D/BIM, waarna de modellen via IFC worden ingeladen in ons ERP-systeem. Waar mogelijk produceren we onze prefab betonproducten op kanteltafels, waarbij de hoofdmaatvoeringen middels een speciale lasertechniek op de tafels worden geprojecteerd. Hierdoor kunnen we nog maatvaster produceren. Voordat onze prefab betonproducten de fabriek verlaten, ondergaan ze een strenge kwaliteitscontrole.”

In tegenstelling tot de spouwbladen, kolommen en balkons zou de stabiliteits-/liftkern aanvankelijk in het werk worden gestort, maar op advies van Preco is hiervan afgeweken. “Samen met onze constructeur hebben wij een voorstel voor prefab betonproductie gedaan, dat door de aannemer is overgenomen”, aldus Kool. “We hebben het ontwerp vervolgens in eigen beheer omgezet, zonder dat de aannemer hier nog omkijken naar had. Dat werd zeer op prijs gesteld.”

Net na de zomer worden de laatste prefab beton­elementen door Preco geproduceerd en naar de bouw vervoerd, waar Van Omme & De Groot de montage verzorgt.  

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Van Omme & De Groot en Preco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

20200206_122730-kopierenbuildingholland2020-1mb-kopieren