Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Unieke ontwerpen uit dezelfde ontwerpfamilie: een gloednieuwe Intratuin
De nieuwe Intratuin in Hulst is een duurzame, groene oase.

Unieke ontwerpen uit dezelfde ontwerpfamilie: een gloednieuwe Intratuin

Afgelopen maart opende de gloednieuwe Intratuin in Hulst. Op het terrein naast de oude vestiging werd in een jaar tijd het nieuwe tuincentrum gebouwd. Bij die 6.350 vierkante meter aan tuininspiratie komt een hoop logistiek regelwerk, vakmanschap en innovatie kijken. Theo de Git van Breddels Architecten bna vertelt alles over het ontwerp en de uitvoering.

De nieuwe Intratuin werd feestelijk geopend door de burgemeester.

De Intratuin in Hulst is de nieuwste toevoeging aan het indrukwekkende portfolio van Breddels Architecten. Bijna alle ontwerpen van Intratuin-vestigingen zijn van het architectenbureau uit Heerhugowaard. “Door de verschillende locaties zijn alle tuincentra anders”, vertelt projectleider Theo de Git. “De gebouwen moeten aansluiten op het perceel en de omgeving. Daarom is iedere vestiging anders, maar zijn ze wel allemaal herkenbaar als lid van de Intratuinfamilie.”

In het restaurant genieten bezoekers van heerlijke gerechten.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

De voorbereidingen voor de realisatie van Intratuin Hulst begonnen in 2019 met het wijzigen van het bestemmingsplan. Op de bouwlocatie ligt een zogenaamde hoge archeologische verwachting, wat resulteerde in uitgebreide archeologische onderzoeken. Ook de ontgravingen van funderingen en grondleidingen vond plaats onder archeologische begeleiding. “Door deze onderzoeken en de coro­na­crisis is de bouw een jaar vertraagd.” Gelukkig hadden de klanten van Intratuin Hulst geen last van de vertraging. De nieuwe vestiging werd namelijk gebouwd naast het terrein van de verouderde vestiging (voorheen Life & Garden). Nu de nieuwe Intratuin is geopend, wordt de oude winkel gesloopt. “Bezoekers konden tijdens de bouw gewoon blijven winkelen. Al had de bouw niet nóg langer moeten duren, want de oude vestiging was echt drastisch aan vernieuwing toe.”

Het restaurant staat in verbinding met de patio.

Duurzame nieuwbouw

De bouw van een nieuw tuincentrum is natuurlijk niet compleet zonder de nodige duurzaamheidsinnovaties. Voor het eerst heeft een Intratuin brede geïsoleerde goten met vacuüm-hemelwaterafvoeren. Hierdoor ontstaat er geen condens meer in het gebouw. “Dat is bijzonder voor een kas”, legt De Git uit. Daarnaast is het complete gebouw gasloos dankzij  het gebruik van grote warmtepompen en liggen er maar liefst 302 zonnepanelen op het dak. Ook hebben de daken en gevels een bovengemiddelde isolatiewaarde. “De meeste aannemers en installateurs komen uit de regio”, vertelt De Git. Het project had geen hoofdaannemer. Breddels Architecten was de verbindende schakel tussen alle partijen en stemde de werkzaamheden en planning op elkaar af. “Voor ons als directe Noord-Hollanders was het een prettige ervaring om samen te werken met de nuchtere Zeeuwen. Tijdens de opening hoorden we dat dit andersom gelukkig ook het geval was.”

Het enorme assortiment schittert in de nieuwe kassen.

Sfeervolle horeca

De nieuwe Intratuin Hulst is qua oppervlakte ongeveer 50% groter dan de vorige winkel. Naast het verschil in oppervlakte is de grootste verandering de komst van een horecagelegenheid. Er is plek voor maar liefst 165 gasten om te genieten van een kopje thee of een lekker broodje. “We verwachtten natuurlijk dat het een succes zou worden, maar we hadden het niet voorzien dat het direct in de eerste week al zo druk zou zijn”, lacht De Git. “Sterker nog, ik heb gehoord dat op de eerste dagen de directeur zelfs de keuken indook om te helpen afwassen!”

De entree is voorzien van een kleurrijke bloemenshop.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever Intratuin Hulst / Seghers & Schout
  • Architect en bouwbegeleiding Breddels Architecten bna

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details