Unidek SIPS gevelsysteem Genmab Utrecht
01:22
13-06-2017

Utrecht | Genmab: Prefab elementen als basis voor verticaal gelede gevels

Na de Life Science Incubator is het Genmab Research & Development Center het tweede project op het Science Park Utrecht waar het Unidek SIPS gevelsysteem is toegepast. Het unieke gevelsysteem maakt een eenvoudige en goedkope realisatie van hoge isolatiewaarden mogelijk én biedt een ongekende vrijheid in ontwerp en afwerking. Rolf Pennings van Unidek SIPS geeft tekst en uitleg over de prefab oplossing om een gevel te vullen en te isoleren.

Genmab is een internationaal opererend biotechbedrijf en een belangrijke wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen, met vestigingen in Denemarken, Nederland en de Verenigde Staten. Het nieuwe Research & Development Center in Utrecht sluit aan bij de wens van Genmab om ruimten te creëren waar (inter)nationale wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp van cepezed kenmerkt zich door een open structuur met overspanningen van zestien meter en lange zichtlijnen. Het gebouw bestaat uit twee ten opzichte van elkaar verschoven beuken met verticaal gelede gevels.

831 prefab SIPS-elementen
Het staalbouwskelet van het nieuwe gebouw is voorzien van verticaal aangebrachte Unidek SIPS-gevelelementen. Deze worden bekleed met aluminium panelen en afgewisseld met glasgevels. “De 831 prefab gevelelementen vertegenwoordigen een totale oppervlakte van 1.400 m2 en hebben een Rc-waarde van 4.5”, zegt Rolf Pennings. “Unidek SIPS is een dampopen systeem, constructief zeer sterk en fungeert in dit project als drager van kozijnsystemen en gevelbekleding. De basis is een sandwichpaneel met een kern van EPS Platinum, voorzien van vier geïntegreerde verstijvers van 44 mm hoog en 44 mm breed. Zowel de binnen- als buitenzijde is voorzien van een 12 mm spaanplaat P5. Een gevel van Unidek SIPS-elementen is licht in gewicht maar tegelijkertijd zeer sterk en hoogisolerend. Groot voordeel daarbij is de geringe totaaldikte, waardoor er netto meer vloeroppervlakte overblijft voor de eindgebruiker. Ander interessant voordeel van de combinatie laag gewicht/hoge sterkte is dat er grote bouwhoogtes – tot wel honderd meter – mee worden bereikt. Uiteraard voldoet Unidek SIPS aan het Bouwbesluit (KOMO-gecertificeerd) en is het systeem ook DUBOkeur gecertificeerd, een keurmerk voor duurzaam bouwen wat bewijst dat een product tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort.”

BREEAM ‘Excellent’
Hoofdaannemer van het nieuwe Genmab Research & Development Center is Dura Vermeer, gevelbouwer De Groot & Visser is samen met dochter Norwin BV verantwoordelijk voor de realisatie van de gevel. Het casco wordt medio 2017 opgeleverd waarna de uitvoering van de inrichting start. De ingebruikname staat gepland voor eind 2017. Het moet één van de eerste BREEAM ‘Excellent’ laboratoria van Nederland worden.

Tekst | Roel van Gils    Beeld | Leon van Woerkom – Cepezed

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

JET Vario ThermUitbreiding Metis Montessori Lyceum Amsterdam