01:29
22-10-2015

Utrecht | Onderdoorgang station Vaartsche Rijn

Fotowerken sieren onderdoorgang station Vaartsche Rijn
Het Randstadspoor, dat hoogfrequente treinverbindingen faciliteert binnen de Utrechtse regio, is een nieuw station rijker: station Vaartsche Rijn. Het station, dat over de Vaartsche Rijn is gebouwd, ligt zo’n zes meter boven straatniveau en wordt door verschillende media een ‘civieltechnisch kunstwerk’ genoemd. Vides maken daglichttoetreding en visueel contact met de perrons mogelijk. Het plaveisel wordt uitgevoerd in natuursteen en de wanden van de trapopgangen afgewerkt met licht glasmozaïek. De onderdoorgangen zijn voorzien van prachtige fotowerken.

Qpanel is een innovatieve oplossing van P&P Grafimedia en is toepasbaar op vrijwel alle plaatmaterialen. Zowel voor interieur exterieur gebruik en in ieder gewenst design. Het ontwerp wordt hierbij geïntegreerd in het plaatmateriaal van Plastica, waardoor een homogene plaatopbouw ontstaat die voldoet aan de vereiste norm in elke omgeving. De kracht van Qpanel is dan ook dat architecten en opdrachtgevers niet meer vanuit het materiaal hoeven te denken, maar vanuit het ontwerp. Na het freeswerk zijn de panelen in ruim een week gemonteerd op een reeds aangebracht regelwerk.

Duurzaamheid, kwaliteit en snelheid
Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat ProRail gekozen heeft om Qpanel toe te passen in de onderdoorgangen van station Vaartsche Rijn. Omdat de fotowerken gepasseerd moesten worden door de renners van de Tour de France, was er slechts een doorlooptijd van acht weken voor het gehele traject. Duurzaamheid, hoge decorkwaliteit en snelheid waren gewenst.

In opdracht van ProRail en de gemeente Utrecht maakte Frans Hofmeester een reeks van negentien fotowerken voor de onderdoorgangen, die op plaatmateriaal van Plastica zijn aangebracht. De Qpanel panelen voldoen uitstekend aan de gestelde normen in deze omgeving.

Handen
Bijzonder aan dit kunstproject is dat buurtbewoners van begin af aan actief betrokken zijn geweest bij de realisatie van de panelen. Sterker nog: de handen van een aantal buurtbewoners zijn in de fotowerken verwerkt, in combinatie met bloemen, in een spannend spel van vorm, kleur en licht.

Projectbegeleiding
De communicatie was een essentieel onderdeel in het pre-proces. Ondersteuning geven aan de opdrachtgever met directe lijnen naar de architect en kunstenaar, bleek van groot belang. Het team van specialisten gaf advies en begeleiding in de transformatie van ‘beeldscherm’ naar daadwerkelijke grootte, waarin allerlei aspecten waaronder resolutie, kleurruimte en profilering aan bod kwamen. Voordat overgegaan kon worden tot de productie, is er een mock-up gemaakt op locatie, waarbij een fotowerk op de panelen zowel bij daglicht als bij avond werd beoordeeld, in combinatie met de kunstmatige verlichting. Na akkoord zijn de fotowerken verdeeld over de bruto panelen, zodanig dat het beeld na het uitfrezen exact doorloopt in de dilatatievoeg.

 

Projectomschrijving
Locatie Station Vaartsche Rijn
Omschrijving Kunstinpassingen onderdoorgangen Bleekstraat en Albatrosstraat
Omvang 19 fotowerken
Systeem/materiaal Qpanel Exterieur

Stedenbouw partners