Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Up Mountain | Amstelveen

Up Mountain | Amstelveen

‘Bergdorp’ in hartje Amstelveen 

Aan het Buitenplein in Amstelveen verrijst Up Mountain, een exclusief appartementencomplex dat bovenop de nieuwe parkeergarage wordt gebouwd. Na oplevering zal dit nieuwe hoogste punt van Amstelveen als een bergdorp boven het centrum uit torenen.

“Een toplocatie!”, zegt projectleider Gert Jan Brunnenkreef van AKOR. Namens het bouwbedrijf maakt hij sinds medio 2017 deel uit van het bouwteam, samen met o.a. ontwikkelaar AM Real Estate Development en architectenbureau Rijnboutt. “Voor dit markante gebouw pal aan het centrum, dachten wij in de voorbereidende fase mee over de uitvoering van het ontwerp. Sinds de start van de uitvoering dragen wij de volledige verantwoordelijkheid.”

Cruiseschip
Het ontwerp van Up Mountain vormt één geheel met de nieuwe parkeergarage Q-Park en het vernieuwde gebouw van Hudson’s Bay (voorheen V&D). Kenmerkend zijn de verspringende transparante gevels, de getrapte vorm aan de zuidzijde en de in grootte variërende terrassen en omgaande balkons. Het grootste terras, op de bovenste etage, heeft een oppervlakte van maar liefst 600 m2. Brunnenkreef: “Als je van bovenaf op het gebouw kijkt, lijkt het net een cruiseschip met dekken. De begane grond en eerste vijf verdiepingen zijn parkeergarage, de zesde verdieping is een parkeerlaag voor de bewoners. De appartementen bevinden zich op de zevende tot en met de twaalfde verdieping, met in totaal 45 appartementen die naar boven toe steeds groter worden. De appartementen, waarvan vier maisonnettes met slaapvertrekken op de zesde verdieping, zijn luxe afgewerkt en gesitueerd rond een licht atrium met glaskoepel.” 

Up Mountain

Lichtere balkons
De bouwmethode, een staalconstructie met kanaalplaatvloeren rondom een betonnen kern, lag vanwege de ligging op de parkeergarage al in een vroeg stadium vast. Voor de balkons moest een alternatief bedacht worden. “De oorspronkelijk bedachte betonnen balkons bleken te zwaar”, legt Brunnenkreef uit. “In samenwerking met Indupol en Anton Staalbouw kwamen we tot een lichtere oplossing. Deze bestaat uit een stalen frame, voorzien van een met glasvezel versterkte composietbekleding. We hebben dit met elkaar in 3D uitgeëngineerd en in nauwe onderlinge samenwerking afgestemd.” 

Sluitstuk
De bouw van Up Mountain vormt het sluitstuk van het grootschalige transformatieproject aan het Buitenplein in Amstelveen. Eerder al werd de voormalige V&D volledig gestript en door AKOR getransformeerd naar de huidige Hudson’s Bay. De parkeergarage werd in zijn geheel gesloopt en eveneens door AKOR nieuw opgebouwd. “Op 3 december 2018 startten onze werkzaamheden voor Up Mountain”, zegt Brunnenkreef. “Binnen korte tijd brachten we de betonnen kern op hoogte. Daarna zijn we gestart met de staalconstructie.”

Up Mountain

Akor bracht de betonnen kern in korte tijd op hoogte. (Beeld: Studio 81)

45 opdrachtgevers
Terwijl de werkzaamheden vorderen, is AKOR tevens druk bezig met de kopersbegeleiding. Kopers kunnen hun woning indelen en laten afbouwen zoals zij dat willen. Zij krijgen zelfs een gratis adviesgesprek met een binnenhuisarchitect aangeboden. “In feite hebben we niet één, maar 45 opdrachtgevers”, zegt Brunnenkreef. “Alle bewoners hebben inmiddels hun wensen kenbaar gemaakt. In sommige woningen plaatsen we alleen badkamer en toilet. In andere gevallen leveren we turnkey op, dus inclusief vloer-, wand- en plafondafwerking. De samenwerking met de toekomstige bewoners verloopt heel goed. Dat geldt ook voor de samenwerking met de opdrachtgever en de architect. Met elkaar werken we toe naar een mooi eindresultaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details