Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Universiteitsbibliotheek krijgt toonaangevende gevel

Cam2©MVSA-Architects-2
De letters bestaan uit lichtgewicht kunststof en een echte bronslaag.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | MVSA Architects en Nedcam

1 november 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Nieuw icoon voor Amsterdam

Een onderdeel dat de universiteitsbibliotheek van de UVA nóg bijzonderder maakt dan het al is, is de siergevel aan de buitenzijde. Hier komt het gedicht Awater van Martinus Nijhoff te staan in 24 verschillende talen en 6 schriftvormen. Nedcam produceert de gevel, die in totaal uit 3.150 letters bestaat.

Nedcam produceert mallen, modellen, prototypes en complete producten uit diverse materialen op basis van digitale 2D- en 3D-ontwerpen. Dit doet zij met hoogwaardige 5-assige CNC-machines. De bibliotheekgevel wordt in 3D geprint uit licht kunststof in samenwerking met Fiberneering. Vervolgens worden de letters voorzien van een echte bronslaag van VeroMetal.

Lichtgewicht

Bij Nedcam zijn ze wel wat gewend. Niet voor niets staat er in het logo de tekst Shaping Technology. Maar zelfs voor de begrippen van Nedcam is dit een bijzonder project, zegt directeur Erwin van Maaren. “We hebben er een half jaar over gedaan om te kijken hoe we dit gingen maken. We wilden een bronzen look hebben, maar wel uitvoerbaar en dus relatief licht in gewicht. We hebben tijdens de engineeringsfase een mock-up en proefmodel gemaakt. Hiervoor gebruiken we de allernieuwste technieken die er in de wereld bestaan.”

Ook aan de binnenkant van het gebouw zullen de letters zichtbaar zijn.

Toonaangevend kunstwerk

Het printen zal maar liefst een heel jaar in beslag nemen. De gevel is dan ook 11 meter hoog, 50 meter breed en heeft een knik in het midden. Om te zorgen voor een snelle montage, worden de elementen prefab geleverd. Dan nog wordt de montage een uitdaging, benadrukt Van Maaren: “Het is in hartje centrum en achter de letters komt een duivenwerend net. Het monteren doen wij overigens niet zelf, dat doet onze opdrachtgever BINX Smartility.”

Het is de eerste keer dat Nedcam voor zo’n groot project samenwerkt met BINX. Die samenwerking verloopt bijzonder goed, vindt Van Maaren. Net als de samenwerking met de UVA en architect. “We zijn van 0 af aan begonnen. Het project speelt bij ons al sinds 2014. Samen met de UVA, aannemer, architect en leveranciers realiseren we iets wat toonaangevend wordt in Amsterdam. Het wordt een nieuw icoon.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details