Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Urban Mining: Cradle to Cradle aanpak voor infrastructurele projecten

Verborgen rijkdommen in onze steden: urban mining is het proces waarbij zeldzame materialen worden teruggewonnen uit afgedankte producten.

Coverkopie

9 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Denk aan de enorme voorraad zeldzame metalen die in oude apparatuur te vinden is. Hergebruik van deze materialen voorkomt natuurlijke uitputting door intensieve mijnbouw en het transport over grote afstanden. Naast dit milieutechnische voordeel is het hergebruik van materialen ook economisch interessant. Drees & Sommer heeft samen met EPEA de Asset Management tool Urban Mining, powered by Cradle to Cradle ontwikkeld, een circulaire aanpak voor infrastructurele bouwwerken.

Beton, zand, mergel, klei, steen en hout zijn uitstekend herbruikbaar. Bouwmaterialen toegepast in infrastructurele werken zoals bruggen, viaducten en snelwegen kunnen bij sloop van die bouwwerken worden teruggewonnen. Het team Smart Infrastructure van Drees & Sommer en EPEA hebben de handen ineengeslagen en zien verouderde infrastructurele werken als bron van materialen voor nieuwe bouwwerken.

Bouwwerken als materialenbank

EPEA is de grondleggende organisatie achter het Cradle to Cradle® concept (C2C). Samen met Drees & Sommer ontwikkelt EPEA oplossingen voor de hele waardeketen om niet alleen de negatieve footprint te verminderen, maar zelfs een positieve invloed te creëren op mens, milieu en maatschappij. Michael Moradiellos is teamleader Real Estate bij EPEA Benelux. ”Meer dan de helft van de exploiteerbare materialen bevindt zich bovengronds, opgeslagen in onze gebouwen en infrastructuren. Het is tijd om die voorraad intelligent te gaan beheren.”

Materialenpaspoort

Hoe werkt de Asset Management tool voor infrastructurele Urban Mining? Nick Waterman, teamleader Smart Infrastructure bij Drees & Sommer Netherlands legt uit: “Van elk bouwwerk wordt een 3D model gemaakt waarbij data zoals locatie, bouwjaar, oppervlak en inhoud worden vastgelegd in een database. Alle toegepaste grondstoffen en materialen worden geïnventariseerd en geverifieerd door middel van kernboringen en laboratoriumonderzoek, waarna een Materialenpaspoort wordt opgesteld.”

Bij toekomstige renovatie of sloop van het bouwwerk kunnen de grondstoffen en materialen op basis van alle beschikbare informatie eenvoudig worden ‘gedolven’ en opnieuw worden ingezet. Deze herwonnen materialen zijn inzetbaar binnen het eigen projectenportfolio van de asset eigenaar of kunnen als grondstof worden verkocht aan derden. ”Onze samenwerking met Madaster op internationaal niveau stelt ons in staat om grote hoeveelheden gegevens en projecten te beheren. Met deze toegang tot een bron aan informatie zijn wij in staat onze opdrachtgevers optimaal te adviseren over circulaire mogelijkheden voor hun onroerend goed.”

Economisch, procesmatig én milieukundig gezond

Circulair bouwen heeft een positieve invloed op organisaties. Deze impact ontstaat door een functioneel, gezond, modulair en demontabel ontwerp dat kosten verlaagt, inzicht geeft in de levenscyclus van het bouwwerk en de restwaarde verhoogt.

Meer informatie

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details