Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Up Mountain | Composiet bewijst authenticiteit als balkonbekleding

Up Mountain | Composiet bewijst authenticiteit als balkonbekleding

De expressieve vorm van appartementengebouw Up Mountain in Amstelveen is grotendeels te danken aan de grote omgaande balkons en terrassen. De balkonranden, balkonplafonds en gevelkolommen zijn vervaardigd uit composiet. Dit relatief nieuwe materiaal geeft hiermee zijn visitekaartje af in de bouwsector.

De balkondelen zijn ontwikkeld en geproduceerd door Indupol International NV, marktleider in de vervaardiging van glasvezelversterkte composiet producten in de automotive, railway en agrarische sector. “Sinds een jaar of vijf zijn we ook actief in de bouw”, vertelt Werner Hulstaert van Indupol. “In deze branche gaan we heel selectief te werk. We werken het liefst alleen aan projecten mee waarin we de authenticiteit van composiet kunnen laten zien. Dat is nog niet zo eenvoudig. Veel bouwbedrijven zien composiet nog als vervanging van een ander materiaal.”

Parameters
“Wij checken een bouwproject altijd op drie parameters”, vervolgt Hulstaert. “Het moet voldoende repetitie bevatten, een typische vorm hebben en het moet gebaat zijn bij het lage eigen gewicht van composiet. Eerder uitgevoerde bouwprojecten die aan deze parameters voldeden, zijn Sijthoff en Eurojust in Den Haag. Voor beide gebouwen vervaardigden we de gevelbekleding.” Ook de balkonbekleding van Up Mountain voldoet aan de parameters. Met name het lage eigen gewicht van het composiet is belangrijk, omdat het appartementengebouw op de bestaande fundering van een parkeergarage steunt. 

Overstap naar composiet
“Het voortraject van Up Mountain was voor ons best spannend”, zegt Hulstaert. “Het ontwerp was oorspronkelijk bedacht in architectonisch beton, maar dat bleek te zwaar. Voor de architect was het een behoorlijk grote overstap naar composiet. Het appartementengebouw moest één geheel vormen met de onderliggende parkeergarage en het aangrenzende warenhuis Hudson’s Bay. Het warenhuis is uitgevoerd in architectonisch beton en daar moest het composiet in kleur en vorm op aansluiten. Op basis van zijn vertrouwen in ons, waagde de architect de sprong. Toen hij zag dat composiet de beste oplossing was voor zijn ontwerp, ging hij achter het product staan en raakte het proces in een stroomversnelling.” De balkondelen worden zo veel mogelijk uit één stuk gemaakt en hebben een niet van echt te onderscheiden betonlook. De elementen krijgen een standaard grondlaag, met daarop een basiskleur die iets lichter is dan het bestaande beton. Daarop vernevelt Indupol roodbruine spikkels, die de elementen hun levendigheid geven. 

Indupol International NV

Platen en kolommen
De composiet platen hebben grote afmetingen. Om ze voldoende stijfheid te geven, worden ze uitgevoerd als sandwichconstructie. Deze constructie bestaat uit een buitenlaag, met daaronder glasvezelversterkt laminaat waarop een 20 mm dikke schuimkern is verlijmd. De binnenzijde bestaat wederom uit glasvezelversterkt laminaat. De gevelkolommen vervaardigt Indupol uit wat dikker enkelschalig laminaat. Deze kolommen halen hun stijfheid grotendeels uit hun vorm. Zij gaan over twee verdiepingen en worden verankerd op de tussenverdieping. Hulstaert: “In de plafondplaten en kolommen is de hemelwaterafvoer verwerkt. Regenwater komt op de binnenkant van de plafondplaat terecht en stroomt van daaruit, via een gootje, naar de hemelwaterafvoer die in de kolom verwerkt zit. Via de kolom stroomt het water de standbuis in.”

Productie gestart
De productie van de vlakke plafondplaten is gestart. Hiervoor gebruikt Indupol stalen mallen, waarvan aan één zijde de hoek aan te passen is. Op die manier kan Indupol met één mal verschillende elementen maken. “In totaal produceren we 2.200 m2 plafondplaat en 1.300 m2 aan balkonranden”, zegt Hulstaert. “Die plaatsen we, op onze eigen productielocatie, in de stalen frames van staalbouwbedrijf Anton Staal. Zo ontstaan kant- en-klare balkons, die op locatie in één keer ingehesen en verankerd kunnen worden.” Om de prefabricage in goede banen te leiden, werkten Indupol en Anton Staalbouw nauw samen. Beide partijen werkten in één 3D-model. Ook maakten ze gezamenlijk een mock-up op ware grootte. Op basis daarvan is het ontwerp geoptimaliseerd en in productie genomen. “De komende vijf maanden staan volledig in het teken van de productie en prefabricage”, besluit Hulstaert. “Vanaf eind juni gaan de balkons op afroep naar de bouwlocatie, om in slechts zes tot acht weken ingehesen te worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details