Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bij Buiting Staalbouw draaien de machines op volle toeren.

Unieke oplossing uitgevoerd in staal

In de productiehallen van Buiting Staalbouw in het Overijsselse Almelo draaien de machines op volle toeren. Hier worden de immense stalen tafelconstructies geproduceerd die straks de woningen van het Oku House gaan dragen. Begin 2023 worden de eerste staalelementen uitgeleverd.

In de westvleugel van het Oku House worden de kolommen in een W-vorm geplaatst en blijven ze in het zicht. In de oostvleugel worden de kolommen recht geplaatst en lopen ze door de bestaande bouw heen. Vervolgens worden op de kolommen in beide vleugels stalen dwarsliggers geplaatst, elk 50 ton per stuk, met daarboven de stalen boxvloer. Deze boxvloer wordt opgebouwd uit samengestelde bakken die ter plekke aan elkaar worden gelast. “Het resultaat is een stalen tafelconstructie”, vertelt Jurgen Exterkate, commercieel manager van Buiting Staalbouw. “Vaker wordt dit soort constructies uitgevoerd in beton, maar dat was hier te zwaar.”

De afmetingen zijn immens.

Grote afmetingen

De opdracht is groot, ook voor Buiting Staalbouw, die zich mag rekenen tot de grotere staalconstructiebedrijven. Met de uitvoering is ruim 2.200 ton staal gemoeid. De engineering is uitdagend, de arbeid is intens en de producten zijn gigantisch. “De kolommen hebben een doorsnede van 1 meter, een wanddikte van 30 millimeter en lengtes tot 16,5 meter”, vertelt Exterkate. “De liggers boven de kolommen hebben afmetingen van 1 x 1,5 meter en zijn 21 meter lang. Het ‘tafelblad’ is opgebouwd uit 72 bakken van 1 bij 2 meter, per stuk goed voor 18 tot 28 ton.”

Ondanks de grote logistieke stroom verloopt het werk voorspoedig. “We hebben ruime ervaring met opdrachten van dit formaat en we werken regelmatig samen met Dura Vermeer. Zij heeft ons vanaf het eerste moment bij het werk betrokken, waardoor we onze kennis konden delen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details